mku7i 06.06.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Cześć,znalazłem interesującą działkę, której stan prawny przedstawia się następująco:Sprzedający jest w posiadaniu 2 działek budowlanych, na jednej się buduje, druga jest na sprzedaż. Działki nie obciążone hipoteką, KW czyste. Do każdej z tych działek przynależy osobna działka (stanowiąca drogę dojazdową do działek na kórych budują się ludzie). Każdy z właścicieli ma 1/10 udziałów w tej drodze. Sprzedający ma więc 2 udziały w drodze wspólnej, po 1 dla każdej z działek którą posiada.KW dla tej drogi obciążona jest hipoteką, którą zaciągnął sprzedający w momencie zakupu. Jakie konsekwencje niesie dla mnie zakup działki wraz z udziałem w drodze dla której KW obciążona jest hipoteką ? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 06.06.2017 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Uzupełnię wpis. Działka którą posiada sprzedający jest obciążona hipoteką. Hipoteką współobciążone są również oba udziały w drodze. Tylko jego części są obciążone, pozostałe 8 ma czystą KW.Jeśli dobrze rozumuję, to kupując działkę oraz udział w drodze, automatycznie stanę się "współwłaścicielem" jego hipoteki.Hipoteka jest wspólna dla jego działki oraz 2 udziałów w drodze.Czy to jest mina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 08.06.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Uzupełnię wpis. Działka którą posiada sprzedający jest obciążona hipoteką. Hipoteką współobciążone są również oba udziały w drodze. Tylko jego części są obciążone, pozostałe 8 ma czystą KW. Jeśli dobrze rozumuję, to kupując działkę oraz udział w drodze, automatycznie stanę się "współwłaścicielem" jego hipoteki. Hipoteka jest wspólna dla jego działki oraz 2 udziałów w drodze. Czy to jest mina ?Nie. Ja mam podobną sytuację. Rozumiem, że nie kupujesz działki budowlanej obciążonej hipoteką a działkę "czystą" i udział w drodze. W KW jest zapisane obciążenie hipoteki dla udziału określonego współwłaściciela, w tym przypadku będzie to 2/10 całości na nazwisko.... W razie problemów te udziały zostaną sprzedane a na miejscu starego właściciela tych 2/10 pojawi się nowy. Ty nie masz się o co martwić. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez ppar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 08.06.2017 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Dzialka budowlana jest czysta, KW bez obciążeń. Nie jest dla mnie jasna jedna kwestia. Oba jego udziały obciążone są hipoteką. Czy ja po zakupie jednego udziału nie zostanę obiążony w przypadku niewypłacalności sprzedającego? Albo inaczej - czy hipoteka nie powinna zostać wykreślona z kw na moim udziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppar 09.06.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Dzialka budowlana jest czysta, KW bez obciążeń. Nie jest dla mnie jasna jedna kwestia. Oba jego udziały obciążone są hipoteką. Czy ja po zakupie jednego udziału nie zostanę obiążony w przypadku niewypłacalności sprzedającego? Albo inaczej - czy hipoteka nie powinna zostać wykreślona z kw na moim udziale?Powinna jak najbardziej. Jak będziesz podpisywał umowę u notariusza, to sprzedający musi mieć zgodę banku na zdjęcie hipoteki po sprzedaniu. Bez tej zgody nie podpisuj umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts