fido 22.12.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 mój hydraulik mówił żeby sobie podpiąć do zimnej wodybo on to testował i ponoć jak nie ma zimnej wody to płuka w ciepłeji przez to mówił że naczynia nie są tak czyste jak przy zimnej wodzie poza tym mądre jest stwierdzenie że to się może bilansować bo skolei zuzywa się do płukania niepotrzebnie ciepłą wode a po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 22.12.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 ja podpiąłem swoja do zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar64 22.12.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Fajny temat. Po jego lekturze nasuwa mi się pewien pomysł.Zgłosić taki patent aby zmywarki i pralki podłączyć równocześnie do wody ciepłej i zimnej wody. Programy zmienić tak, aby pukała w zimnej a prała (zmywała) w ciepłej. Tak będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 22.12.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 W USA pralki są podłączone do ciepłej i zimnej wody i według wybranego programu dozuja sobie odpowiedniąwode a zmywarki w USA podpina sie do ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 22.12.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Jako osoba doświadczona wrzucę swoje trzy grosze, otóż moja zmywarka była podłączona przez kilka lat do gorącej wody (jak mieszkałem w bloku - i to chyba tylko wtedy najrozsądniejsze rozwiązanie - nie martwisz się że skończy ci się gorąca woda, bo np terma nie nadąża z nagrzaniem wody) podłączyłem ją w ten sposób bo lubię zapakowac zmywarkę brudnymi naczyniami pod "wierzch", czyli oprócz pionowo poukładanych talerków jeszcze coś na nie i jeszcze coś ... czego konsekwencją były nie zawsze podomywane - szczególnie na górze - naczynia, po zmianie podłączenia z zimnej na wodę gorącą zauważyłem dużą różnicę (przed myciem zasadniczym - spłukiwała tłuszcze i takie tam - gorącą wodą która to lepiej zmiękcza i usuwa zabrudzenia) ostateczne płukanie na pewno lepiej gdyby było zimną wodą, rzeczywiście naczynia będą bardziej błyszczące - ale coś kosztem czegoś co do trwałości samej zmywarki w przypadku zmywarek z funkcją "aqua stop" to może ? nieco skrócić żywotność tego zaworu - ale u mnie śmigało to przed dobre kilka lat (obecnie zmywarka czeka na nową kuchnie - a wcześniej dom ) ponadto przecież gorąca woda nie ma 90-stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 23.12.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Ja miałem podłączoną do ciepłej wody, ale jak się zepsuła , monter z serwisu stwierdził ,że to był błąd .Nic to jednak nie dało zmywara psuła się dalej i po wielokrotnych interwencjach u producenta dostaliśmy nową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adka2000 16.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie ma takiej możliwości, wszystkie mają. A mądra automatyka poradzi sobie równie skutecznie z zimną jak i ciepłą wodą bez szkody dla czystości naczyń. Tyle, że tu nie tylko o automatykę chodzi ale i o sposób działania środków czyszczących. Jeżeli producent środka do zmywarki zakłada, że jakiś środek będzie przed spłukaniem oddziaływał na naczynie przez X minut (bo tyle średnio trwa podgrzanie wody w zmywarkach) to jak damy mu już podgrzaną wodę to zmywarka zacznie zaraz robić swoje zamiast odczekać określony czas. Co może spowodować zbyt szybkie spłukanie środka z naczyń. Skutkować to może szybszym cyklem zmywania ale z gorszym skutkiem. Ale pewnie się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.01.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 cześć. podłącz do takiej w jakiej zmywasz i płukasz ja zmywam i płukam w ciepłej. cześć Pierzesz też chyba w ciepłej a podejrzewam, że pralkę masz podłączoną do zimnej. wiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 28.06.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 posiadam zmywarke AEG do ktorej moge podlaczyc ciepła wode.czy warto podłaczac ciepła wode? jakie sa tego plusy , a jakie minusy?a moze lepiej podlaczyc zimna wode? wode grzeje kotłem na wegiel/drzewo...wiec podgrzanie wody jest wmiare tanie.posiadam boiler 140l.zastanawia mnie tez to czy zmywarka płuka naczynia zimna czy ciepła woda? bo jezeli normalnie pluka zimna to moze szkoda cieplej wody na plukanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 29.06.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Tu zerknij: Podłączenie zmywarki- do ciepłej, czy zimnej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 24.09.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam Zamierzam w nowo budowanym domu zainstalować solary...... więc skoro ciepła woda darmo - grzechem byłoby podgrzewać w pralce lub zmywarce....Ale oferta pralek/zmywarek jest mniej niż uboga jeżeli chodzi o podłączenie ciepłej wody / możliwość dogrzania....Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?Może ktoś użytkuje taki sprzęt -Znalazłem jakieś pralki bąbelkowe, ale w Polsce prawie nie do zdobycia ---> serwis pewnie jeszcze gorszy. To jest post z działu wymiana doświadczeń... uznałem że tu będzie bardziej na temat. Proszę o poradę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaby 17.10.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 mnie tez bardzo interesuje ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 21.10.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 drążyłem trochę temat.....Jeżeli chodzi o zmywarki - większość można podłączyć do wody o temperaturze nie większej niż 60st.C.Gorzej z pralkami..... większość ma w obudowie opcje podłączenia ciepłej wody.... ale nie w Polsce...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 06.11.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Witam Was,poniewaz mamy pompe ciepla, a zakupy agd jeszcze przed nami wymyslilam sobie, ze moznaby je podlaczyc od razu do cieplej wody. Jakie modele jakich firm mozna (zmywarka 45 cm). Wiem ze AEG Elestrolux model favorit control im mozna, ale ona ma 60 cm..AEG na infolinii twierdzi, ze kazda mozna, ale jak woda bedzie za goraca to pralka bedzie pobierala energie zeby ja schlodzic, wiec oszczednosc moze byc zadna? Pralke mam indesit i zaryzykuje, chyba jej sie nic nie stanie? Jak to wyglada? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 06.11.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Popatrz tu: http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-zmywarki-i-pralki-zamiast-do-zimnej-do-c-w-u,t143390.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 06.11.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Popatrz tu: http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-zmywarki-i-pralki-zamiast-do-zimnej-do-c-w-u,t143390.htm Dzieki, nie znalazlam tego watku :/ Ale i tak nikt nie wymiania modeli, a to mnie interesuje... jakie zmywarki mozna podlaczyc do cieplej wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 06.11.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Popatrz tu: http://forum.muratordom.pl/podlaczenie-zmywarki-i-pralki-zamiast-do-zimnej-do-c-w-u,t143390.htm nadal nie wiem jakie modele sie do tego nadaja? macvie jakies doswiadczenia? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Zmywarki maja takze w programach uzywanie zimnej wody i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 06.11.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Zmywarki maja takze w programach uzywanie zimnej wody i co wtedy?W tym linkowanym wyzej watku jest mowa o modelach, ktore moga byc podlaczane i do zimnej i do cieplej, i w miare potrzeby korzystaja z 1 lub 2. Takich szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 08.05.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam, Wiele lat temu jak rodzice kupowali pralke, to kupili taka z podejsciem cieplej wody by pralka nie musiala grzac zimnej co oszczedzalo czas i energie elektryczna. Jak to jest teraz?, duzy odsetek pralek ma podejscie cieplej wody? a zmywarki... w ogole sa takie?, zastanawiam sie nad tym z powodu wykonania ew. dojscia cieplej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts