Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRALKA, ZMYWARKA z opcją podłaczenia ciepłej wody

gaga2

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Użytkuję taką zmywarkę marki AEG od prawie 2 lat wtedy była to jedna z nielicznych, jeśli wręcz nie jedyna zmywarka przystosowana do poboru ciepłej wody. Spisuje się bez zarzutu, jednak warto mieć zainstalowaną cyrkulację ciepłej wody, bo w przeciwnym wypadku zmywarka będzie sobie dogrzewać wychłodzoną wodę z rur.

Pralek na rynku faktycznie jak na lekarstwo - te bąbelkowe podobno robi Daewoo. O innych nie słyszałem.

Pozdr.

• 1 year później...
Podbijam temat bo jest dość stary. Czy zna może ktoś modele pralek i zmywarek z podłączeniem ciepłej wody. Jestem bardzo ciekawy jak to się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Mam zamiar zainstalować solary i bardzo chciałbym wykorzystać tą ciepłą wodę. Osobiście preferuję marki SIEMENS, ELEKTROLUX, AEG.

• 2 years później...
Czekam na konkretny argument popierający zachwyt faktem znalezienia zmywarki z podłączeniem ciepłej wody i wywód udowadniający oszczędności z tego powodu, który obalę z łatwością jak pierwszą "pięćdziesiątkę" na imprezie

TEMATEM WĄTKU JEST: PRALKA, ZMYWARKA z opcją podłaczenia ciepłej wody

Więc takową podałem.

Ale proszę przedstaw swoje wywody.

TEMATEM WĄTKU JEST: PRALKA, ZMYWARKA z opcją podłaczenia ciepłej wody

Więc takową podałem.

Tylko nadal nie bardzo rozumiem po co - temat odkopany sprzed dwóch lat i sam sobie odpowiedziałeś - zakładając, że pytasz czy ktoś zna takie modele - chcesz takie coś kupić... a wtedy:

Ale proszę przedstaw swoje wywody.

Żadna oszczędność bo zmywarka jak i pralka i tak tą wodę podgrzewa

- zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wydajność grzałek w zmywarkach/pralkach, koszt zakupu takiego modelu oraz chociażby w zmywarkach - fakt że nie wszystkie programy korzystają z podłączonej ciepłej wody

Pozdrawiam

...

Żadna oszczędność bo zmywarka jak i pralka i tak tą wodę podgrzewa

- zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wydajność grzałek w zmywarkach/pralkach, koszt zakupu takiego modelu oraz chociażby w zmywarkach - fakt że nie wszystkie programy korzystają z podłączonej ciepłej wody

Pozdrawiam

Większość pranie robię w 30 lub 40 stopniach to niby co ma podgrzewać? A po za tym lepiej podgrzać o 5 czy 10 stopni niż o 30-40. Koszt instalacji jest pomijalny bo i tak ciągnę rurki. Co do kosztów urządzenia to jeszcze nie robiłem porównania. Jeżeli cena będzie faktycznie sporo wyższa to może się nie opłacać.

Nie wiem co masz na myśli: "zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wydajność grzałek" ?

Planuje ogrzewanie na węgieł więc po co ma mi się marnować woda.

Nie wiem co masz na myśli: "zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę wydajność grzałek" ?

Różnica zużycia energii przy podłączeniu do ciepłej wody wynosi max. 0,3kWh na cykl. (dla wskazanego modelu ok. 0,22kWh) zakładając mycie codziennie - rocznie przekłada się to na oszczędność rzędu 50-60 PLN

Planuje ogrzewanie na węgieł więc po co ma mi się marnować woda.

I jak rozumiem węgiel masz za darmo i będziesz palił nim cały rok...

Różnica zużycia energii przy podłączeniu do ciepłej wody wynosi max. 0,3kWh na cykl. (dla wskazanego modelu ok. 0,22kWh) zakładając mycie codziennie - rocznie przekłada się to na oszczędność rzędu 50-60 PLN

I jak rozumiem węgiel masz za darmo i będziesz palił nim cały rok...

Węgiel nie za darmo, ale taniej niż prąd. A w lato jeżeli nie będę miał kolektorów słonecznych to też będę podpalał wieczorami żeby była ciepła woda do kąpieli np.

Może warto jest zastanowić się także na zmywarką AEG F99015VI0P... Posiadam taki model i jak dotąd żadnych kłopotów nie miałem, dlatego jestem bardzo zadowolony z tego urządzenia i jak najbardziej polecam każdemu kto lubi niezawodność.

Cena widzę dość wysoka.

A po co link do sklepu wystarczyło podać samą nazwę zmywarki.

• 1 year później...
Można zaryzykować i podłączyć ciepłą wodę zamiast zimnej, bo woda jest podgrzewana do urządzenia do danej temp i więcej nie jest nagrzewana także tu grzałka będzie po prostu o wiele szybciej się wyłączać. Pozostaje kwestia gwarancji, jak przyjedzie serwis o zobaczy coś takiego to będzie miał podstawe żeby unieważnić gwarancję nawet jak będzie chodzić o coś zupełnie innego niż grzałka. Także lepiej żeby serwis tego nie zauważył.