odrafala 07.06.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Witam Państwa, sprawa bardzo pilna.. Wymieniałem baterię prysznicową i urwałem gwint łączący baterię z otworem doprowadzającym wodę. Gwint siedzi w otworze i nie mogę go usunąć. Macie jakieś pomysły jak to wydobyć? No i kolejny problem - nie mogę włączyć wody w mieszkaniu, bo będzie przez ten ziejący otwór tryskać. Czym to można na cito zatkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.06.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Może dałoby się go od wewnątrz nagwintować i wykręcić? Zależy od grubości ścianki rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Pilniki są z twardego materiału robione. Dobierz jakiś płaski, chyba ze masz olbrzyma trójkątnego i delikatnie popukując wbij go w ten otwór. To co tam siedzi to mosiądz. Mosiądz jest miękki. Pilnik werżnie się w niego i zakleszczy. Złap za ten pilnik i POWOLI, bez szarpnięć wykręcaj. Wyjdzie. Następne wkręcaj z mniejszym zapałem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.06.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Wbij jakiś pręt oszlifowany na kwadratowo w tą pozostałość w podejściu i odkręć kluczem do rur...Pręta zrób tak trochę stożkowo ( ten kwadrat...) Tak aby łatwo było to zakleszczyć przy wbijaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odrafala 07.06.2017 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Pilnik zadziałał! Dzięki serdeczne za pomoc.. ufff! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odrafala 07.06.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Kryzys zażegnany, zastanawiam się teraz, czy jeszcze uda się uratować tę baterię. Z jednej strony jest wkręcony ta przejściówka/łącznik między baterią a rurą doprowadzającą wodę (z pewnością ma swoją fachową nazwę). Nie udało mi się jej wykręcić odkręcając śrubę, bo śruba jest wyślizgana a wkręcenie mocne. Próbowałem w imadle, ale nie idzie, a nie chce sciskac mocniej, zeby nie zniszczyc gwintu. Nie chce tez wkrecac ponownie do przyłącza, zeby nie powtorzyla sie historia z ukręceniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.06.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Kryzys zażegnany, zastanawiam się teraz, czy jeszcze uda się uratować tę baterię. Z jednej strony jest wkręcony ta przejściówka/łącznik między baterią a rurą doprowadzającą wodę (z pewnością ma swoją fachową nazwę). Nie udało mi się jej wykręcić odkręcając śrubę, bo śruba jest wyślizgana a wkręcenie mocne. Próbowałem w imadle, ale nie idzie, a nie chce sciskac mocniej, zeby nie zniszczyc gwintu. Nie chce tez wkrecac ponownie do przyłącza, zeby nie powtorzyla sie historia z ukręceniem.. [ATTACH=CONFIG]390734[/ATTACH] To co urwałeś nazywa się tak potocznie krzywka ... Złap mocno w imadłem za ten gwint co pozostał i odkręć od baterii łapiąc kluczem za nakrętkę... Nie patrz na gwint bo ten element bez problemu dokupisz w pierwszym lepszym sklepie hydraulicznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Szyld, no, to okrągłe, ozdobne - wywal.Jak się da odkręcić to odkręć, ale pewnie się nie da.Spore kombinerki i... rozedrzeć go.Znajdź jakie WD40, naftę czy podobne i zmocz ten gwint."Esa" wkręć w imadło.Bateria zwykle do niego uszczelniana jest uszczelką.Daj mu chwilkę, aby płyn wpenetrował po gwincie a sam poszukaj sensownej żaby.Złap nakrętkę żabą i bez szarpnięć ale stanowczo odkręć.Puści, bo zawsze puszcza. (gówniaty klucz się obślizgnie po obłej nakrętce) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.06.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 To co urwałeś i chcesz wykręcić tak wygląda...http://allegro.pl/krzywka-do-baterii-mimosrod-standard-rozstaw-akc-i6178613744.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 07.06.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Szyld, no, to okrągłe, ozdobne - wywal. Jak się da odkręcić to odkręć, ale pewnie się nie da. Spore kombinerki i... rozedrzeć go. Znajdź jakie WD40, naftę czy podobne i zmocz ten gwint. "Esa" wkręć w imadło. Bateria zwykle do niego uszczelniana jest uszczelką. Daj mu chwilkę, aby płyn wpenetrował po gwincie a sam poszukaj sensownej żaby. Złap nakrętkę żabą i bez szarpnięć ale stanowczo odkręć. Puści, bo zawsze puszcza. (gówniaty klucz się obślizgnie po obłej nakrętce) Adam M. Żabą poharata, klucz 30 lub 32 (nie pamiętam teraz) a najlepiej to knipeksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odrafala 07.06.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Puści, bo zawsze puszcza. . Puściło dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts