Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodociąg na działce

krec1k

Recommended Posts

Witam

Jestem właścicielem działki od ponad 20 lat. Działka była nieużywana (rolna), mniej więcej 10 lat temu gmina puściła przez nią wodociąg, o którym dowiedziałem się dopiero teraz w momencie wznawiania granic działki. Nigdy nie wyrażałem zgody na puszczenie wodociągu przez moją działkę. Moje pytanie jest takie czy gmina mogła samowolnie, bez mojej zgody i poinformowania mnie mogła puścić wodociąg prawie przez środek mojej działki?

Witam

Jestem właścicielem działki od ponad 20 lat. Działka była nieużywana (rolna), mniej więcej 10 lat temu gmina puściła przez nią wodociąg, o którym dowiedziałem się dopiero teraz w momencie wznawiania granic działki. Nigdy nie wyrażałem zgody na puszczenie wodociągu przez moją działkę. Moje pytanie jest takie czy gmina mogła samowolnie, bez mojej zgody i poinformowania mnie mogła puścić wodociąg prawie przez środek mojej działki?

No chyba raczej nie mogli.

Pytanie co chcesz osiągnąć w czym Ci to przeszkada. Niestety polecam wizyte u prawnika obeznanego w takich tematach.

Możesz zarządać usunięcia nielegalnie zbudowanych urządzeń. Może się to nie udać, ze względu na tzw. interes społeczny - np. woda leci tamtędy do całej wioski a przebudowa kosztowałaby miliony. Niestety w PL nie jesteś w 100% właścicielm swojej własności i sąd administracyjny może tak orzec(!)

Jeśli Ci np koliduje taka rura z inwestycja (budowa domu) to możesz zarzdać przesunięcia rury nawet w ramach Twojej posesji. To łatwiej pewnie uzyskać.

Jeśli rura pozostanie lub zostanie przesunięta np w koniec działki, to powinna być notarialnie (z wpisem do księgi wieczystej) ustanowiona tzw służebność dla tej rury i wynikające z tego dla Ciebie opłaty (choć to raczej nie będą kokosy ;). Podejrzewam, że opłata może/powinna być naliczona za te 10 lat do tyłu.

Tak czy siak, wizyta o prawnika zdecydowanie zalecana. Urzędasy będą Cię zbywać jak zapukasz i grzecznie poprosisz. Chyba że napiszesz wszystko prawniczym językiem z adekwatnymi paragrafami, dasz im sensowny czas na usunięcie rury a jak nie to zgłaszasz samowolę budowlaną do nadzoru.