Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt przyłącza wodociągowego i instalacje zewnętrzne - adaptacja projektu gotowego

calvin66

Recommended Posts

Witam,

mam zapytanie odnośnie procedur w ramach adaptacji projektu domu jednorodzinnego. Nie wiem czy dobrze rozumiem kwestię przyłączy, instalacji zewnętrznych.

Sprawa wygląda tak:

działka - jest przyłącze elektryczne (skrzynka, licznik, gniazdka), kanalizacyjne (studzienka na działce). Wodociąg w drodze gruntowej obok działki.

Mam warunki techniczne, mapki etc.

Projekt domu w adaptacji architektonicznej i w ramach adaptacji instalacji musi być:

a) prąd- instalacja musi być zaadaptowana przez uprawnionego elektryka i wrysowana instalacja zew miedzy domem a skrzynką?

b) kanalizacja - podobnie, przez uprawnioną osobę, zaadaptowanie i instalacja zew miedzy domem a studzienką (wg. WT z ZGKiM)?

c) woda - adaptacja i instalacja zew do studzienki wodomierzowej?

d) C.O. - chcę zmienić z gazowego na paliwo stałe - musi uprawniona osoba zrobić adaptację i zmianę?

Oprócz tego osobno projekt przyłącza wodociągowego od wodociągu do studzienki wodomierzowej (wg WT z ZGKiM), uzgodnienia, zgłoszenie, zgoda na zajęcia pasa drogowego?

Zastanawia mnie czy nie będzie problemów z adaptacją projektu domu, zgłoszeniem i rozpoczęciem budowy ze względu na brak przyłącza wodociągowego? Tzn że zacznę budować domu i a projekt przyłącza będzie w tym czasie w np uzgodnieniach?

I czy zgłoszenie domu "przejdzie" w starostwie gdy w projekcie instalacja zew wodociągowa będzie się "kończyć" w studzience wodomierzowej?

Pozdrawiam

calvin66