FooBar 08.06.2017 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Witam, chciałbym wykonać formę sylikonową na podstawie rzeźby gipsowej. Muszę pokryć gips jakimś preparatem, do którego nie przywiera sylikon po wyschnięciu (jak np PCV). Czy folia w płynie nada się do tego celu? Zależy mi na gładkiej, równej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.06.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Służą do tego specjalne spraye służące do rozdzielania form, np : http://allegro.pl/rozdzielacz-ambersil-suchy-400ml-spray-progmar-i6837041584.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FooBar 09.06.2017 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Dzięki, ale zdaje się że ten spray jest do robienia odlewów w gotowych już formach (z czym raczej nie będę mieć problemu), natomiast ja chcę wykonać samą formę. Pozatym zależało by mi na czymś z marketu budowlanego, mamy dziś piątek i mógłym zacząć zabawę już w ten weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.06.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Powinien się sprawdzić jakiś wosk do np. nadwozi samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FooBar 09.06.2017 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 @dzabij Ciekawa opcja, ale czy wosk nie będzie wnikał w gips? Pomyślałem że folia w płynie utworzy cienką warstwę która ukryje niedoskonałości rzeźby, dzięki czemu obędzie się bez polerowania gipsu. Co do samej folii, jest to zdaje się żywica akrylowa, a do akrylu silikon nie przywiera, ale nie jestem pewien, stąd pytanie do expertów. Miałem jeszcze pomysł zanurzyć rzeźbę w roztopionym plastiku PE, ale w warunkach domowych ani to bezpieczne, ani zdrowe. Do tego obawiam się że gips popęka od różnicy temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 09.06.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Wosk powinien dać radę. Jak chcesz kombinowac z plastikiem to można zrobić "zupkę" z ABSu w rozpuszcalniku nitro i tym pomalować/zanurzyć. Nic nie trzeba grzać byle robić to przy dobrej wentylacji lub na zewnątrz żeby za dużo nitro nie wdychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FooBar 09.06.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Coraz ciekawsze pomysły, niestety nie mam skąd wziąć takiej ilości ABS; PE, PP czy PCV są wszechobecne (bawię się tutaj raczej w MacGyver'a). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 12.06.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 A ABSu bardzo wiele rzeczy sie robi. Kawałek plastiku trzeba wrzucić do słoika z nitro i zostawic na parę godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Ewentualnie polistyren - czyli styropian - rozpuszczony w acetonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts