ADI-mistrzu 12.06.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Witam was, W odległości 150m od mojej działki jest kanalizacja oraz wodociąg miejski. Po drodze do mojej działki są 3 budynki w trakcie budowy (razem ze mną to 4), rozmawiając z projektantem określił koszt wybudowania taniej sieci i podłączenia na 75 tys zł. Chciał bym wam się zapytać czy ta cena jest racjonalna i tak to wygląda? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile kosztuje metr takiej sieci. Planuje podciągnąć sieć do mojej działki, tym bardziej że jest ostatnia i jest spora szansa że gmina przejmie sieć (ustalam tylko jaki % zwróci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.06.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Serio jakbym miał wydać 75 tysi na podstawowe media to bym się nie budował. Wiem że wszystko musi kosztować ale takie ceny to kosmos. Zrób sobie oczyszczalnie bio za kilka tys zł. Wodę ze studni głębinowej (jeśli jest woda) i wydasz 1/10 tego co proponują. No chyba że pomyliłeś przecinek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 12.06.2017 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 75k na 4 osoby po około 19tys. Jeśli gmina zwróci nawet te 50% to jest 9.5tys na kanalizację i wodę więc w takiej sytuacji wygląda to lepiej.Ale mimo to chciał bym po prostu podpytać kokoś kto się w tym bardziej orientuje niż ja czy cena jest rzeczywista czy raczej wyssana z palca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Serio jakbym miał wydać 75 tysi na podstawowe media to bym się nie budował. Wiem że wszystko musi kosztować ale takie ceny to kosmos. Zrób sobie oczyszczalnie bio za kilka tys zł. Wodę ze studni głębinowej (jeśli jest woda) i wydasz 1/10 tego co proponują. No chyba że pomyliłeś przecinek ... Oczyszczalnia bio nie kosztuje kilka tysięcy tylko raczej kilkanaście. Studnia jak dobrze i płytko trafisz to kilka tysięcy. Jak trafisz głęboko albo z fatalną wodą to z uzdtatnieniem może CI wyjść i 15tys. Na obi rzeczy bym przyjął zakres od 15 to 25 tys. Co do pytania autora. Zależy od rodzaju kanalizacji. Jak brakuje spadków to buduje się kanalizacje pod/nadciśnieniowe. Wymagają albo przepompowni, albo studni z zaworem podcisnieniowym. U mnie zbudowana podciśnieniową. Koszt takiej jednej studzienki (na 3 domy jeśli są blisko) to kilkanaście tysięcy. Przepompowania ciut mniej ,ale za to każdy ma swoja na posesji najczęściej. Jak robiliśmy u siebie ~5 lat temu projekt kanalizacji na 4 domy, to całą papierkologia nas kosztowała koło 10tys, Za mało danych podałeś na temat tych 150m kanalizacji. Z przyłączami to czy bez. Jaki rodzaj kanalizacji. Cena może być rozsądna lub ktoś Was delikatnie chce naciągnąc zależnie od tych rzeczy o których pisałem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADI-mistrzu 12.06.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Już piszę z tego co się dowiedziałem:- spadek prawy zerowy- jak gadałem z projektantem to kombinowali z jedną większą ale gmina odmówiła i wskazała aby zrobić mniejsze przepompownie przy domach (wcześniejsze jakieś 100m podciągnięte) Z tego co pamiętam to 75k to koszt łącznie z przyłączami i przepompowniami przy czterech posesjach. Oczywiście w tym wodociąg miejski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.06.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Już piszę z tego co się dowiedziałem: - spadek prawy zerowy - jak gadałem z projektantem to kombinowali z jedną większą ale gmina odmówiła i wskazała aby zrobić mniejsze przepompownie przy domach (wcześniejsze jakieś 100m podciągnięte) Z tego co pamiętam to 75k to koszt łącznie z przyłączami i przepompowniami przy czterech posesjach. Oczywiście w tym wodociąg miejski. Projekt 4x przepompownia kanalizacyjna Przyłącze wodne i kanalizacyjne 150m sieci kanalizacyjnej i wodociągowej. Jeśli to na 4 domy to ja bym brał i się cieszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts