lagerfeld 09.09.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 proszę o pomoc - jak samemu ubić grunt pod chudziaka ?wiem, że trzeba pożyczyć skoczka. ale czy spalinowego czy elektrycznego (kabel może się plątać) i o jakiej mocy (sile uderzeń - 200 kg czy 600 kg czy super light ?). nie wiem czy to ważne ale obecnie kładą mi więźbę.czy przed ubiciem trzeba polać ziemię wodą ? jak długo ubijać w jednym miejscu ? rozumiem, że po ubiciu danego fragmentu trzeba dosypać ziemi i znowu ubijać - jak długo (czy trezba wyznaczyć jakiś poziom ?)jak długo powinno się ubijać i czym sprawdzać, że jest dobrze ubite ?sorki za trywialność pytania, ale mój wykonawca twierdzi, że bez sensu jest ubijać skoro strop stoi od 2 miesiecy i tyle wody się wchłonęło, że jest wystarczająco ubite a kierownik mówi że trzeba ubić tylko nie powiedział jak.pzdr: lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 10.09.2004 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 nikt nic nie wie ???dowiadywałem się w wypożyczali sprzętu - oferują stopę (skoczka) wacker (50 lub 60 kilowego) spalinowego.cena - 85-90 zł za dobę + kaucja (proszę dobrze usiąść: 2000 zł płatne gotówką) + 2 dokumenty tożsamości ze zdjęciem.poradźcie czy warto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.09.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 u mnie ogólnie było ubite jak u Ciebie (chodzenie, itd..), ale po dokładnym zlaniu wodą (małe jeziorko, pare razy), piach opadł jakieś 10cm o zagęszczaniu było bardzo dużo postów, użyj wyszukiwarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 16.09.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 My ubijaliśmy warstwami po 30cm, zagęszczarką 70kg. Grubości warstw odznaczaliśmy na fundamentach. Po każdej warstwie jeździliśmy 4 razy-2 razy na sucho i 2 razy po zmoczeniu. Pamiętaj żeby jedzić w dwie strony, a nie np. w kółko w jedną stronę.Zagęściło się super, każda warstwa opadła o ok. 10cm, nie zostawały nawet ślady butów.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 16.09.2004 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 dzięki za rady - trochę się obawiam tego ubijania jakjest już więźba i lada dzień będą kładli dachówkę ale nie chcę już czekać do mrozów aby wtedy rozprowadzić kanalizę i wylać chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 16.09.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 U mnie wykonawca: " Panie, tyla lat buduje a nigdy nie ubijalem. Przez zime usiadzie." Wiec czekalismy z podbetonami. Usiadlo... na zewnatrz kiedy z rostopow woda ubila podsypke przy fundamencie. No to zaczalem sprawdzac. A ze sam jestm jak ten nie przymierzajac skoczek( 90 kg), to miejscami sie ubijalo pode mne z 5-8 cm. Zaczalem sprawdzac pretem fi 12. i tu wchodzilo po metr i wiecej. Nie bylo zmiluj sie. Wykonawca wynajal skoczka i ubijal az milo. Skonczyli w jeden dzien. Srednio zjechali po 15-20 cm na pomieszczenie- akurat na warstwe keramzytu. A szlo im tak, jakby nic innego w zyciu nie robili. Ubijac!!!Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 17.09.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Jankes napisał: A ze sam jestm jak ten nie przymierzajac skoczek( 90 kg), to miejscami sie ubijalo pode mne z 5-8 cm. u mnie waga podobnie ale niestety od samego stąpania grunt się nie ugina - może powinienem sam poskakać co do probieża prawidłowej gęstości gruntu to mam pytanie czym (jakim wymiarem) należy sprawdzać ? Jankes napisał o fi 12 chyba jest tak, że czym mniejszy wymiar (średnica) pręta tym grunt powinien być bardziej zagęszczony. pzdr: lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts