Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA, ZMYWARKA z opcją podłaczenia ciepłej wody

gaga2

Recommended Posts

mój hydraulik mówił żeby sobie podpiąć do zimnej wody

bo on to testował i ponoć jak nie ma zimnej wody to płuka w ciepłej

i przez to mówił że naczynia nie są tak czyste jak przy zimnej wodzie

poza tym mądre jest stwierdzenie że to się może bilansować bo skolei zuzywa się do płukania niepotrzebnie ciepłą wode a po co?

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako osoba doświadczona wrzucę swoje trzy grosze, otóż moja zmywarka była podłączona przez kilka lat do gorącej wody

(jak mieszkałem w bloku - i to chyba tylko wtedy najrozsądniejsze rozwiązanie - nie martwisz się że skończy ci się gorąca woda, bo np terma nie nadąża z nagrzaniem wody)

podłączyłem ją w ten sposób bo lubię zapakowac zmywarkę brudnymi naczyniami pod "wierzch", czyli oprócz pionowo poukładanych talerków jeszcze coś na nie i jeszcze coś ...

czego konsekwencją były nie zawsze podomywane - szczególnie na górze - naczynia, po zmianie podłączenia z zimnej na wodę gorącą zauważyłem dużą różnicę (przed myciem zasadniczym - spłukiwała tłuszcze i takie tam - gorącą wodą która to lepiej zmiękcza i usuwa zabrudzenia)

ostateczne płukanie na pewno lepiej gdyby było zimną wodą, rzeczywiście naczynia będą bardziej błyszczące - ale coś kosztem czegoś

co do trwałości samej zmywarki w przypadku zmywarek z funkcją "aqua stop" to może ? nieco skrócić żywotność tego zaworu - ale u mnie śmigało to przed dobre kilka lat (obecnie zmywarka czeka na nową kuchnie - a wcześniej dom

:p )

ponadto przecież gorąca woda nie ma 90-stopni

• 4 weeks później...

Nie ma takiej możliwości, wszystkie mają.

A mądra automatyka poradzi sobie równie skutecznie z zimną jak i ciepłą wodą bez szkody dla czystości naczyń.

Tyle, że tu nie tylko o automatykę chodzi ale i o sposób działania środków czyszczących. Jeżeli producent środka do zmywarki zakłada, że jakiś środek będzie przed spłukaniem oddziaływał na naczynie przez X minut (bo tyle średnio trwa podgrzanie wody w zmywarkach) to jak damy mu już podgrzaną wodę to zmywarka zacznie zaraz robić swoje zamiast odczekać określony czas. Co może spowodować zbyt szybkie spłukanie środka z naczyń.

Skutkować to może szybszym cyklem zmywania ale z gorszym skutkiem.

Ale pewnie się mylę ;-)

• 5 months później...

posiadam zmywarke AEG do ktorej moge podlaczyc ciepła wode.

czy warto podłaczac ciepła wode? jakie sa tego plusy , a jakie minusy?

a moze lepiej podlaczyc zimna wode?

wode grzeje kotłem na wegiel/drzewo...wiec podgrzanie wody jest wmiare tanie.posiadam boiler 140l.

zastanawia mnie tez to czy zmywarka płuka naczynia zimna czy ciepła woda? bo jezeli normalnie pluka zimna to moze szkoda cieplej wody na plukanie?

• 2 months później...

Witam

Zamierzam w nowo budowanym domu zainstalować solary...... więc skoro ciepła woda darmo - grzechem byłoby podgrzewać w pralce lub zmywarce....

Ale oferta pralek/zmywarek jest mniej niż uboga jeżeli chodzi o podłączenie ciepłej wody / możliwość dogrzania....

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Może ktoś użytkuje taki sprzęt -

Znalazłem jakieś pralki bąbelkowe, ale w Polsce prawie nie do zdobycia ---> serwis pewnie jeszcze gorszy.

To jest post z działu wymiana doświadczeń... uznałem że tu będzie bardziej na temat.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Was,

poniewaz mamy pompe ciepla, a zakupy agd jeszcze przed nami wymyslilam sobie, ze moznaby je podlaczyc od razu do cieplej wody. Jakie modele jakich firm mozna (zmywarka 45 cm). Wiem ze AEG Elestrolux model favorit control im mozna, ale ona ma 60 cm..

AEG na infolinii twierdzi, ze kazda mozna, ale jak woda bedzie za goraca to pralka bedzie pobierala energie zeby ja schlodzic, wiec oszczednosc moze byc zadna?

Pralke mam indesit i zaryzykuje, chyba jej sie nic nie stanie? Jak to wyglada? Dzieki

• 6 months później...

Witam,

Wiele lat temu jak rodzice kupowali pralke, to kupili taka z podejsciem cieplej wody by pralka nie musiala grzac zimnej co oszczedzalo czas i energie elektryczna.

Jak to jest teraz?, duzy odsetek pralek ma podejscie cieplej wody? a zmywarki... w ogole sa takie?, zastanawiam sie nad tym z powodu wykonania ew. dojscia cieplej wody ;)