Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zamkiem Gerda drzwi antywłamaniowych

Recommended Posts

W drzwiach antywłamaniowych mam zamek główny RIM 6000 SX (na okrągłe klucze). Coś się stało i gdy wyjmuję klucz w pozycji otwartej to bolce zamka nie są całkowicie schowane. Nie mogę wtedy otworzyć drzwi. Z kolei mogę przekręcić klucz trochę bardziej i wtedy bolce się chowają, ale klucz nie jest ustawiony pionowo i nie da się go wyjąć z zamka. Nie wiem czy wystarczająco jasno opisałem to. innymi słowy pozycja klucza nie odpowiada pozycji bolców w zamku. coś się przestawiło.

Czy można coś poradzić samodzielnie bez wzywania fachowców?

Zapytaj Cinka bo nie widuję by ostatnio tu przesiadywał;) a on ma chyba największe doświadczenie z Gerdą. Mi się zdarzyło dawno (tzn podwykonawcy) wymianiać tą wkładkę - koszt ok 500 (dla mnie zdzierstwo;)

Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować.

morfosek napisał:
Dzieje się tak z oboma wkładkami? Zdarzyło mi się kiedyś przesunąć wkładki między sobą jak z obu stron był klucz. Na dwa klucze, przekręcając jeden chyba o ćwierć obrotu, da się zwolnić wkładki tak, że można je między sobą ustawić. Nie pamiętam dokładnie jak, ale da się to wyczuć. Dwa klucze w dłoń i próbować.

Hmmm.... zastanawiające

Po pierwsze jak się włoży klucz z jednej strony, to z drugiej strony klucz nie wejdzie do końca czyli dwoma kluczami nie da się na raz operować

Ale jednak ostatnio miałem kilka razy sytuację taką, że klucz był w zamku od wewnątrz, a ja byłem na zewnątrz i próbowałem dostać się do środka czyli wkładałem klucz od zewnątrz i napotykałem opór klucza będącego w środku....

Jutro spróbuję coś pokręci dwoma kluczami....

A tymczasem może jeszcze jakieś pomysły?

Da się wrócić do normy manewrując 2 kluczami ale może to być trudne dla kogoś kto nie miał z tym do czynienia. Na otwartych drzwiach trzeba jeden ustawić w miarę poziomo i trzymając go 1 ręką próbować tak nim ruszać, żeby pozwolil drugiemu kluczowi zrobić obrót :)

2 opcja to zdjąć "bebenek" z jednej strony drzwi i przekręcić drugi, który zostawiamy na drzwiach o te pół obrotu. Potem zakładamy spowrotem ten zdjęty i wszystko wraca do normy. Jednak jeżeli jest to starszy model z dużym kwadratowym szyldem to nie będzie to łatwe :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Mam dokładnie taki sam problem, dlatego... Udało się to rozwiązać na własną rękę?

U mnie nastąpiło to po tym, jak dwa klucze były w zamku - drzwi zamknięte od wewnątrz z włożonym kluczem próbowałam otworzyć od zewnątrz, nie zdążyłam wyjąć klucza i siostra zaczęła kręcić jak jeszcze dwa były w zamku. Od tamtej pory problem.

Boję się manewrować na własną rękę, żeby nie popsuć bardziej...

Magda S napisał:

Ale nie wiem, teraz jakoś się boję, że to popsuję bardziej, jak zacznę kombinować...

Proszę się nie bac, nie będzie gorzej, mozna tylko poprawić sytuację :)

Taka sytuacja następuje nie tylko przez to, ze sa 2 klucze w zamku a przez to, że ten pozostawiony w zamku nie jest w pozycji pionowej takiej jak się wyciąga i wkłada klucz.

Włóżcie 2 klucza do zamka na otwartych drzwiach, dajcie oba poziomo i próbujcie kręcić nimi w przeciwnych kierunkach aż któryś puści luźniej i zrobi pół obrotu przywracając stan pierwotny :)

• 7 months później...
Witam!Jestem tu nowy i nie wiem , jak założyć nowy temat czy o coś zapytać dlatego piszę tutaj.Mam problem z zamkiem zw 6000 Gerdy Star S , mianowicie klucz nie wchodzi do końca od zewnątrz (miesiąc temu miałem to samo ,wyczyściłem otwór w kluczu i po problemie )teraz to nie pomogło,nowy klucz też nie.Po otworzeniu drzwi od wewnątrz , żeby wyjąć klucz z zamka trzeba przekręcić tak , że wystają trochę rygle,klucz od zewnątrz nie wchodzi co oznacza , że nie można zamknąć drzwi od zewnątrzOczywiście weekend ,a serwisów ,jak na lekarstwo.Może ktoś z Was miał podobny problem i poradził sobie z nim.Z góry dziękuję za pomoc.