Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ścian?

Recommended Posts

ehm zobacz sobie ścianę ocieploną wełną po kilku latach

Jak? Nie widziałem elewacji z wełny po upływie np 20 lat. Mój sąsiad ma wełne od 6 lat i jest ok

Może tu bardziej chodzi o wykonanie niż o sama wełne?

A po co Tobie paroprzepuszczalnośc ścian ??

Zimą to tylko wada.

Od usuwania nadmiaru pary wodnej we wnętrzach jest wentylacja

czyli lepszy jest styropian?

ehm zobacz sobie ścianę ocieploną wełną po kilku latach tzn pomyśl jak działa grawitacja, nawet jak będzie solidnie zamocowane w stelażach

Ostatnio widzialem jak docieplali budynek wełną skalną. Zatrzymalem sie pomacać. Nie bede tu robił reklamy produktowi. Koncowka wool. Twarda jak szlag. Tnie sie jak styropian. Jakosc niesamowita. Kołkowana. Ceny chlopaki nie znali. Dostali produkt i na nim robili. Natomiast mowili ze cena za położenie wełny (u nich) jest wyższa niż styropianu. O jakości welny tez wypowiadali sie w superlatywach. Co najciekawsze nie znalazłem jej w necie.

Mysle ze na ta sciane spokojnie można patrzec za kilka lat. Oczywiscie padnie argument, ale cena.

Nie ma - to jak położyć sobie kondensator pary wodnej na ścianie.. to wymaga tynku o możliwie niskim SD..

a i to jest problem - na ścianie północnej, fajnie jak mur oddaje wilgoć technologiczną - żegnajcie obliczone U..

A przy tynku akrylowym - cóż .. wiadro wody na m2 to też nie problem.. w końcu czego się nie robi - aby ściana oddychała.

Nie piszę do Ciebie :) co byś nie pomyślał.

Tylko dla tych co nieświadomie wybrali - tą wełnę. To nie jest prosty przypadek, na pewno na BK, czy silkę bym tego raczej nie dawał, w tym sezonie - kiedy dom powstał, musi odstać swoje. Inaczej powódź gwarantowana.

Nie ma - to jak położyć sobie kondensator pary wodnej na ścianie.. to wymaga tynku o możliwie niskim SD..

a i to jest problem - na ścianie północnej, fajnie jak mur oddaje wilgoć technologiczną - żegnajcie obliczone U..

A przy tynku akrylowym - cóż .. wiadro wody na m2 to też nie problem.. w końcu czego się nie robi - aby ściana oddychała.

Nie piszę do Ciebie :) co byś nie pomyślał.

Tylko dla tych co nieświadomie wybrali - tą wełnę. To nie jest prosty przypadek, na pewno na BK, czy silkę bym tego raczej nie dawał, w tym sezonie - kiedy dom powstał, musi odstać swoje. Inaczej powódź gwarantowana.

Ale to do mnie?

Nie napisałem jaki tam tynk kładli. Nawet nie wiem jaki i czy zostal juz położony