_olo_ 10.06.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Mam 6 kanałów flex 75, każdy po ~10m długości, w przyszłości być może dojdą dodatkowe 2 długości ok. 4m każdy.Jak należy dobierać klimatyzator kanałowy aby mieć pewność, że wbudowany w jednostkę wewnętrzną wentylator da sobie radę z przetłoczeniem odpowiedniej ilości powietrza przez kanały wentylacyjne ? Kilka modeli które biorę pod uwagę:GREE GUHD18NK3FO i GFH18K3FI - 5,0 kW - spręż 49PaMISTRAL MTA-18HWFN1 + MOU-18HFN1 - 5,4kW - spręż nieokreślonyLG Inverter 5,0kW CB18L.N22 - tu podają spręż 150PaChigo CTA-18HVR1 - 5,3kW - spręż prawdopodobnie 120Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.06.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Zapytaj oszczędnego grzesia on się tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.06.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Potrzebujesz kanałówkę o podwyższonym sprężuLg które zaproponowałeś nie ma 150Pa, a około 50Pa. 6 kanałów 75 mm (fi wew 63mm) to przy prędkości 5 m/s (co i tak już do cichych nie należy) jest 6 x 56 m3/h = 336 m3/h i około 70 Pa.A LG które zaproponowałeś ma 3 prędkości 600, 750 i 900 m3/h. Takie przepływy mniej więcej mają wszystkie klimatyzatory 5 kW. Więc jeśli te 5 kW to realne zapotrzebowanie, i chcesz by pracowało to cicho.A nie chcesz dopłacać do droższego klimatyzatora o podwyższonym sprężu (one są zawsze głośniejsze)To lepiej wymień te rury na 6 odcinków o średnicy wew minim 100 mm. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.06.2017 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Ok, a co w przypadku gdy podłączę taką klimę, która na 1 biegu ma powiedzmy te 600m3/h do tych rur które mam - wzrost prędkości w rurach i hałas czy wzrost ciśnienia ponad to, z którym sobie daje klimatyzator radę sprawi, że przepływy zostaną na akceptowalnym poziomie - grozi to czymś samemu klimatyzatorowi ? Wymiana rur nie wchodzi w grę - przynajmniej 4 szt, które przebiegają wraz z rurami went. mechanicznej w warstwie izolacji dachu i wchodzą do wspólnych z wentylacją skrzynek rozprężnych w stropie piętra (suficie 4 pokoi). Dwa dodatkowe, o których wspomniałem będą ewentualnie po adaptacji strychu na poddasze użytkowe (2 pokoje) ale to może w odległej przysżłości lub nigdy bo nie ma takiej potrzeby. Co do pozostałych dwóch - miałem nimi sprowadzić powietrze do jednego punktu parteru przez komin przewidziany początkowo do kominka w salonie - wylot przy podłodze, nie pamiętam jakie wymiary miał ten komin ale 14x25cm na pewno, murowany z cegły - mogę nie dawać tam rur z wkładką przeciwgrzybiczną i przeciwbakteryjną tylko czy coś tam nie zacznie żyć i czy jeden taki wielki przekrój nie sprawi, że w kanałach 75mm na piętro przestanie lub znacznie spadnie prędkość przepływu powietrza z klimy ? Co do LG - taki fajny mylący opis o 150Pa był na aukcji, w DTR nie zwróciłem uwagi co jest napisane. http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-lg-inverter-5-0kw-cb18l-n22-i6659922672.html Klima miała by służyć głownie do ogrzewania w okresach przejściowych, w mniejszym stopniu do chłodzenia przez te kilkanaście dni upałów w roku. Zapotrzebowanie mniej więcej jak w załączniku (nie ma na stronce możliwości zasymulowania w domu z nieogrzewanym poddaszem izolacji na stropie i pod dachem - jest na stropie 10 styro, pod dachem 33 styro+wełna + pustka powietrzna poddasza, przyjąłem 35 na stropie). Te ~5kW stąd, by wystarczyło mocy do ogrzewania w dodatnich temp. w II taryfie. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.06.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Ok, a co w przypadku gdy podłączę taką klimę, która na 1 biegu ma powiedzmy te 600m3/h do tych rur które mam - wzrost prędkości w rurach i hałas czy wzrost ciśnienia ponad to, z którym sobie daje klimatyzator radę sprawi, że przepływy zostaną na akceptowalnym poziomie - grozi to czymś samemu klimatyzatorowi ? Wymiana rur nie wchodzi w grę - przynajmniej 4 szt, które przebiegają wraz z rurami went. mechanicznej w warstwie izolacji dachu i wchodzą do wspólnych z wentylacją skrzynek rozprężnych w stropie piętra (suficie 4 pokoi). Dwa dodatkowe, o których wspomniałem będą ewentualnie po adaptacji strychu na poddasze użytkowe (2 pokoje) ale to może w odległej przysżłości lub nigdy bo nie ma takiej potrzeby. Co do pozostałych dwóch - miałem nimi sprowadzić powietrze do jednego punktu parteru przez komin przewidziany początkowo do kominka w salonie - wylot przy podłodze, nie pamiętam jakie wymiary miał ten komin ale 14x25cm na pewno, murowany z cegły - mogę nie dawać tam rur z wkładką przeciwgrzybiczną i przeciwbakteryjną tylko czy coś tam nie zacznie żyć i czy jeden taki wielki przekrój nie sprawi, że w kanałach 75mm na piętro przestanie lub znacznie spadnie prędkość przepływu powietrza z klimy ? Co do LG - taki fajny mylący opis o 150Pa był na aukcji, w DTR nie zwróciłem uwagi co jest napisane. http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-lg-inverter-5-0kw-cb18l-n22-i6659922672.html Klima miała by służyć głownie do ogrzewania w okresach przejściowych, w mniejszym stopniu do chłodzenia przez te kilkanaście dni upałów w roku. Zapotrzebowanie mniej więcej jak w załączniku (nie ma na stronce możliwości zasymulowania w domu z nieogrzewanym poddaszem izolacji na stropie i pod dachem - jest na stropie 10 styro, pod dachem 33 styro+wełna + pustka powietrzna poddasza, przyjąłem 35 na stropie). Te ~5kW stąd, by wystarczyło mocy do ogrzewania w dodatnich temp. w II taryfie. Klimatyzatora nie uszkodzisz. Skutki mogą być różne. Hałas będzie na pewno. Klimatyzatory mają sprężarki z płynną regulacją mocy (invertery). Przy braku odbioru ciepła z ze skraplacza klimatyzator będzie redukował swoją moc. Do momentu aż wyrzuci błąd ciśnienia. Czy tak będzie u ciebie tego nie da się stwierdzić. Tak czy siak, instalacje masz przygotowaną pod wydajność maks 2 - 2,5 kW mocy. Aby dostarczyć więcej mocy, trzeba więcej przepływu. Fizyki nie oszukasz. Niestety sam pomysł, dogrzewania domu klimatyzatorem (ogrzewanie nadmuchowe) w 2 taryfie to zły pomysł. Niejednokrotnie udowodniono już, że praca ciągła na mocy minimalnej wychodzi oszczędniej w porównaniu do okresowych strzałów pełną mocą. Jest tu na forum kilku użytkowników, którzy grzeją wyłącznie klimatyzatorami i z tego co pamiętam wyciągali podobne wnioski. Twoja instalacja 6 sztuk PE75 (10mb) przełknie te 350 m3/h z delikatnym szumem i stratą maks ok 70 Pa. Przy 700 m3/h ta sama instalacja będzie miała już stratę maksymalną 200 Pa. Zwykłe kanałówki mają spręże 10 - 50 Pa Te o podniesionym sprężu ok 150 Pa (zwykle na maksymalnym biegu) co przy 5kW jednostce odpowiada przepływom ok 1000 m3/h. Bez przeróbki instalacji nie ma sensu kupować klimatyzatora z nadmiarem mocy. Bo nawet wersja 2 kW, może nie osiągnąć maksymalnej mocy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.06.2017 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz polecić jakieś konkretne modele z podwyższonym sprężem i mniejszą mocą (mniejszym przepływem na 1 biegu) ?Gree 2,5-3,5kW mają spręż do 50. Inne chińczyki podobnie lub bd. LG z podwyższonym zaczynają się od 5kW.Moc nie jest taka istotna bo zapotrzebowanie w dodatnich temp. nie powinno być wielkie - raczej istotne jest dla mnie utrzymanie nominalnej mocy ok.2-3kW do ok. 0st. lub niżej. Jest jeszcze wariant jak juz wspomniałem - 4 kanały schowane w izolacji pozostawić a na parter posłać powietrze bez rur przez komin - (klima była by w przestrzeni nad jętkami nad poddaszem - od rozdzielacza do komina odcinki rur flex max 1,5m - 3-4 szt się zmieszczą, dalej kominem o przekroju ok 280cm2 i wysokości ok 9m na parter ). Edytowane 18 Czerwca 2017 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.06.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Nie ma na rynku kanałówki o takim sprężu i niskich mocach. Natomiast puszczanie latem chłodnego powietrza nieizolowanym kanałem kominowym to proszenie się o kłopoty.Kupić klimatyzator i nie używać klimatyzacji? To nie ma kompletnie sensu ekonomicznego. Wybór urządzenia to sprawa drugorzędna. Na chwilę obecną planowany przez ciebie system kanałów nie dostarczy więcej jak 0,5 kW.Klimatyzator grzeje niską temperaturą, by dostarczyć 1 - 2 kW mocy trzeba tego powietrza sporo. Jeśli klimatyzator chcesz podłączyć rurami flex 75 mm, to tych rur musisz mieć minimum 20 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.06.2017 01:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Ok, znalazłem odpowiednio mały.http://www.samsung.com/pl/business/business-products/system-air-conditioner/cac/AC035HBMDKH/EU1 bieg - 480m3/h, 2 bieg 570m3/h, 3 - 720m3/h, max moc 4kW, spręż max 150Pa.Przepchnę przez komin izolowaną spiro 125mm + 4 flexy to juz 460m3/h, z dodatkowymi 2 szt. flex75 na poddaszu to 580 - 2 bieg, kolejna rura 125mm bezpośrednio z kanałówki na klatkę schodową to juz 800 wiec 3 bieg - wszystko przy przepływach 5m/s. Mam jeszcze drugie tyle kanałów flex 75 przeznaczonych do WM ale to chyba niewskazane by wpiąć instalację WM i klimatyzacji we wspólne kanały ? W domu zimno pomimo upałów a zapasowe źródło ogrzewania na wypadek braku energii, możliwe do zasilenia z agregatu by się przydało, stąd może bardziej zależy mi na funkcji grzania niż chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts