Nitrolukas 06.06.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witajcie! Od kilku lat zaglądam na to forum w celu zasięgnięcia wiedzy ale jeszcze nigdy nic nie pisałem Mam problem i bardzo was proszę o jakieś rady. Mianowicie, kilka lat temu nabyłem działkę do której dojazd był zapewniony poprzez służebność na drodze prywatnej. Służebność ta była nadana sądownie za opłatą (załatwiła to jeszcze poprzednia właścicielka) . Służebność ta opisana jest mniej więcej tak : służebność przechodu i przejazdu oraz podłączenia mediów wody,kanalizacji i gazu. Obecnie budujemy dom i mamy problem z podłączeniem mediów bo zarówno gazociąg jak i wodociągi żądają od nas dodatkowych dokumentów (oświadczenia właścicieli drogi itp) których ci nie chcą nam dać ( to znaczy może i chcą ale odpłatnie - pisze ze może ponieważ jakoś nie idzie się z nimi dogadać - raz tak raz siak) moje pytanie - czy tak można? Skoro mam wyrok to w czym problem ? Przecież chyba intencją Sądu było żeby działka miała dojazd i możliwość podłączenie mediów a nie zapisanie czegoś czego nie można zrealizować. Dodam jeszcze że droga o której mowa jest prywatna, rury w tej drodze tez ( było to robione kilkanaście lat temu) rury do wod-kan mają za małą średnice aby podłączyć kolejne domy i trzeba by je było wymienić ( oczywiście powiedziałem ze pokryje koszty wymiany - chociaż nie wiem czy nie powinni tego zrobić właściciele skoro mieli za to zapłacone?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 07.06.2017 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 A pytałeś w wodociągach i gazownictwie czy wyciąg z księgi wieczystej im nie wystarczy?Miałem podobną sytuację, że miałem zapewnioną służebność mediów z działką sąsiada i od niego brałem właśnie wodę. Z tego co pamiętam to w MPWiK przedstawiałem tylko nr księgi wieczystej i wydruk z internetowej wersji księgi o tej służebności. A właściciela tylko poinformowałem że będę brał wodę - żadnego oświadczenia od niego nie potrzebowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitrolukas 07.06.2017 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 A pytałeś w wodociągach i gazownictwie czy wyciąg z księgi wieczystej im nie wystarczy? Miałem podobną sytuację, że miałem zapewnioną służebność mediów z działką sąsiada i od niego brałem właśnie wodę. Z tego co pamiętam to w MPWiK przedstawiałem tylko nr księgi wieczystej i wydruk z internetowej wersji księgi o tej służebności. A właściciela tylko poinformowałem że będę brał wodę - żadnego oświadczenia od niego nie potrzebowałem. niestety to im nie wystarczy. Najprawdopodobniej chodzi o sposób zapisu, a mianowicie o to ze słuzebność jest dla mnie a dla wodociągów już nie. Niestety nie mam sojusznika w tej walce bo wodociągi idą po najmniejszej linii oporu i mówią że się nie da i koniec. W gazowni jeszcze dumają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.06.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 niestety to im nie wystarczy. Najprawdopodobniej chodzi o sposób zapisu, a mianowicie o to ze słuzebność jest dla mnie a dla wodociągów już nie. Niestety nie mam sojusznika w tej walce bo wodociągi idą po najmniejszej linii oporu i mówią że się nie da i koniec. W gazowni jeszcze dumają... Może być jeszcze dodatkowo problem przyłączenie czyli do istniejącej nitki a wody a rozbudowa istniejącej linii to już to nie to samo Gazownia tylko przyłączenie bez rozbudowy .....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts