Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy na bloczkach a izolacja przyłącza wody.

astroex

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

przeszukałem forum, google i inne ciemne miejsca i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Stawiamy domek drewniany/letniskowy na bloczkach fundamentowych.

Kwestia wykonania przyłącza wody. Głębokość przymarzania gruntu to w tym rejonie około 1,2m - wszystko ładnie i pięknie, ale domek będzie miał pod otwartą przestrzeń. Rura będzie wychodzi z ziemi i wchodzić do kuchni/łazienki - jeszcze nie wiem gdzie główne przyłącze wykonać (to pytanie poboczne).

Czy ktoś ma może pomysł, sprawdzony sposób jak zaizolować te przyłącze by na zimę nie zamarzało? Z domku będziemy chcieli korzystać cały rok (będzie piec typu koza).

Z góry dziękuje za odpowiedź, ewentualnie link do tutorialu z wyjaśnieniem ;)

Miłego dnia!

Nie zaizolujesz rury tak, żeby nie zamarzła jeśli w zimę domek nie będzie używany i nie będzie przepływu wody, zresztą nie pozwolą zlokalizować wodomierza wewnątrz domku letniskowego.

Musisz mieć studnię wodomierzową a w niej zawór spustowy, na zimę spuszczasz wodę z całej instalacji (również z tej rury która z ziemi wystaje i wchodzi do domku przez podłogę - więc nie trzeba jej izolować).

P.S. Nie doczytałem, że ma być używany w zimę, w takiej sytuacji i tak bym zrobił studnie, żeby była możliwość spuszczenia, kilka dni nieobecności i pozamarza, a rurę trzeba zaizolować i na wszelki wypadek dać kabel grzejny.

Edytowane przez SzymonKc