Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zamkiem Gerda drzwi antywłamaniowych

Recommended Posts

W drzwiach antywłamaniowych mam zamek główny RIM 6000 SX (na okrągłe klucze). Coś się stało i gdy wyjmuję klucz w pozycji otwartej to bolce zamka nie są całkowicie schowane. Nie mogę wtedy otworzyć drzwi. Z kolei mogę przekręcić klucz trochę bardziej i wtedy bolce się chowają, ale klucz nie jest ustawiony pionowo i nie da się go wyjąć z zamka. Nie wiem czy wystarczająco jasno opisałem to. innymi słowy pozycja klucza nie odpowiada pozycji bolców w zamku. coś się przestawiło.

Czy można coś poradzić samodzielnie bez wzywania fachowców?

Zapytaj Cinka bo nie widuję by ostatnio tu przesiadywał;) a on ma chyba największe doświadczenie z Gerdą. Mi się zdarzyło dawno (tzn podwykonawcy) wymianiać tą wkładkę - koszt ok 500 (dla mnie zdzierstwo;)

Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować.

Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować.

Hmmm.... zastanawiające

Po pierwsze jak się włoży klucz z jednej strony, to z drugiej strony klucz nie wejdzie do końca czyli dwoma kluczami nie da się na raz operować

Ale jednak ostatnio miałem kilka razy sytuację taką, że klucz był w zamku od wewnątrz, a ja byłem na zewnątrz i próbowałem dostać się do środka czyli wkładałem klucz od zewnątrz i napotykałem opór klucza będącego w środku....

Jutro spróbuję coś pokręci dwoma kluczami....

A tymczasem może jeszcze jakieś pomysły?

Da się wrócić do normy manewrując 2 kluczami ale może to być trudne dla kogoś kto nie miał z tym do czynienia. Na otwartych drzwiach trzeba jeden ustawić w miarę poziomo i trzymając go 1 ręką próbować tak nim ruszać, żeby pozwolil drugiemu kluczowi zrobić obrót :)

2 opcja to zdjąć "bebenek" z jednej strony drzwi i przekręcić drugi, który zostawiamy na drzwiach o te pół obrotu. Potem zakładamy spowrotem ten zdjęty i wszystko wraca do normy. Jednak jeżeli jest to starszy model z dużym kwadratowym szyldem to nie będzie to łatwe :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Mam dokładnie taki sam problem, dlatego... Udało się to rozwiązać na własną rękę?

U mnie nastąpiło to po tym, jak dwa klucze były w zamku - drzwi zamknięte od wewnątrz z włożonym kluczem próbowałam otworzyć od zewnątrz, nie zdążyłam wyjąć klucza i siostra zaczęła kręcić jak jeszcze dwa były w zamku. Od tamtej pory problem.

Boję się manewrować na własną rękę, żeby nie popsuć bardziej...

Ale nie wiem, teraz jakoś się boję, że to popsuję bardziej, jak zacznę kombinować...

Proszę się nie bac, nie będzie gorzej, mozna tylko poprawić sytuację :)

Taka sytuacja następuje nie tylko przez to, ze sa 2 klucze w zamku a przez to, że ten pozostawiony w zamku nie jest w pozycji pionowej takiej jak się wyciąga i wkłada klucz.

Włóżcie 2 klucza do zamka na otwartych drzwiach, dajcie oba poziomo i próbujcie kręcić nimi w przeciwnych kierunkach aż któryś puści luźniej i zrobi pół obrotu przywracając stan pierwotny :)

• 7 months później...
Witam!Jestem tu nowy i nie wiem , jak założyć nowy temat czy o coś zapytać dlatego piszę tutaj.Mam problem z zamkiem zw 6000 Gerdy Star S , mianowicie klucz nie wchodzi do końca od zewnątrz (miesiąc temu miałem to samo ,wyczyściłem otwór w kluczu i po problemie )teraz to nie pomogło,nowy klucz też nie.Po otworzeniu drzwi od wewnątrz , żeby wyjąć klucz z zamka trzeba przekręcić tak , że wystają trochę rygle,klucz od zewnątrz nie wchodzi co oznacza , że nie można zamknąć drzwi od zewnątrzOczywiście weekend ,a serwisów ,jak na lekarstwo.Może ktoś z Was miał podobny problem i poradził sobie z nim.Z góry dziękuję za pomoc.