perm 15.06.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 ... To jest gruby strop wystarczy ze szalunki byly podparte np tydzien zamiast dwoch, beton byl mizerny, zbrojenie slabo zaprojektowane i rysy gotoweO własnie. Tu szukałbym przyczyn. Część tych rys to rysy skurczowe, część nie. Może nałożyło się kilka przyczyn? Jakby nie było musi obejrzeć to ktoś z doświadczeniem a i beton przydałoby się zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.06.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Logika i fachowa wiedza idą razem nie obok siebie. Bez logiki w budownictwie da się żyć tylko potem jest mnóstwo zrypanych projektów , dla mnie jak KB nie umie bez przyrządów ocenić stopień zagęszczenia czy sztywność stropu to tak jakby go nie było a takich kierowników i konstruktorów jest zatrzęsienieNo nie ma takiego rozkładu naprężeń aby powstały rysy rozbiegające się (jak już nawet to nie trzy ale mnóstwo) Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.06.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Logika i fachowa wiedza idą razem nie obok siebie. Bez logiki w budownictwie da się żyć tylko potem jest mnóstwo zrypanych projektów , dla mnie jak KB nie umie bez przyrządów ocenić stopień zagęszczenia czy sztywność stropu to tak jakby go nie było a takich kierowników i konstruktorów jest zatrzęsienie No nie ma takiego rozkładu naprężeń aby powstały rysy rozbiegające się (jak już nawet to nie trzy ale mnóstwo)Poza tym. Wystarczy za wcześnie usunąć częściowo podpory, by pojawiły się takie rysy. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.06.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 strop zalewany na początku maja, rozszalowany w czerwcu. Na szalunkach systemowych nie masz możliwości zdjęcia pasów, można co najwyżej zdjąć dodatkowe podpory, ale to niczym nie skutkuje, , strop 20 cm jest za sztywny już po tygodniu aby dźwigary się ugięły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.06.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 strop zalewany na początku maja, rozszalowany w czerwcu. Na szalunkach systemowych nie masz możliwości zdjęcia pasów, można co najwyżej zdjąć dodatkowe podpory, ale to niczym nie skutkuje, , strop 20 cm jest za sztywny już po tygodniu aby dźwigary się ugięłyRozumiem, że tam byłeś, widziałeś szalunek, wiesz, że systemowy, wiesz kiedy był zdejmowany i w ogóle. Nie zastanawia cię to, że szalunek jest częściowo zdjęty a akurat tam, gdzie są rysy jeszcze jest? Ciekawe dlaczego? Przyczepić się nie można. Przecież zaszalowane. A może chcą ukryć fuszerkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.06.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 strop zalewany na początku maja, rozszalowany w czerwcu. Na szalunkach systemowych nie masz możliwości zdjęcia pasów, można co najwyżej zdjąć dodatkowe podpory, ale to niczym nie skutkuje, , strop 20 cm jest za sztywny już po tygodniu aby dźwigary się ugięły Skutkuje skutkuje zdjecie ilus tam podpor za wczesnie skutkuje ze zmienia sie schemat statyczny podparcia szalunku, a gdy zelbet nie jest na tyle sztywny zeby juz zapracowac samodzielnie to sie zarysuje a to moze byc spowodowane zla jakoscia betonu i lub za slabym zbrojeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.06.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Zawsze zastanawiałem się, po co robić tak grube monolity? I dalej nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaAP 15.06.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Nie wiem czy szalunek był systemowy, czy inny jakiś. Takie plyty podparte metalowymi pretami. Jak uda mi sie rozkminic, jak dodać zdjęcie z tel. to wrzucę. Był KB, mówi że to z braku lania wodą. Wykonawca potwierdził, że nie lali. Kb stwierdził, że konstrukcyjnie ok, zbrojenie było solidne, beton tez podobno wlasciwy. Teraz tylko wykonawca musi te szczeliny czymś tam pod cisnieniem wypelnic, żeby zbrojenie ewentualnie ochronić przed korozją. Dzięki za uwagi, na pewno będę obserwowac czy coś się ugina i na ile po zdjeciu szalunku i czy oda spodu jakieś rysy albo pekniecia są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaAP 15.06.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Tak wygląda szalunek. Nie jestem w stanie powiedzieć czy wcześniej tych podpór bylo więcej. Ale mogło być. Na innym zdjęciu są takie oparte o ścianę. Tylko kiedy ewentualnie przerzedzone, nie wiem. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez IlonaAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.06.2017 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) ^^A co kierbud Ci teraz powie bedzie chronil swoja dupe !!!Zawezwij jakiegos konsttuktora wezmie kilka stowek ale bedziesz miala niezalezna opinie, jestes z Gliwic to konstruktorów od zatrzesienia Np kto Ci addptowall gotowy projekt ? Mozesz jego zawezwac za darmo Poza tym co to za wykonawca co nie wie ze beton sie pielegnuje i co ta za kierbud ktorytego nie pilnuje !! Edit: Dodatkowo żądaj od wykonawcy i kierbuda papieru na to jaki beton został wbudowany , sprawdz to z projektem, może wlali Ci duzo tanśzy beton niz powinien być, powinnaś mieć kopie WZ z dostarczonego betonu, na n ich jest napisane jaki beton wg jakiej receptury itd Edytowane 16 Czerwca 2017 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts