Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto komin Hoch turbo stal?

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem komina do pieca kondensacyjnego i tu zastanowienie:

- schiedel avant - 6,5 m- ok. 3500/4000pln- na to namawia mnie wykonawca

- rura przez ścianę- no ale obawiam się o wpływ na elewację/dach;

- pustak wentylacyjny no i później kwasówa w środek 120/80- koszt w granicach 1500 zł (z 200 PLN montaż wkładu);

- i tu trafiłem na komin Hoch turbo stal wychodzi w granicach 1800 PLN z przesyłką 6,66 m.

Co wybrać może są jakieś inne alternatywy o których nie wiem.

Dzięki za wszelkie sugestie.

A dlaczego nie Schiedel? Hoch daje gwarancje na 30lat, ale co ciekawe spółka która jest gwarantem nie ma jeszcze roku wg KRS i nie ma żadnych oficjalnych powiązań z Niemcami jak sugerują na stronie. Nie mówię że mają gorszy produkt, pisze tylko o rzeczach do których doszedłem sam jak wybierałam komin (a w necie nikt o tym nie pisał).

Do kotła kondensacyjnego nie jest Ci potrzebny komin typu - schiedel avant.

Komin ten na rewizję, okapnik na dole przewodu spalinowego które są zbędne. Mają zastosowanie przy kotłach z otwarta komorą lub turbo.

Na temat jakości się nie wypowiadam. Jest kilka wątków na ten temat na FM.

schiedel avant wypadł ;) pozostaje kwestia rozmiarów (?) pustaków wentylacyjnych, czy szykować pod podwójną rurę, czy pod pojedynczą, dodam, że temat pieca to następny rok może za dwa lata, ew. jaka średnica rur czy 80/120 czy 60/100? Kusi także ten hoch bo to wszystko w podobnych pieniądzach jak montaż z osobnych podzespołów... Co do rury przez ścianę, to użytkujący znajomi jeszcze się nie wypowiadają się bo za krótko użytkują, aczkolwiek liczą się z ewentualnymi "zniszczeniami" przez spaliny elewacji czy podbitki...U mnie rura miałaby być po północnej stronie, czyli z tej, skąd większość wiatrów wieje w moim regionie... Pozdr.

Stawiaj najtańszy szacht do którego wpuścisz sam przewód spalinowy fi 80 lub fi 60. Wewnątrz komin koncentryczny jest niepotrzebny. Rolę rury zewnętrznej spełnia szacht. Przekrój szachtu nie ma znaczenia, byle przekrój był równy lub większy niż pow. fi 120.

Problemy z kominem "przez ścianę" maja ci co wyprowadzają tuż pod podbitką lub tuż przy ścianie.

Przez kilka sezonów para wodna robi swoje na ścianie lub podbitce.