Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezpieczne chodzenie po dachu -jak to zrobić?

daniel.w

Recommended Posts

Witam, muszę niebawem zakonserwować kominy z klinkieru, zmienić położenie grzybka wentylacyjnego oraz poprawić kilka dachówek -dachówka Braasa. Jak to zrobić bezpiecznie? Linę zabezpieczającą posiadam, ale czy tylko lina czy przygotować drabinkę też?

Proszę o naprowadzenie, bo wiem, że to nie sztuka ale kąty spore. Czyli wyjąć dachówkę i przywiązać linę do łaty czy krokwi, czy może przerzucić linę przez szczyt i umocować na dole?

Wylaz1.jpg

Edytowane przez daniel.w

Mówie poważnie. Czas jaki Ci będzie potrzebny \zeby przerzucić line, zamocować ją, możesz wykorzystać na po prostu zdjęcie dachówek. Przy przerzuceniu liny przez kalenice istnieje ryzyko uszkodzenia gąsiora. Przy chodzeniu po dachówkach istnieje ryzyko uszkodzenia dachówek. Szegolnie ceramicznych

Kolego moze zrob tak zeby bylo bezpiecznie. Latwo sie gada jak jests na dole, ale jak wejdziesz na dach zobaczysz ze najwazniejsze to przygotowac sobie miejsce do stabilnego chodzenia i stania. Bedziesz mial jakies narzedzie - je tez trzeba na czyms polozyc,

Zdejmij kilka dachowek, po nich i tak nie powinno sie chodzic. Line zaczepisz sobie za kilka lat - ustaw tak dlugosc ze jak sie zeslizgniesz to zostaniesz na dachu, wez tez kogos do pomocy zeby mial na Ciebie oko w razie czego.

Dzięki Panowie! Kamikadze nie jestem, przyjrzałem się temu i widzę, że jest to do zrobienia, a mi się nie spieszy, mam na to całe wakacje :)

Możliwe, że trzeba parę dachówek zdjąć koło kominów ale najprawdopodobniej zbiję sobie z łat platformę składaną, żeby dało się ją wyjmować przez wyłaz. Będzie to drabinka z "zębami" do zahaczenia o szczyt dachu, dodatkowo liną odciążę od strony przeciwnej miejscu pracy.

To takie na razie przemyślenia.

Edytowane przez daniel.w