inż. Mamoń 02.06.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 W drzwiach antywłamaniowych mam zamek główny RIM 6000 SX (na okrągłe klucze). Coś się stało i gdy wyjmuję klucz w pozycji otwartej to bolce zamka nie są całkowicie schowane. Nie mogę wtedy otworzyć drzwi. Z kolei mogę przekręcić klucz trochę bardziej i wtedy bolce się chowają, ale klucz nie jest ustawiony pionowo i nie da się go wyjąć z zamka. Nie wiem czy wystarczająco jasno opisałem to. innymi słowy pozycja klucza nie odpowiada pozycji bolców w zamku. coś się przestawiło.Czy można coś poradzić samodzielnie bez wzywania fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.06.2017 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Zapytaj Cinka bo nie widuję by ostatnio tu przesiadywał a on ma chyba największe doświadczenie z Gerdą. Mi się zdarzyło dawno (tzn podwykonawcy) wymianiać tą wkładkę - koszt ok 500 (dla mnie zdzierstwo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 03.06.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 03.06.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować. Hmmm.... zastanawiające Po pierwsze jak się włoży klucz z jednej strony, to z drugiej strony klucz nie wejdzie do końca czyli dwoma kluczami nie da się na raz operować Ale jednak ostatnio miałem kilka razy sytuację taką, że klucz był w zamku od wewnątrz, a ja byłem na zewnątrz i próbowałem dostać się do środka czyli wkładałem klucz od zewnątrz i napotykałem opór klucza będącego w środku.... Jutro spróbuję coś pokręci dwoma kluczami.... A tymczasem może jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 05.06.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Da się wrócić do normy manewrując 2 kluczami ale może to być trudne dla kogoś kto nie miał z tym do czynienia. Na otwartych drzwiach trzeba jeden ustawić w miarę poziomo i trzymając go 1 ręką próbować tak nim ruszać, żeby pozwolil drugiemu kluczowi zrobić obrót 2 opcja to zdjąć "bebenek" z jednej strony drzwi i przekręcić drugi, który zostawiamy na drzwiach o te pół obrotu. Potem zakładamy spowrotem ten zdjęty i wszystko wraca do normy. Jednak jeżeli jest to starszy model z dużym kwadratowym szyldem to nie będzie to łatwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 14.06.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Jak rozumiem już po gwarancji i serwis nie podjedzie? Dzwoń do Gerdy aby podpowiedzieli jak można to poprawić we własnym zakresie. Fin - 500zł nazwałbym inaczej jak zdzierstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda S 11.09.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Mam dokładnie taki sam problem, dlatego... Udało się to rozwiązać na własną rękę?U mnie nastąpiło to po tym, jak dwa klucze były w zamku - drzwi zamknięte od wewnątrz z włożonym kluczem próbowałam otworzyć od zewnątrz, nie zdążyłam wyjąć klucza i siostra zaczęła kręcić jak jeszcze dwa były w zamku. Od tamtej pory problem.Boję się manewrować na własną rękę, żeby nie popsuć bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulkolek 11.09.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Hejka! Ja mam to samo Manewry dają efekt, ale kurde to nie to samo. Mogłem kupić LOBa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda S 11.09.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Ja kojarzę, że kiedyś miałam podobnie, ale nawet się na tym wybitnie nie skupiłam i potem powtórzyła się sytuacja z dwoma kluczami i wróciło do normy...Ale nie wiem, teraz jakoś się boję, że to popsuję bardziej, jak zacznę kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 12.09.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Ale nie wiem, teraz jakoś się boję, że to popsuję bardziej, jak zacznę kombinować... Proszę się nie bac, nie będzie gorzej, mozna tylko poprawić sytuację Taka sytuacja następuje nie tylko przez to, ze sa 2 klucze w zamku a przez to, że ten pozostawiony w zamku nie jest w pozycji pionowej takiej jak się wyciąga i wkłada klucz. Włóżcie 2 klucza do zamka na otwartych drzwiach, dajcie oba poziomo i próbujcie kręcić nimi w przeciwnych kierunkach aż któryś puści luźniej i zrobi pół obrotu przywracając stan pierwotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan22 05.05.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Witam!Jestem tu nowy i nie wiem , jak założyć nowy temat czy o coś zapytać dlatego piszę tutaj.Mam problem z zamkiem zw 6000 Gerdy Star S , mianowicie klucz nie wchodzi do końca od zewnątrz (miesiąc temu miałem to samo ,wyczyściłem otwór w kluczu i po problemie )teraz to nie pomogło,nowy klucz też nie.Po otworzeniu drzwi od wewnątrz , żeby wyjąć klucz z zamka trzeba przekręcić tak , że wystają trochę rygle,klucz od zewnątrz nie wchodzi co oznacza , że nie można zamknąć drzwi od zewnątrzOczywiście weekend ,a serwisów ,jak na lekarstwo.Może ktoś z Was miał podobny problem i poradził sobie z nim.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolkin 08.05.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Spróbuj poluzować trochę wkładkę, zamek i zobacz czy działa. Jak nie to wymiana, jeśli jest jeszcze gwarancja - to skorzystaj z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.05.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Pewnie juz po temacie ale masz przestawiony zamek o połowę obrotu. Zapewne jeden klucz był w zamku w pozycji połowicznej gdy został włożony klucz z drugiej strony. Do się przywrócić to do prawidłowej pozycji posiadając 2 klucze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 10.05.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Patent z dwoma kluczami działa. Jeden delikatnie przytrzymujesz, a drugi starasz się minimalnie obrócić z wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts