arzesz 09.09.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 WitamMam problem z oknem PCV veka.Wczoraj nie mogłem zamknąć drzwi balkonowch, coś się zacięło.Tzn. dociskam skrzydło drzwi do futryny i mogę przekręcić klamkę tylko o 45 stopni, a nie o 90 jak do tej pory.Co może byc przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.09.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Witam Mam problem z oknem PCV veka. Wczoraj nie mogłem zamknąć drzwi balkonowch, coś się zacięło. Tzn. dociskam skrzydło drzwi do futryny i mogę przekręcić klamkę tylko o 45 stopni, a nie o 90 jak do tej pory. Co może byc przyczyną? Przyczyn może być 'milion' - opuściły się, jeden z rygli sie wyłamał, wykrzywił, ktoś "siłom' niedomknięte zamykał i gdzieś okucie z prowadnicy wyskoczyło, trzeba obejrzeć... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 09.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Prawdopodobnie zostały usunięte klocki montazowe spod ościeznicy i opera się tylko na piance. Ponieważ drzwi są ciężkie więc całość opadła. Musisz wyregulować drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 09.09.2004 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 To znaczy, że sam ja laik nie dam rady tego naprawić?Czy możesz podać kilka szczegółów gdzie dokładnie należałoby zajrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LESZEKL 09.09.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Na otwartym skrzydle przekręć klamką w dół i górę, jeżeli kręci się bez oporów to po kolei wykręcaj zaczepy na ramie ( metodą prób i błędów ), jak znajdziesz ten który przeszkadza w zamknięciu to przesuń go o kilka milimetrów, albo wyciąg. Następnie sprawdż montaż i zadzwoń do firmy która montowała okno (jeżeli będzie żle zamontowane ) niech coś zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 09.09.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Napewno trzeba podregulowac .To jest normalna rzecz w nowo montowanych oknach.Do pierwszej regulacji zawolaj najlepiej firme , ktora Ci te okna montowala, to sie bardzo prosto robi - wklada imbusik i przekreca w jednym miejscu ( w jakim to oni Ci pokaza).Sam nie kombinuj jak nie wiesz jak, bo jeszcze cos uszkodzisz i montaz straci gwarancje.Ja zadzwonilam , przyjechali nazajutrz, wyregulowali i ok.Teraz maz reguluje sam, jak czasem opadna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_doktorek 12.09.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Może gdzieś się uszczelka wysunęła przez jakiś zaczep i teraz haczy. Pomacaj uszczelki do okoła i jak poczujesz jakieś pękniecia, to może być to miejsce. Ale i tak wizyta firmy montującej ciebie nie ominie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.09.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 ...Ale i tak wizyta firmy montującej ciebie nie ominie... No bez przesady. Weź kluczyk imbusowy i możesz "kręcić" drzwiami jak chcesz. No chyba, że już tak "opadły", że regulacja imbusem jest w krańcowym maxymalnym położeniu (dalej nie można kręcić kluczykiem- napotykamy na opór), to wtedy rzeczywiście pozostaje serwis fabryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.09.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witam Mam problem z oknem PCV veka. Wczoraj nie mogłem zamknąć drzwi balkonowch, coś się zacięło. Tzn. dociskam skrzydło drzwi do futryny i mogę przekręcić klamkę tylko o 45 stopni, a nie o 90 jak do tej pory. Co może byc przyczyną? jak juz ktos napisal - przyczyn moze byc wiele i powinienes zaczac od: - na otwartym skrzydle klamka powinna dzialac idealnie - czyli byc w pionie bez zadnych oporow - jesli sie takowe pojawiaja i wtej pozycji tez masz ten kat 45 stopni to przyczyn tez moze byc kilka ale wiadomo ze winne sa okucia - czesta przyczyna jest zle skrecenie kolejnych elemetow okuc powodujace ze zebatki przesunely sie wzgledem siebie - sprawdzisz to tez w prosty sposob - ustaw przy otwartym skrzydle kalmke w poziomie (jak do otwarcia) - wszystkie rolki powinny byc w polowie tego jajowatego otworu w okuciach - sa tam znaki wyznaczajace pozycje "0" - wszystkie powinny w tej pozycji sie znajdowac - jesli choc jedna nie jest tak - ona wlasnie ci blokuje okucia - konieczna wizyta osoby znajacej sie na rzeczy gdyz droga korespondencyjna trudno to opisac co zrobic nalezy, choc czynnosc jest banalna - jesli na otwarym jest OK to idziemy dalej - przymkniej skrzydlo i sprawdz czy szczelina miedzy nim a oscieznica jest rowna - czy przypadkiem nie masz beczki - czasem to jest powodem blokowania sie okuc. jesli do tej pory wszystko dzialalo dobrze i stalo sie to nagle to najczesciej powodem jest przesuniecie sie elementu okuc realizujacego funkcje rozszczelnienia, pozniej zaczepy (ale jest to najczesciej efekt opuszczania sie skrzydla) i trzeba by okno najpierw wyregulowac zanim zaczepy chcialbys przestawic To chyba wszystko (moze tez byc awaria rozworki - bardzo rzadko ale sie zdarza) Najlepiej niech wezmie sie za to ktos znajacy sie na rzeczy - sam mozesz tylko totalnie rozregulowc okucia i pozniej zaplacisz za taka usluge - a tak to w ramach gwarancji powinni ci to wszystko za friko zrobic Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 13.09.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - okazało się, że po prostu drzwi się opuściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micnic 23.09.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Witam, jak widzę Pan zna się na oknach więc proszę o pomoc. Mój problem jest podobny do kolegi z drzwiami ale chodzi o okno którego nie mogę zamknąć.Okno uchyla i otwiera się bez żadnego problemu, na otwartym oknie też nie mogę przekręcić klamki w dół, obejrzałem okucia i są i przesuwają się dokładnie tak samo jak w oknie z którym nie mam problemu. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.09.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jeden problem, Archeologu Micnicu. Jareko ukrywa się gdzieś na ciepłych wyspach przed klientami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts