Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ubijanie gruntu pod chudziak

lagerfeld

Recommended Posts

proszę o pomoc - jak samemu ubić grunt pod chudziaka ?

wiem, że trzeba pożyczyć skoczka. ale czy spalinowego czy elektrycznego (kabel może się plątać) i o jakiej mocy (sile uderzeń - 200 kg czy 600 kg czy super light ?). nie wiem czy to ważne ale obecnie kładą mi więźbę.

czy przed ubiciem trzeba polać ziemię wodą ?

jak długo ubijać w jednym miejscu ? rozumiem, że po ubiciu danego fragmentu trzeba dosypać ziemi i znowu ubijać - jak długo (czy trezba wyznaczyć jakiś poziom ?)

jak długo powinno się ubijać i czym sprawdzać, że jest dobrze ubite ?

sorki za trywialność pytania, ale mój wykonawca twierdzi, że bez sensu jest ubijać skoro strop stoi od 2 miesiecy i tyle wody się wchłonęło, że jest wystarczająco ubite a kierownik mówi że trzeba ubić tylko nie powiedział jak.

pzdr: lagerfeld

My ubijaliśmy warstwami po 30cm, zagęszczarką 70kg. Grubości warstw odznaczaliśmy na fundamentach. Po każdej warstwie jeździliśmy 4 razy-2 razy na sucho i 2 razy po zmoczeniu. Pamiętaj żeby jedzić w dwie strony, a nie np. w kółko w jedną stronę.

Zagęściło się super, każda warstwa opadła o ok. 10cm, nie zostawały nawet ślady butów.

Powodzenia.

U mnie wykonawca: " Panie, tyla lat buduje a nigdy nie ubijalem. Przez zime usiadzie." Wiec czekalismy z podbetonami. Usiadlo... na zewnatrz kiedy z rostopow woda ubila podsypke przy fundamencie. No to zaczalem sprawdzac. A ze sam jestm jak ten nie przymierzajac skoczek( 90 kg), to miejscami sie ubijalo pode mne z 5-8 cm. Zaczalem sprawdzac pretem fi 12. i tu wchodzilo po metr i wiecej. Nie bylo zmiluj sie. Wykonawca wynajal skoczka i ubijal az milo. Skonczyli w jeden dzien. Srednio zjechali po 15-20 cm na pomieszczenie- akurat na warstwe keramzytu. A szlo im tak, jakby nic innego w zyciu nie robili. Ubijac!!!

Pozdrawiam

Jankes

Jankes napisał:
A ze sam jestm jak ten nie przymierzajac skoczek( 90 kg), to miejscami sie ubijalo pode mne z 5-8 cm.

:D :D :D

u mnie waga podobnie ale niestety od samego stąpania grunt się nie ugina - może powinienem sam poskakać :lol:

co do probieża prawidłowej gęstości gruntu to mam pytanie czym (jakim wymiarem) należy sprawdzać ? Jankes napisał o fi 12 chyba jest tak, że czym mniejszy wymiar (średnica) pręta tym grunt powinien być bardziej zagęszczony.

pzdr: lagerfeld