Gość 26.07.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 Fachowcy wykonali u mnie otwor na okno o rozm. 124x124cm.Wszyscy mowia ze to za duzo. Co z tym zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.07.2002 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 To ja będę pierwszy, który powie ci że to całkiem malutkie okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.07.2002 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 a dlaczego za duzo ? co to okienko piwniczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.07.2002 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 Otwór na okno,dobrze jak jest większy o ok.3cm niż wymiar okna(daje to 1,5cm na każdą stronę co ułatwia montarz i uszczelnienie)Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 okno jest w lukarnie. No zaraz wezmy pierwszy lepszy rozmiar okna typowego np. Urzedowski 116x114cm.Moj otwor ma 124x124cm czyli na szerokosci wychodzi po 4cm z kazdej strony a w wysokosci po 5cm.Liczyc nie umiecie czy co ?? Zaleca sie zostawic po 1cm (1,5cm) na szerokosci i troche wiecej na wysokosci.No i co z tym zrobic ?? Czy mozna teraz taki otwor czyms podmurowac ? Jak to zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.07.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Zamów okno 121 na 119. Każda firma ci takie okno wykona. Ja nie widzę problemów. W moim domu jest 15 "nietypowych" okien. A to pewnie nie jest twoje jedyne okno w domu. Jak zamówisz kilkanaście typowych i jedno nietypowe to nawet nie zauważysz różnicy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 29.07.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 A z czego masz wybudowany dom? Masz RKS-y?Przecież zawsze możesz obmurować otwór tak aby pasowało do niego okno. Tylko jeżeli masz RKS-y to trudniej jest z nadprożem - chociaż i to mozna obejść na etapie budowy - w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Ups...przyznam sie ze nie wiem co to RKS-y (sorry za niewiedze jezeli wszyscy wiedza). Dom jest z porothermu.Chodzi o to ze wszystkie okna w domu sa nietypowe. Wolalbym poprawic otwory i kupic okna typowe (taniej wyjdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 29.07.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 RKSy to rolokasety. Jak nie wiesz, co to jest, to na pewno ich nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.07.2002 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Jeśli ścianę masz jednowarstwową to zmniejszając otwory możesz mieć kłopot z mostkami cieplnymi. Niestety okna typowe zupełnie nie przystają wymiarami do wymiarów nowoczesnych pustaków. Zwróć też uwagę, że zmniejszając otwory zmniejszasz też ilość wpadającego światła. Niby niewielka różnica a okno jest mniejsze o 10%. Poza tym trzeba przestrzegać norm powierzchni przeszkleń do powierzchni pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 29.07.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Witam z Koszalina Gdzie jest twój kierownik budowyKto adoptował projekt Są to osoby, które i tak będą musiały zatwierdzić te zmiany. To niech ruszą głową delikatnie mówiąc i wezmą do roboty jak przegapili taki szczegół. Oczywiście można przykleić do ościeży i pomniejszyć szerokość okien, wysokość zmniejszyłbym podnosząc okna do nadproża podmurowując pod oknem. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 29.07.2002 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Podmurować można zawsze - ale jest to strata cennego światła.Okno jest małe [sama dziura na okno jest mała]. Jak jest to pomieszczenie do wykorzystania czasowego to ilość światła nie ma znaczenia.Podmurować na bokach [rodzaj korytek] a w środku w paszczyźnie okna dać izolację z wełny, pianki styropianu -zawsze można.Chociaż widziałem w Niemczech szczeliny na bokach po 10 cm [zupełnie niezgodnie ze sztuką budowlaną] wypełnione pianką PU i osłonięte listwami.Zapomniałem się spytać czy masz już okno czy tylko dziurę na okno.Jak masz tylko dziurę na okno to zrób to co radzi Jezier - zamów okno z luzami po ok. 1 cm na stronę i więcej luzu na dół [ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-07-29 16:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 30.07.2002 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Sorry za RKS - myslałem, że jak ja wiem to juz wszyscy wiedzą Otwór zawsze możesz zmniejszyć lub zwiększyć - zakładam, że wymiar okien masz przemyślany i będą one właściwie doświetlać pomieszczenia. Na boki i dół otworu możesz dokleić (na cienką spoinę lub zaprawę ciepłochronną) odpowiednie kawałki porotermu lub po prostu zwykła cegła i styropian (wełna) dom i tak będzie tynkowany, więc siatka na styropian i po sprawie. Jeżeli chcesz obniżyć nadproże a okna nie są zbyt szerokie możesz górę uzupełnić styropianem. Przy szerokich oknach to nie wypali, bo one powinny być zakotwione ze wszystkich stron. Pogadaj z twoim kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Jaka powinna byc powierzchnia okna w stosunku do powierzchni pomieszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.07.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1 : 8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie naturalne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1 : 12. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2002-07-30 15:00 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 ZARAZ !!! Chyba co najwyzej 1:8 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.07.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Tak jest napisane w rozporządzeniu. Jeśli pokój ma 16 m2 to okno musi mieć co najmniej 2 m2 a nie co najwyżej 2 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 OK !! Masz racje. Przepraszam, pokrecilo mi sie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 No wlasnie, jezeli pokoj ma 16m2 i w lukarnie jest okno 1,18x1,15=1,4m2 to co bedzie zaciemno.Jakie wowczas w stawic okno polaciowe zeby bylo widno ? Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 To bardzo mały otwór, ale jeśli chcesz mniejszy to żaden problem, gorzej jakby było odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts