Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie działki, 140 mb

Recommended Posts

Witam, dom się buduję a ja muszę pomyśleć o wykonaniu ogrodzenia wokół działki (uporczywi sąsiedzi i ich droga dojazdowa). Chce się odizolować. Wykonać ogrodzenie muszę sam(z racji na fundusze które w głównej mierze pochłania domek ^^).

Przy wyborze ogrodzenia musze się kierować jego wysokością (conajmniej 1,8m) i wysoką podmurówką od drogi dojazdowej sąsiada (woda z drogi napływa na działkę)

Stojąc przed tym dylematem do wyboru generalnie mam

1) ogrodzenie panelowe, słupki co 2,5 m, wkopane na 50-60 cm, wykonanie podmurówki na 30 cm wgłąb ziemi i 30 cm nad ziemie

2) ogrodzenie z kamienia naturalnego, z racji na bliskość kopalni gdzie cena za tonę ładnego kamienia to ~40 zł coraz bardziej mnie kusi, tylko jak to wykonać? Patrzę na różne poradniki ale nie ma takiego pełnego know-how krok po kroku dla laika. Rozumiem że kamień do kamienia betonem bez widocznych dziur, tylko jak takie ogrodzenie ustabilizować ? Ile ton kamienia może pochłonąć wykonanie 140 mb ?

Zaznaczam że jestem laikiem ale zdeterminowanym laikiem, nie mam na robociznę dla fachowców więc będziemy robić tymi ręcami z żonką ;)

Odnośnie opcji 2 myślimy wykonać to w taki sposób:

pręty zbrojenowe fi 6 zalane betonem na 60 cm, wystające nad ziemią na 1,8m stojące na sztorc (przeznaczenie na słupki), po 2 sztutki na murek 35-40 cm nad którym od słupka do słupka będą umocowane deski sztachetowe.

Myślimy nie lać betonu na podmurówkę tylko zacząć murować kamienie na 20 cm wgłąb gruntu i wyjść nimi na 35-40 cm nad poziom gruntu.

co myślicie ?

Chcemy osiągnąć coś takiego

http://www.architekturakamienna.pl/npics/ogrodzenie_z_piaskowca_lamanego.jpg

Edytowane przez darkdivinity

W naszej ofercie znajduje się pozycja "PROJEKTY OGRODZEŃ" w której zamieszczamy 5 różnych projektów ogrodzeń w oparciu o ogólnodostępne materiały.

Każde opracowanie zawiera poza opisem technicznym, szczegółami rysunkowymi także zestawienie ilości materiałów niezbędnych do budowy dla poszczególnych elementów (mur, altana śmietnikowa, brama wjazdowa, furtka, przęsło, słupek).

Kupując u nas Projekt Ogrodzeń otrzymują Państwo dwa zeszyty, gdzie jeden można złożyć do urzędu celem dokonania zgłoszenia budowy, drugi zaś będzie służył przy realizacji wybranego wariantu ogrodzenia.

Więcej na www: https://www.projekty.muratordom.pl/dodatki/promocja-projekt-ogrodzen-5-opracowan-w-jednej-dokumentacji,19/?utm_source=forum_MDOM&utm_medium=txt_komentarz&utm_campaign=ogrodzenia_forum

ogrodzenia.jpg

Z całym szacunkiem dla Twojego zapału ale wg mnie nie dasz rady tego samemu zrobić.

Z tego co piszesz nie masz doświadczenia i wiedzy na temat takiej dość wymagającej konstrukcji .

Np. Słupki ogrodzeniowe pod tak "cięzkie " ogrodzenie robi się na głębokość przemarzania - najmniej 80 cm. Wierci się w gruncie pod wylanie stopy betonowej, najlepiej z 1,2 m ale to zalezy od głębokości przemarzania jak wspomniałem wcześniej.Wynajmij ludzi którzy takie rzeczy robią.

Witam, dom się buduję a ja muszę pomyśleć o wykonaniu ogrodzenia wokół działki (uporczywi sąsiedzi i ich droga dojazdowa). Chce się odizolować. Wykonać ogrodzenie muszę sam(z racji na fundusze które w głównej mierze pochłania domek ^^).

2) ogrodzenie z kamienia naturalnego, z racji na bliskość kopalni gdzie cena za tonę ładnego kamienia to ~40 zł coraz bardziej mnie kusi, tylko jak to wykonać? Patrzę na różne poradniki ale nie ma takiego pełnego know-how krok po kroku dla laika. Rozumiem że kamień do kamienia betonem bez widocznych dziur, tylko jak takie ogrodzenie ustabilizować ? Ile ton kamienia może pochłonąć wykonanie 140 mb ?

Zaznaczam że jestem laikiem ale zdeterminowanym laikiem, nie mam na robociznę dla fachowców więc będziemy robić tymi ręcami z żonką ;)

Odnośnie opcji 2 myślimy wykonać to w taki sposób:

pręty zbrojenowe fi 6 zalane betonem na 60 cm, wystające nad ziemią na 1,8m stojące na sztorc (przeznaczenie na słupki), po 2 sztutki na murek 35-40 cm nad którym od słupka do słupka będą umocowane deski sztachetowe.

Myślimy nie lać betonu na podmurówkę tylko zacząć murować kamienie na 20 cm wgłąb gruntu i wyjść nimi na 35-40 cm nad poziom gruntu.

co myślicie ?

Chcemy osiągnąć coś takiego

http://www.architekturakamienna.pl/npics/ogrodzenie_z_piaskowca_lamanego.jpg

Na tym zdjęciu jest ogrodzenie które na pewno nie izoluje od wrednych sąsiadów.

Fundament 20 cm w gruncie? Żart?

Jeśli ma odcinać od sąsiadów to musiałoby by być pełne i głębiej osadzone. Wtedy ze 200 ton kamienia i drugie tyle piasku plus cement i hajda do roboty.

Ale wtedy może lepiej żonkę zamienić na taką:

http://e-kulturystyka.com/wp-content/uploads/2015/12/ATENY_257_PB.jpg