Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy potrzebny jest tynk

Recommended Posts

Też chodzi mi po głowie tylko szpachlowanie silikatu,ale wszyscy mi rozradzają.Że będzie pękać,że będzie przebijał bloczek, że to źle, że....nikt nie podał przykładów że komuś pękło.Pod płytki i kamień nie będę tynkował ale pod farbę?Niektórzy dają siatkę i klej do elewacji ale wtedy koszt kleju i siatki oraz robocizny nie jest dużo niższy niż tynku.Narazie czekam aż wymurują ściany to będę wiedział czy są proste.

mam takie pytanie, dom wybudowany z silki, ściany równe w pionie i poziomie, jestem skłonny pochować kable elektryczne w rowkach, czy jest sens kładzenia tynku??

Wady:

-trzeba wkuć kable

Zalety:

-koszt kładzenia tynku

taka dywagacja :D może ktoś nie ma tynków bo ma proste ściany

Jeśli idealnie równo a masa którą pokryjesz kable MUSI mieć fakturę idealnie taką samą to może być bez. Tylko to musi być idea jak z Platona, a to z definicji w naszym ułomnym świecie niemożliwe. Chyba że aprobujesz ściany niczym z obory bo farba zaakcentuje każdy cień nierówność, a światło z boku uwydatni.

Spróbuj z latarką zobaczyć czy faktycznie równe. Albo pomaluj ścianę z boku okien jedną i zobacz po wyschnięciu. Można też położyć gipsową szpachlówkę tylko celem wypełnienia wgłębień i wyrównania. Jeśli samemu i masz cierpliwość i sprzęt te kilka stówek trzeba wydać, i koszt szpachli dochodzi!!

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

polecam sprawdzić najpierw efekt prac na niewielkim fragmencie ściany. Nałożenie tynku, a następnie gładzi szpachlowej pozwoli na uzyskanie równych, gładkich powierzchni gotowych do malowania. Jeśli zdecyduje się Pan na użycie gładzi po tynkowaniu, rekomenduję zastosowanie ACRYL-PUTZ® ST10 START. Przed aplikacją gładzi podłoże należy zagruntować gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka