Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA, ZMYWARKA z opcją podłaczenia ciepłej wody

gaga2

Recommended Posts

Majka, masz licznik elektryczny dwutaryfowy? Opłaca się? Zastanawiam się, czy nie wymienić swojego jednotaryfowego na dwutaryfowy, tym bardziej że zarówno zmywarkę jak i pralko-suszarkę mam z możliwością opóźnionego startu. Ponoć minimum 20% energii trzeba pobierać w drugiej taryfie, żeby dopiero sumaryczne koszty zrównały się z pierwszą taryfą...

no coś Ty, ja tylko w Krakowie mieszkam, pochodze z innego rejonu kraju, gdzie oszczędności nie są zakodowane w genach 8) :lol:

Zmywarkę puszczam przed położeniem spać, ponieważ:

- zawsze ktoś jeszcze podrzuci jakis talerzyk lub kubek

- mimo obudowania trochę szumi, w nocy nikomu to nie przeszkadza :wink:

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jednak podejrzewam ze do zimnej

dlaczego?

Programator nie pojdzie dalej zanim woda nie osiagnie odpowiedniej temeratury tak wiec ta cala chemia do zmywania bedzie omywac naczynia o wiele dluzej niz gdy od razu dasz ciepla wode i programator pojdzie dalej

A ne mozesz poeksperymentowac? Podlacz do cieplej i opbserwuj przez miesiac a pozniej do zimnej - i bedziesz mial porownanie - to tylko jeden punkt czerpalny wiecej ;)

...do zimnej

dlaczego?

Programator nie pojdzie dalej zanim woda nie osiagnie odpowiedniej temeratury tak wiec ta cala chemia do zmywania bedzie omywac naczynia o wiele dluzej niz gdy od razu dasz ciepla wode i programator pojdzie dalej...

O!, i to się właśnie nazywa logika i konkrety! 8) Dzięki jareko.

Jeśli ktoś ma jakieś konkrety za ciepłą wodą, bardzo proszę niech coś napisze...

:D Idąc dalej tropem na który naprowadził mnie jareko chciałem się podzielić wiadomościami, które sobie przypomniałem. Zarówno moja zmywarka jak i pralko-suszarka Electrolux ma programy Eco, o których producent pisze, że przy obecnie stosowanych środkach do zmywania i prania z zawartością enzymów uzyskuje się dużą skuteczność zmywania/prania przy niższych temperaturach. Jednak coś za coś. Programy Eco mają o wiele dłuższe czasy trwania... Np. w pralce zamiast prać krócej w temp. 95 stopni można uzyskać ponoć taki sam efekt w dłuższym czasowo programie Eco w temperaturze 65 stopni, analogicznie w zmywarce...

To zależy od producenta zmywarek. Jeśli jest mowa że można podłoączyć do ciepłej wody ?

Uważam jednak że to strata kasy bo programator i tak odczytuje temperaturę wody i dogrzewa ją do odpowiedniej wartości. Tak więc ciepła woda i tak będzie podgrzewana przy programie mycie bardzo brudnych naczyń.

Z tego co wyczytałem przy mojej zmywarce firmy nie podam by ktoś nie posądzał o kryptoreklamę to można ale nie jest zalecane z powodu jaki opisuję powyżej.

Są podobno modele zmywarek gdzie podłączane są ciepła i zimna woda dwoma wężykami.

Ale ja takiej nie widziałem.

:D Mały, moja zmywarka podgrzewa wodę przepływowo, tak że grzałki w środku nie widać.

:D A w mojej jest napisane, że można do zimnej i do ciepłej (za wyjątkiem przepływowych podgrzewaczy wody), ale nie jest napisane, gdzie lepiej...

Grzegorz63 O ile dobrze zrozumiałem treść Twoich postów, to wynika z nich, że Masz zmywarkę z przepływowym podgrzewaczem wody i że nie należy takich zmywarek podłączać do ciepłej wody.

To powinno rozwiązać Twoje dylematy.

jednak podejrzewam ze do zimnej

dlaczego?

Programator nie pojdzie dalej zanim woda nie osiagnie odpowiedniej temeratury tak wiec ta cala chemia do zmywania bedzie omywac naczynia o wiele dluzej niz gdy od razu dasz ciepla wode i programator pojdzie dalej

A ne mozesz poeksperymentowac? Podlacz do cieplej i opbserwuj przez miesiac a pozniej do zimnej - i bedziesz mial porownanie - to tylko jeden punkt czerpalny wiecej ;)

cześć mam pytanie wydaje mi się, że programator steruje poszczególnymi sekwencjami czynności zmywarki i temperatura może być jedynie pozytywnym czynnikiem cała ta chemia szybciej rozpuści się w ciepłej wodzie, (czy w każdej zmywarce czas pracy zależy od temperatury?)

w tej ktora naprawialem - a co :lol: - potrafie to takze zrobic :) - wyglada to tak ze dopoki nie nagrzeje sie do zalozonej temperatury miele wode z chemia non stop - jak juz pusci termostat programator pracuje jeszcze tylko 5 minut i juz wylewa wode tak wiec sadze ze zostal uwzgledniony czas na nagrzanie ilus tam litrow w ogolnym bilansie olewania naczyn ;)

Ja swojego mastercooka podłączyłem do ciepłej wody. Zmywara domywa naczynia, więc się nie przejmuję, że któcej pracuje. Dodam, że w instrukcji wyraźnie było napisane o możliwości podłączenia zmywarki do ciepłej wody, z zastrzeżeniem o możliwości krótszej pracy i zarazem mniejszej dokładności mycia.

Niemniej jednak w czasie robienia instalacji wodnej, przezornie pod zmywarkę, jak również pod pralkę przewidziałem podłączenie zimnej i ciepłej wody. Mam więc możliwość wyboru i wyrałem wodę ciepłą.

PS. Moja zmywara ma grzałkę "na widoku".

Miałem Bocha podłączonego przez 6 lat do ciepłej wody, było OK. Programy nie wlekły się godzinami, a oszczędność prądu była znaczna. Teraz też mam Bocha niestety do cyrkulacji ciepłej wody jest z 10 m.dlatego podłączyłem zmywarkę do zimnej i trafia mnie jak program 55 st trwa 2,5 godziny.

Generalnie polecam jeżeli jest taka możliwość podłączanie pralek i zmywarek do ciepłej wody.

:D Mały, moja zmywarka podgrzewa wodę przepływowo, tak że grzałki w środku nie widać.

:D A w mojej jest napisane, że można do zimnej i do ciepłej (za wyjątkiem przepływowych podgrzewaczy wody), ale nie jest napisane, gdzie lepiej...

Grzegorz63 O ile dobrze zrozumiałe treść Twoich postów, to wynika z nich, że Masz zmywarkę z przepływowym podgrzewaczem wody i że nie należy takich zmywarek podłączać do ciepłej wody.

To powinno rozwiązać Twoje dylematy.

:D Tomik_B, po części dobrze, po części źle. Mówimy o dwóch różnych podgrzewaczach. Zmywarka posiada przepływowy podgrzewacz wody, natomiast zabronione jest podłączanie zmywarki do źródła ciepłej wody podgrzewanej przepływowo (np. gazowym lub elektrycznym przepływowym podgrzewaczem wody). Kurczę, trochę wyszło masło maślane...

:D Tomik_B, po części dobrze, po części źle. Mówimy o dwóch różnych podgrzewaczach. Zmywarka posiada przepływowy podgrzewacz wody, natomiast zabronione jest podłączanie zmywarki do źródła ciepłej wody podgrzewanej przepływowo (np. gazowym lub elektrycznym przepływowym podgrzewaczem wody). Kurczę, trochę wyszło masło maślane...

I wszystko jasne :) .

Generalnie polecam jeżeli jest taka możliwość podłączanie pralek i zmywarek do ciepłej wody.

Podlaczanie zmywarki do cieplej wody moze miec sens, ale pralka plucze w wodzie, ktorej nie podgrzewa.

Czy to nie bilansuje kosztow obu sposobow podlaczenia?

Podlaczajac do cieplej wody zuzywana jest drozsza woda takze w trakcie plukania. I nie wiem czy nie jest jej nawet wiecej niz w fazie prania.

W mojej zmywarce (SIEMENS xyzcostam) podlaczenie do cieplej wody obnizyloby skutecznosc suszenia, ktora polega na tym, ze po ostatnim plukaniu w goracej wodzie komory w scianach zmywarki zalewane sa zimna woda co powoduje wykroplenie sie na sciankach pary wodnej, ktora splywa i jest wypompowywana na zewnatrz.

• 2 years później...

Przypominam temat bo ja własnie jestem na etapie podłaczenia zmywarki electrolux i w instrukcji obsługi jest wyraznie napisane że można ja podłaczyć do zimnej lub ciepłej wody i tak sie zastanawiam co będzie bardziej ekonomiczne. U mnie CWU jest podgrzewana w100l elektrycznym 2kw podgrzewaczu wody Ariston z wbudowaną 1kw wężownicą (kotwica). Włączenie się grzałki w zasobniku powoduje też włączenie pieca CO w obiegu podgrzewacza i myślę że chyba ekonomicznej w moim przypadku będzie podłaczenie zmywarki do zimnej wody i niech ona sobie sama grzeje wodę.

jak myślicie?