krec1k 05.06.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Witam Jestem właścicielem działki od ponad 20 lat. Działka była nieużywana (rolna), mniej więcej 10 lat temu gmina puściła przez nią wodociąg, o którym dowiedziałem się dopiero teraz w momencie wznawiania granic działki. Nigdy nie wyrażałem zgody na puszczenie wodociągu przez moją działkę. Moje pytanie jest takie czy gmina mogła samowolnie, bez mojej zgody i poinformowania mnie mogła puścić wodociąg prawie przez środek mojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.06.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam Jestem właścicielem działki od ponad 20 lat. Działka była nieużywana (rolna), mniej więcej 10 lat temu gmina puściła przez nią wodociąg, o którym dowiedziałem się dopiero teraz w momencie wznawiania granic działki. Nigdy nie wyrażałem zgody na puszczenie wodociągu przez moją działkę. Moje pytanie jest takie czy gmina mogła samowolnie, bez mojej zgody i poinformowania mnie mogła puścić wodociąg prawie przez środek mojej działki? No chyba raczej nie mogli. Pytanie co chcesz osiągnąć w czym Ci to przeszkada. Niestety polecam wizyte u prawnika obeznanego w takich tematach. Możesz zarządać usunięcia nielegalnie zbudowanych urządzeń. Może się to nie udać, ze względu na tzw. interes społeczny - np. woda leci tamtędy do całej wioski a przebudowa kosztowałaby miliony. Niestety w PL nie jesteś w 100% właścicielm swojej własności i sąd administracyjny może tak orzec(!) Jeśli Ci np koliduje taka rura z inwestycja (budowa domu) to możesz zarzdać przesunięcia rury nawet w ramach Twojej posesji. To łatwiej pewnie uzyskać. Jeśli rura pozostanie lub zostanie przesunięta np w koniec działki, to powinna być notarialnie (z wpisem do księgi wieczystej) ustanowiona tzw służebność dla tej rury i wynikające z tego dla Ciebie opłaty (choć to raczej nie będą kokosy . Podejrzewam, że opłata może/powinna być naliczona za te 10 lat do tyłu. Tak czy siak, wizyta o prawnika zdecydowanie zalecana. Urzędasy będą Cię zbywać jak zapukasz i grzecznie poprosisz. Chyba że napiszesz wszystko prawniczym językiem z adekwatnymi paragrafami, dasz im sensowny czas na usunięcie rury a jak nie to zgłaszasz samowolę budowlaną do nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts