empiet 03.06.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Cześć, mam dylemat - czy pralkę upychać na dole domu w niewielkiej łazience czy mogę ją spokojnie wstawić do o wiele większej łazienki na poddaszu? Problem taki, że strop jest drewniany. Długie dechy są co ok. 50 cm, małe poprzeczki co ok. 1 m. Taka kratownica jakby. Pytanie brzmi - czy gdy pralka będzie wirować to nie będzie mi niosło się dudnienie po całym domu? Jednak wytwarza wibracje podczas prania. Plan zakłada zaizolowanie stropu wełną 15 cm albo i grubiej (wysokość dech to jak dobrze pamiętam 25 cm), na do 2x OSB 20 mm. Chętnie posłucham osób, które mają jakieś doświadczenie ze stropem drewnianym. Nie pytajcie jednak dlaczego wcześniej tego nie przemyślałem - dom budowałem nie ja, projekt też nie był mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 03.06.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 wynajmowalem kiedys mieszkanie na poddaszu ze stropem drewnianym. przy pierwszym praniu mialem juz sasiada pod drzwiami i pralka musiala wyladowac w pralni w piwnicy. u niego byly wrazenia jakby dom mial zawalic sie za chwile. duzo zalezy od obrotow wirowania, pralki itp. sa tez specjalne maty antywibracyjne al czy to rzeczywiscie pomaga nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.06.2017 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Ewentualne wibracje to jedno, ale istnieje potencjalne ryzyko zalania stropu w razie awarii. Teoretycznie możliwe. To także warto rozważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jizido2 06.06.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Wibracje zależą od tego jak wypoziomowany jest strop i sama pralka. U mojej babci sąsiad również ma pralkę na poddaszu na drewnianym stropie i nie słychać tego aż tak bardzo. Co do potencjalnego zalania to fakt ryzyko awarii jest zawsze i nie zależnie jaki jest rodzaj stropu szkody też zawsze jakieś będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts