maksell 04.06.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 (edytowane) Witam serdecznie,W tym roku chcę zacząć budowe domu (Karmelita gold 2M), zastanawiam się nad wyborem bloczku Ytong YTONG 36,5 S+GT PP4, 30 FORTE S+GT lub TERMALICA 24 - nie wiem który wybrać... do tego chce dać 10 lub 15m wełny, ale mój kierownik budowy mówi, że buduje sie tylko z ytonga 42 lub 48 - czy to jakiś wymóg czy po prostu nie wie o czym gada? Dodam, że zdecydowałem sie na strop ytong ale nie wiem czy to ma wpływ na wybór materiału? Edytowane 4 Czerwca 2017 przez maksell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 04.06.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 musisz sobie odpowiedzieć na pytania (wady i zalety), sciana jedno czy dwuwarstwowa oraz jaki zakładasz współczynnik U ściany, jeżeli jedno warstwowa to jak najgrubsza lepsze U, jeżeli dwuwarstwowa to najtańszy materiał to warstwa konstrukcyjna nośna a U otrzymasz stosując odpowiednia grubość izolacji, poza tym zobacz jak masz w projekcie i o wszelkich zmianach pogadaj z kierownikiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.06.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Ściana jednowarstwowa nie jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.06.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 W ścianie jednowarstwowej łatwo popełnić błędy a potencjalne konsekwencje są poważne i trudno je naprawić. Lepiej zrobić tradycyjnie dwu warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.06.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Lub 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksell 05.06.2017 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Taki właśnie mam zamiar Panowie, wole ściane dwu warstwową czyli jeden z boczków, które podałem wyżej + 10 lub 15cm wełny powinno wystarczyć. Który z powyższych bloczków polecacie? może jakiś inny? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.06.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Robiąc ścianę dwuwarstwową to rób bloczek 24 a nie 36 czy większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.06.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Daj bloczek 24/25 cm grubości, omijając BK. Wybierz ceramikę lub silikat, daj ocieplenie ze styropianu zamiast z wełny, jakieś 15-20 cm grafitowego i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.06.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Dlaczego omijać Bk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.06.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Bo jak dajesz 20 cm grafitu to mija się to z celem. Bloczek BK jest droższy niż silikatu czy ceramiki, mimo żę jest większy i zużycie jest mniejsze to ściana wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 05.06.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 ocieplenie tak samo można spieprzyć jak ścianę jednowarstwową jak ekipa nie ma pojęcia co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.06.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Jak weźmiesz hydraulika do ocieplania ścian to faktycznie może spartolić . Są tutaj na forum tacy którzy sami ocieplali swoje domy, w sensie przyklejali styropian, dokładniej, wolniej i z dbałością o mostki i szczelność i mają się całkiem dobrze a nawet lepiej niż by im to fachowcy zrobili. Resztę tj siatkę, klej, tynk zostaw ekipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 05.06.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Mniej możliwości popełnienia błędów jest przy ścianie jedno warstwowej jak przy ociepleniu , oczywiście jak się ktoś uprze to można wszystko , to że ściany jednowarstwowe w naszym kraju są bardzo mało popularne i ciężko znaleźć ekipę która by się podjęła bo nigdy w zyciu tego nie robiła i zwyczajnie nie wie jak się do tego zabrać to jeszcze nie znaczy że to jest złe rozwiązanie . To samo można powiedzieć o innych rzadko stosowanych technologiach jak np izolacji na krokwiowej po mimo że jest dużo lepsza od tradycyjnych metod izolacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.06.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Jesteś pewny, że 1m kwadratowy ściany z Bk wychodzi taniej niż silikat czy ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksell 06.06.2017 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Wole BK i tego sie trzymajmy. Dlaczego styropian zamiast wełny? Wełna bardziej wygłusza budynek i jest paroprzepuszczalna (jak to niektórzy mówią: Oddycha) - wiem, że stropian też jest paroprzepuszczalny ale jednak nie tak jak wełna... Czyli lepiej wybrać termalica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.06.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Aby ściana jednowarstwowa była skuteczna w baszym klimacie najpierw musi powstać materiał z głębokimi pióro-wpust na wszystkich krawędziach.. Podobno termalika ma kiepską jakość (nie robiłem nigdy to nie wiem) popytaj tych co z niej robili i jak ok to bierz. Przy 2 warstwowej wiecej jak 24 (25) nie kalkuluje się.Paroprzepuszczalność to taki temat zastępczy jak nie ma innych tematów. To tak jak freon z loduwek niszczy ozon tylko nikt nie wspominał że jeden przelot rakiety kosmicznej niszczy tyle ozonu co stare lidówki całego świata przez rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 06.06.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Czy opłacalne jest danie 30cm styro zamiast 20 na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.06.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Czy opłacalne jest danie 30cm styro zamiast 20 na zewnątrz ? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.06.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Wole BK i tego sie trzymajmy. Dlaczego styropian zamiast wełny? Wełna bardziej wygłusza budynek i jest paroprzepuszczalna (jak to niektórzy mówią: Oddycha) ehm zobacz sobie ścianę ocieploną wełną po kilku latach tzn pomyśl jak działa grawitacja, nawet jak będzie solidnie zamocowane w stelażach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Wole BK i tego sie trzymajmy. Dlaczego styropian zamiast wełny? Wełna bardziej wygłusza budynek i jest paroprzepuszczalna (jak to niektórzy mówią: Oddycha) - wiem, że stropian też jest paroprzepuszczalny ale jednak nie tak jak wełna... Czyli lepiej wybrać termalica? A po co Tobie paroprzepuszczalnośc ścian ?? Zimą to tylko wada. Od usuwania nadmiaru pary wodnej we wnętrzach jest wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts