mattfix 05.06.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Witam planuje postawić drewniany garaż 5x7m wys ok 4,8m . Pionowe belki drewniane 15x15cm o wysokości ok 4m. Poźniej obite płytą osb a następnie ocieplone styropianem. W garażu będzie stał podnośnik dwukolumnowy. Teraz pytanie: jaki fundament? Nie mam zbyt pojęcia na temat budowy. Pod podnośnik trzeba wylać wylewke min 30cm betonu b30 - tak zalecają producenci podnośników. Myślałem wypożyczyć świder spalinowy ze świdrem o średnicy 30cm, nawiercić otwory po obwodzie garażu na głębokość 1,2m w odstępach co metr oraz je za zbroić 4 pręty zbrojeniowe fi10. Do tego dwa otwory o średnicy 70cm centralnie w miejscu w którym w przyszłości będzie stał podnośnik. Po obwodzie zrobić szalunek z desek. Następnie zamówić beton b-30 gruszką z pompą i wylać to w cholere, tak minimum te 30cm samego betonu. Czy to wytrzyma? Nie podsadzi wylewki na mrozach?Czy mozna w ten sposób wgl robić fundamenty? Tzn zalanie słupków fundamentowych wraz z wylewką grubości min 30cm w tym samym czasie ? Czy beton b-30 można użyć do fundamentu? Pod tą wylewkę dać piachu i zagęścić? Jeżeli cały plan nie nadaje sie do niczego to proszę Was o inną propozycje zrobienia fundamentu.. Został mi niecały miesiąc do rozpoczęcia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.06.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Ja bym zaczął od projektu i pozwolenia na budowę....... to wiele wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattfix 06.06.2017 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Garaż do 35mkw można budować na wniosek, nie potrzeba pozwolenia. Odpowiedni wniosek został złożony i dostałem zgodę. Do wniosku nie potrzebne są projekty - jedynie szkice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts