astroex 09.06.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam forumowiczów, przeszukałem forum, google i inne ciemne miejsca i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Stawiamy domek drewniany/letniskowy na bloczkach fundamentowych. Kwestia wykonania przyłącza wody. Głębokość przymarzania gruntu to w tym rejonie około 1,2m - wszystko ładnie i pięknie, ale domek będzie miał pod otwartą przestrzeń. Rura będzie wychodzi z ziemi i wchodzić do kuchni/łazienki - jeszcze nie wiem gdzie główne przyłącze wykonać (to pytanie poboczne). Czy ktoś ma może pomysł, sprawdzony sposób jak zaizolować te przyłącze by na zimę nie zamarzało? Z domku będziemy chcieli korzystać cały rok (będzie piec typu koza). Z góry dziękuje za odpowiedź, ewentualnie link do tutorialu z wyjaśnieniem Miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.06.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Nie zaizolujesz rury tak, żeby nie zamarzła jeśli w zimę domek nie będzie używany i nie będzie przepływu wody, zresztą nie pozwolą zlokalizować wodomierza wewnątrz domku letniskowego. Musisz mieć studnię wodomierzową a w niej zawór spustowy, na zimę spuszczasz wodę z całej instalacji (również z tej rury która z ziemi wystaje i wchodzi do domku przez podłogę - więc nie trzeba jej izolować). P.S. Nie doczytałem, że ma być używany w zimę, w takiej sytuacji i tak bym zrobił studnie, żeby była możliwość spuszczenia, kilka dni nieobecności i pozamarza, a rurę trzeba zaizolować i na wszelki wypadek dać kabel grzejny. Edytowane 10 Czerwca 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts