Krzysztof93 03.06.2017 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Witam, chciałbym wyciszyć strop na piętrze w domu jednorodzinnym. Nie jestem fachowcem żeby dokładnie określić co jest w środku ale są to 10cm stropy betonowe zbrojone szynami kolejowymi. Na tym jest podłoga drewniana na legarach. W jednym pokoju usunalem piach który znajdowal się miedzy betonem, a deskami i wypelnilem to wełna akustyczna jednak nadal słychać kroki na dole.. Czy można coś z tym zrobić? Wydaje mi się ze całkowitej sztywności przy podskakiwaniu to on już nie nabierze ale chodzi jedynie o wygluszenie odgłosu kroków. Moje pomysły to wylewka na styropianie jednak obawiam się że to zbyt duży ciężar, czytalem również o styrobetonie który jest lekki i wygłusza. A może zostawić tą drewniana podłogę tylko zastosować jakieś płyty wygluszajace? Czekam na Wasze propozycje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.06.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 odgłosy przenoszone są z podłogi, poprzez legary na strop betonowy. Musiałbyś przerwać to połączenie dając pod legary podkładki gumowehttp://fitberg.istore.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_24455053.jpg lub tym podobne elementy tłumiące, np. w formie pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof93 10.06.2017 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Ok, a według Was lepiej wytlumi podłoga na legarach i takich gumowych podkladach czy np stytopian 5cm i wylewka 4cm? Jest to obciążenie ale takie deski 4 metrowe, legary plus ten cały piach który był pod tym też swoje waży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Dudni podłoga na legarach właśnie. Też miałem tak kiedyś i każdy krok to było łup łup na dole. Przestrzeń między stropem a deskami to pudło rezonansowe, deski się uginają i przenoszą drgania na legar a ten na strop. Niestety jedyne co u mnie dało się zrobić to położenie podłogi na na nowo, czyli izolacja styropianem, wylewka i na to gąbka i panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.06.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam, chciałbym wyciszyć strop na piętrze w domu jednorodzinnym. Nie jestem fachowcem żeby dokładnie określić co jest w środku ale są to 10cm stropy betonowe zbrojone szynami kolejowymi. Na tym jest podłoga drewniana na legarach. W jednym pokoju usunalem piach który znajdowal się miedzy betonem, a deskami i wypelnilem to wełna akustyczna jednak nadal słychać kroki na dole.. Czy można coś z tym zrobić? Wydaje mi się ze całkowitej sztywności przy podskakiwaniu to on już nie nabierze ale chodzi jedynie o wygluszenie odgłosu kroków. Moje pomysły to wylewka na styropianie jednak obawiam się że to zbyt duży ciężar, czytalem również o styrobetonie który jest lekki i wygłusza. A może zostawić tą drewniana podłogę tylko zastosować jakieś płyty wygluszajace? Czekam na Wasze propozycje. Pozdrawiam Taka natura stropów lanych. Tego nie przeskoczysz. Wełna czy styropian akustyczny działa mniej więcej jak ibuprom zatoki, czyli nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Się miałem przysłuchać jak dudni strop drewniany w domu kanadyjskim/szkieletowym, ale z opowieści mi wiadomo że dudni jak szalony, tak więc betonowy chyba nie będzie taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.06.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Się miałem przysłuchać jak dudni strop drewniany w domu kanadyjskim/szkieletowym, ale z opowieści mi wiadomo że dudni jak szalony, tak więc betonowy chyba nie będzie taki zły. Będzie i jest. Dom rodziców ma monolit a mój ma ceramiczny (tzw gary). Zgadnij, który cichszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof93 10.06.2017 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Rozumiem. Nie oczekuje ze nagle kompletnie nic nie będzie słychać bo zdaje sobie sprawę że dom nie jest nowy, zależy mi na jakiejkolwiek poprawie.. Zastanawiam się jedynie czy taka wylewka nie jest zbyt ciężka i czy nie trzeba zasięgnąć rady projektanta.. A jaką wylewke się stosuje? Jest to po prostu wylewka betonowa czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Będzie i jest. Dom rodziców ma monolit a mój ma ceramiczny (tzw gary). Zgadnij, który cichszy? masz na myśli jakąś terive, ackermana czy inny ? Ceramiczny będzie cichszy ale z jednej zasadniczej różnicy - grubości przegrody. Monolit ma 10, 12, 15 cm grubości, a przy np terivie sam pustak ma 2 razy tyle grubości, plus nadbeton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.06.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 masz na myśli jakąś terive, ackermana czy inny ? Ceramiczny będzie cichszy ale z jednej zasadniczej różnicy - grubości przegrody. Monolit ma 10, 12, 15 cm grubości, a przy np terivie sam pustak ma 2 razy tyle grubości, plus nadbeton. Ceramiczna teriwa? Ogarnij się. Porotherm 19x62,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof93 10.06.2017 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Wybaczcie Panowie, ale czy ktoś mi coś doradzi apropo wcześniejszego pytania? Chodzi o to czy zastosować coś co nosi nazwę jastrych, czy po prostu wylewka betonowa? Widziałem w sklepie ale czym to się różni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.06.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Wybaczcie Panowie, ale czy ktoś mi coś doradzi apropo wcześniejszego pytania? Chodzi o to czy zastosować coś co nosi nazwę jastrych, czy po prostu wylewka betonowa? Widziałem w sklepie ale czym to się różni? Jastrych i wylewka betonowa to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Ceramiczna teriwa? Ogarnij się. Porotherm 19x62,5. ehm pustaki do terivy są z keramzytu a keramzyt jest wykonany tak samo jak i pustaki porohtermu tzn z gliny tylko z innej odmiany, więc zarówno to i to są ceramiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.06.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 ehm pustaki do terivy są z keramzytu a keramzyt jest wykonany tak samo jak i pustaki porohtermu tzn z gliny tylko z innej odmiany, więc zarówno to i to są ceramiką. To rzuć na ziemię jeden i drugi. Zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Rzuciłem ... różnicy nie widzę, oba się rozpadły . Wróćmy do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.06.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Rzuciłem ... różnicy nie widzę, oba się rozpadły . Wróćmy do tematu. Taaaak porotherm się rozpadł? Niezły żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.06.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Wybaczcie Panowie, ale czy ktoś mi coś doradzi apropo wcześniejszego pytania? Chodzi o to czy zastosować coś co nosi nazwę jastrych, czy po prostu wylewka betonowa? Widziałem w sklepie ale czym to się różni? Co zrobić z podłogą na legarach, to już Ci opowiedział firewal w drugim poście. Jeśli masz zamiar zdemontować podłogi i legary, na ich miejsce wylać jastrych betonowy na styropianie, pamiętaj o dylatacji w/w jastrychu od ścian. Bo bez dylatacji (pas pianki jak do ogrzewania podłogowego) hałas będzie się przenosił na ściany, te piętro niżej też. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts