Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Użyczanie prądu od sąsiada

Recommended Posts

Dawno mnie tu nie było, ale porady potrzebuję: czy może ktoś zorientowany napisać, jak wyglądają FORMALNE kwestie udostępniania prądu sąsiadowi na czas budowy? Przy czym istotne jest słowo "udostępniania", nie ma mowy o odsprzedawaniu energii, czego zresztą zabrania umowa (choć szukając w internecie znalazłem też dość spólną opinię według której taki zapis umowy jest bezprawny, ZE nie ma prawa zabronić odsprzedawania czegoś, za co się zapłaciło, póki wykorzystuje się energię zgodnie z przeznaczeniem wynikającym z taryfy), a jedynie o jego udostępnieniu i ewentualnym zwrocie kosztów przez sąsiada.

Dla jasności i celem uniknięcia dyskusji nie na temat: wiem, że wszyscy tak robią, wiem, że to się załatwia podaniem ręki i zaproszeniem potem na międzysąsiedzkiego grilla. W tym konkretnym wypadku niestety z kilku powodów tak się nie da, sprawa musi być załatwiona zgodnie z prawem, by Zakład Energetyczny powiadomiony np. donosem nie miał się do czego przyczepić.

Operator to PGE, jeśli to ma znaczenie.

Dziś rano spytaliśmy w samym ZE i odpowiedź pracownika była prosta: jeśli jest to użyczenie prądu za zwrotem kosztów, a nie np. sprzedaż z zyskiem, to nie ma problemu, żadnego, nawet jak donos wpłynie.

Potencjalny problem może być w przypadku wykorzystania użyczonego prądu w sposób niezgodny z wynikającym z taryfy, czyli jeśli mając taryfę G udostępni się prąd na potrzeby wykraczające poza przeznaczenie tej taryfy. Tak więc, tak czysto teoretycznie - cele budowlane stanowiłyby tu problem, ale jak urzędnik powiedział: "panie, nikt sobie tym nie będzie głowy zawracał!"

Tak więc, tak czysto teoretycznie - cele budowlane stanowiłyby tu problem, ale jak urzędnik powiedział: "panie, nikt sobie tym nie będzie głowy zawracał!"
Cele budowlane, jesli nie jest to budowa domu na wynajem, nie są problemem.

Dużo spraw z tym związanych jest tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html Z C11 na G 11 bez odbioru - Zmiana tzw.taryfy