Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z fundamentami na słupach

adamski9000

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę w następującej kwestii. Buduję domek drewniany w technologi szkieletowej o powierzchni 35m2 na zgłoszenie. Z racji trudnych warunków glebowych ( gliny, teren zmeliorowany, grunt niejednorodny ) geotechnik zalecił budowę na słupach na głębokości ok 170 cm gdyż tam dopiero jest grunt nośny. Tak tez zrobiłem. Wywierciłem 16 dziur o średnicy ok 50 cm i zamierzam po włożeniu zbrojenia zalać je betonem. Jednak w dołach na głębokości ok. 110 cm pojawiła się woda gruntowa i stoi. Po wypompowaniu w ciągu kilku godzin znowu się pojawia. No i pytanie. Co w takiej sytuacji zrobić ? Czy można zalać tak po prostu taką dziurę z wodą betonem, czy też trzeba to jakoś zabezpieczyć przed wodą ? Jakie są praktyki w takiej sytuacji ?

Dziękuję za pomoc.

Tak z ciekawości to czym "ryjesz" te otwory 50cm ?? Ja pod dom mam 17szt po 60cm tyle, że na około 2,5m :rolleyes: Woda też wysoko, więc pewnie by się zapadało wszystko...

Tak jak poprzednicy radzą bezpośrednio przed laniem betonu odpompuj co się da i wtedy lej. Pompa do wody brudnej i heja,....

Dzięki za rady. Też wydaje mi się, iż niema co komplikować, choć gdzieś wyczytałem, iż dół zasypać do poziomu wody kamieniami i później zalewać. Czy B30 W8 wystarczy ?

Otwory robiła minikoparka ze świdrem 45 cm. Wyszły otwory o średnicy ok 48 cm. Generalnie wyszło drogo. Z jednym otworem średnio walczył 45 minut. No, ale glina też twarda była. Koszt ok 1400 zł za 16 dziur, dwa dni rooty - masakra. Gdybym wiedział, że będą takie problemy to chyba bym zrobił inaczej. Miało być taniej a wyszło jak zwykle :)

Beton jak już to C 25/30 W8 (odpowiednik B30) już z samej klasy będzie wodoszczelny w pewnym stopniu a dodatki poprawią jego właściwości, tak więc lej W8. Jednak im mocniejszy beton tym bardziej lubi pękać i szybciej wiąże na początku. Teraz przy tych temperaturach to chyba trzeba jakiś dodatek spowalniający wiązanie, ale myślę że słupie nie powinno to stanowić problemu bo będzie lany w ziemie a tam temperatura nie zagraża. Kopałem dziury pod ogrodzenie rok temu, grunt gliniasty suchy (było lato) i przeżyłem mękę, tak więc te 1400 zł to niewielka kwota za takie kopanie w glinie.

To tak domek wczasowy 5/7 a słupy jak pid wiadukt :). 16 słupów to 7 m3 do tego potem trzeba troche podnieść to znowu koszty, ta koparka .geotechnik.

Kiedys na betoniakach takie domki stawiano. A jak sie miejsce znudziło to koparką przestawiało w inne miejsce.

To jyż raniej i szybciej płytę było wylać 20-25 cm i o wiele łatwiej na niej szkielet postawić