Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski, jakie murłaty, krokwie?

luki82

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam stary dom po rodzinie i wypadało by wymienić dach wraz z murłatami.

Dach jest płaski o małym spadku ok.5-8% o wymiarach szer. 8m x dł. 11m, który później będzie deskowany i kryty gontem bitumicznym lub papą - to w dalszej kolejności. Po długości wewnątrz jest ściana nośna mniej więcej w połowie. I tu pojawia się moje pytanie, bo pytałem kilku "fachowców" o rozmiary murłat i krokwi. Jeden z nich zaproponował murłaty 20x15 i krokwie 18 x 10. Jeżeli chodzi o rozstaw to pewnie wyjdzie 90 lub mniej. Co sądzicie o takich wymiarach krokwi.

Z góry dzięki za odpowiedź.

1 8% spadku do daje spadek 5 stopni. Jest to bardzo mało. Ja bym nie podjął sie montażu gontu.

Wymiana wieźby nie jest tak prosta jakby sie mogło wydawać. Nie możesz wymienić na te przekroje co są teraz? i wszystko ugryźć w ramach "odtworzenia stanu pierwotnego" ?przy tak małym spadku, może korzystniej wyjdzie uformować spadek z wylewki betonowej i grzac pape

Dom był długi czas nieużytkowany i troszkę to wszystko już się rozpada a góra jest trochę za niska. Te 20 cm na murłacie dało by mi to czego oczekuje. Wiem doskonale, że trzeba zrzucić wszystko i od nowa dach położyć i nie jest to praca na 2 dni. Jeśli chodzi o pokrycie to nie upieram się przy goncie, grzana papa tez może być, najwyżej zamiast deskowania położę OSB. Chodzi mi o same murłaty i krokwie, które to wszystko będą musiały utrzymać. Rozumiem też, że jeśli zwali się tam 0,5 metra śniegu to będzie trzeba to usunąć.

Wymieniasz więźbę więc potrzebny jest projekt i obliczenia oraz dobór przekrojów przez konstruktora. Skoro zależy Ci na wysokości to może lepiej wylać nowy wieniec, który wzmocni stare ściany i pozwoli na solidne posadowienie murłat. Warto również zastosować izolację nakrokwiową np. tzw. styropapę. Pozwoli to na pozbycie się problemów z wentylacją dachu. Oczywiście gonty bitumiczne wykluczone. Pozdrawiam.