obyvatel 10.06.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam, stoję przed wyborem komina do pieca kondensacyjnego i tu zastanowienie:- schiedel avant - 6,5 m- ok. 3500/4000pln- na to namawia mnie wykonawca- rura przez ścianę- no ale obawiam się o wpływ na elewację/dach;- pustak wentylacyjny no i później kwasówa w środek 120/80- koszt w granicach 1500 zł (z 200 PLN montaż wkładu);- i tu trafiłem na komin Hoch turbo stal wychodzi w granicach 1800 PLN z przesyłką 6,66 m.Co wybrać może są jakieś inne alternatywy o których nie wiem.Dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.06.2017 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Na pewno nie schiedel.Pozostałe rozwiązania do przyjęcia.Najtaniej komin przez ścianę z tym, że kocioł do 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 11.06.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 A dlaczego nie Schiedel? Hoch daje gwarancje na 30lat, ale co ciekawe spółka która jest gwarantem nie ma jeszcze roku wg KRS i nie ma żadnych oficjalnych powiązań z Niemcami jak sugerują na stronie. Nie mówię że mają gorszy produkt, pisze tylko o rzeczach do których doszedłem sam jak wybierałam komin (a w necie nikt o tym nie pisał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.06.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Do kotła kondensacyjnego nie jest Ci potrzebny komin typu - schiedel avant.Komin ten na rewizję, okapnik na dole przewodu spalinowego które są zbędne. Mają zastosowanie przy kotłach z otwarta komorą lub turbo.Na temat jakości się nie wypowiadam. Jest kilka wątków na ten temat na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obyvatel 11.06.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 schiedel avant wypadł pozostaje kwestia rozmiarów (?) pustaków wentylacyjnych, czy szykować pod podwójną rurę, czy pod pojedynczą, dodam, że temat pieca to następny rok może za dwa lata, ew. jaka średnica rur czy 80/120 czy 60/100? Kusi także ten hoch bo to wszystko w podobnych pieniądzach jak montaż z osobnych podzespołów... Co do rury przez ścianę, to użytkujący znajomi jeszcze się nie wypowiadają się bo za krótko użytkują, aczkolwiek liczą się z ewentualnymi "zniszczeniami" przez spaliny elewacji czy podbitki...U mnie rura miałaby być po północnej stronie, czyli z tej, skąd większość wiatrów wieje w moim regionie... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.06.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Stawiaj najtańszy szacht do którego wpuścisz sam przewód spalinowy fi 80 lub fi 60. Wewnątrz komin koncentryczny jest niepotrzebny. Rolę rury zewnętrznej spełnia szacht. Przekrój szachtu nie ma znaczenia, byle przekrój był równy lub większy niż pow. fi 120. Problemy z kominem "przez ścianę" maja ci co wyprowadzają tuż pod podbitką lub tuż przy ścianie.Przez kilka sezonów para wodna robi swoje na ścianie lub podbitce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obyvatel 19.06.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 No i poszły pustaki wentylacyjne 12x17 pod gaz. Koszt żaden w cieniu inwestycji a będę miał spokój. TNX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.06.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 TNX Parę złotych zostało w kieszeni. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 20.06.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 też uważam że to najlepszy wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.06.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 hmm Jawar K 120 7mb... 1650 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts