daniel.w 10.06.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, muszę niebawem zakonserwować kominy z klinkieru, zmienić położenie grzybka wentylacyjnego oraz poprawić kilka dachówek -dachówka Braasa. Jak to zrobić bezpiecznie? Linę zabezpieczającą posiadam, ale czy tylko lina czy przygotować drabinkę też? Proszę o naprowadzenie, bo wiem, że to nie sztuka ale kąty spore. Czyli wyjąć dachówkę i przywiązać linę do łaty czy krokwi, czy może przerzucić linę przez szczyt i umocować na dole? Edytowane 10 Czerwca 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 10.06.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam, Moim zdaniem najbezpieczniej i najwygodniej by było od okapu zdemontować dachówki na szekorości 5 szt. Wcale nie jest to duzo pracy, a raz \ze bezpiecznie a dwa ze wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 11.06.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 mam linę 20mb, więc jakoś to zrobię, myślałem, że podzielicie się sposobami z liną i drabinką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 11.06.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Mówie poważnie. Czas jaki Ci będzie potrzebny \zeby przerzucić line, zamocować ją, możesz wykorzystać na po prostu zdjęcie dachówek. Przy przerzuceniu liny przez kalenice istnieje ryzyko uszkodzenia gąsiora. Przy chodzeniu po dachówkach istnieje ryzyko uszkodzenia dachówek. Szegolnie ceramicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 11.06.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Kolego moze zrob tak zeby bylo bezpiecznie. Latwo sie gada jak jests na dole, ale jak wejdziesz na dach zobaczysz ze najwazniejsze to przygotowac sobie miejsce do stabilnego chodzenia i stania. Bedziesz mial jakies narzedzie - je tez trzeba na czyms polozyc, Zdejmij kilka dachowek, po nich i tak nie powinno sie chodzic. Line zaczepisz sobie za kilka lat - ustaw tak dlugosc ze jak sie zeslizgniesz to zostaniesz na dachu, wez tez kogos do pomocy zeby mial na Ciebie oko w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 11.06.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki Panowie! Kamikadze nie jestem, przyjrzałem się temu i widzę, że jest to do zrobienia, a mi się nie spieszy, mam na to całe wakacje Możliwe, że trzeba parę dachówek zdjąć koło kominów ale najprawdopodobniej zbiję sobie z łat platformę składaną, żeby dało się ją wyjmować przez wyłaz. Będzie to drabinka z "zębami" do zahaczenia o szczyt dachu, dodatkowo liną odciążę od strony przeciwnej miejscu pracy. To takie na razie przemyślenia. Edytowane 11 Czerwca 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.06.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Postaw rusztowanie 1 płotek ponad dach . Jak będziesz leciał to Cię może wyhamuje . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts