Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład o grubości 8mm ?

Filip80

Recommended Posts

Niestety, nie wydaje mi się, aby udało się uniknąć różnicy poziomów między płytką a panelem. Najgrubsze podkłady pod panele mają grubość 5,5 - 6 mm. Gruby podkład nie sprawdzi się jeśli zainstalowane jest ogrzewanie podłogowe. Zamiast skupiać się na znalezieniu podkładu o odpowiedniej grubości radzę skupić się na jego cechach użytkowych, czyli np. zadać sobie pytanie w jakim pomieszczeniu będzie układana podłoga? Czy pod podłogą znajduje się wspomniane wcześniej ogrzewanie podłogowe? Czy podłoga znajduje się nad nieogrzewanym pomieszczeniem (np. nad piwnicą) i zależy nam na izolacji od zimna? Czy chcemy wyciszyć podłogę? Ważny jest też natężenie ruchu w pomieszczeniu. Jeśli podłoga będzie intensywnie użytkowana, warto wybrać podkład, który jej trwałość poprzez m.in. ochronę zamków. Chętnie doradzę w temacie wyboru podkładu.

Różnicę poziomów można bardzo estetycznie wykończyć, zwłaszcza, ze łączenie między płytką a panelem i tak trzeba będzie zasłonić. Profile podłogowe można bez problemu dobrać do koloru podłogi lub zastosować uniwersalne profile w kolorach złoto, srebro, tytan i dopasować je do elementów wykończenia wnętrz jak klamki czy karnisze.

• 2 years później...

Witam.

Na podłogę z klejonym twardym gumoleum chce położyć panele 8mm w pokoju, który znajduje się nad nieogrzewana piwnica w bloku . Mieszkanie jest na podwyższonym parterze. Myślałem o podkladzie z XPS 5mm, ale w tedy nie wiem jak zamaskować uskok ok 13mm (8+5mm) przy wejściu do pokoju.

Ewentualnie zastosować podkład 3mm i jakąś maskownicę widziałem na 10mm https://www.google.com/search?q=Listwa+wyko%C5%84czeniowa+okleinowana+100cm+E31&client=firefox-b-d&channel=trow&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=vrL9sbNZFZTkzM%253A%252C0DJ0vGDciyROdM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kTu_9mWVVqFfdV8AOPZM_gopxxbsA&sa=X&ved=2ahUKEwiF0s_R5rfjAhUGElAKHZA2CFAQ9QEwAHoECAUQBA#imgrc=vrL9sbNZFZTkzM:

Odczuję jakąś różnicę pomiędzy podkładem 3 a 5mm?

Proszę o podpowiedź.

Edytowane przez Mario_80

Możesz pod panele najpierw położyć płytę osb 6 mm i na nią podkład 2 mm. Dopiero na to dasz panele podłogowe 7 mm i powinno być dobrze :)

A co można by dać zamiast tej płyty osb jak jest ogrzewanie podłogowe?

Tanie, przewodzące ciepło lepiej niż osb, łatwe do ułożenia w pomieszczeniach.