Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za duzy otwor na okno - Pomocy !

Gość

Recommended Posts

okno jest w lukarnie. No zaraz wezmy pierwszy lepszy rozmiar okna typowego np. Urzedowski 116x114cm.

Moj otwor ma 124x124cm czyli na szerokosci wychodzi po 4cm z kazdej strony a w wysokosci po 5cm.

Liczyc nie umiecie czy co ?? Zaleca sie zostawic po 1cm (1,5cm) na szerokosci i troche wiecej na wysokosci.

No i co z tym zrobic ?? Czy mozna teraz taki otwor czyms podmurowac ? Jak to zrobic ?

Zamów okno 121 na 119. Każda firma ci takie okno wykona. Ja nie widzę problemów. W moim domu jest 15 "nietypowych" okien. A to pewnie nie jest twoje jedyne okno w domu. Jak zamówisz kilkanaście typowych i jedno nietypowe to nawet nie zauważysz różnicy w cenie.

Ups...przyznam sie ze nie wiem co to RKS-y (sorry za niewiedze jezeli wszyscy wiedza). Dom jest z porothermu.

Chodzi o to ze wszystkie okna w domu sa nietypowe. Wolalbym poprawic otwory i kupic okna typowe (taniej wyjdzie).

Jeśli ścianę masz jednowarstwową to zmniejszając otwory możesz mieć kłopot z mostkami cieplnymi. Niestety okna typowe zupełnie nie przystają wymiarami do wymiarów nowoczesnych pustaków. Zwróć też uwagę, że zmniejszając otwory zmniejszasz też ilość wpadającego światła. Niby niewielka różnica a okno jest mniejsze o 10%. Poza tym trzeba przestrzegać norm powierzchni przeszkleń do powierzchni pomieszczeń.

Witam z Koszalina

Gdzie jest twój kierownik budowy

Kto adoptował projekt Są to osoby, które i tak będą musiały zatwierdzić te zmiany. To niech ruszą głową delikatnie mówiąc i wezmą do roboty jak przegapili taki szczegół. Oczywiście można przykleić do ościeży i pomniejszyć szerokość okien, wysokość zmniejszyłbym podnosząc okna do nadproża podmurowując pod oknem.

Pozdrawiam Jacek

Podmurować można zawsze - ale jest to strata cennego światła.

Okno jest małe [sama dziura na okno jest mała].

Jak jest to pomieszczenie do wykorzystania czasowego to ilość światła nie ma znaczenia.

Podmurować na bokach [rodzaj korytek] a w środku w paszczyźnie okna dać izolację z wełny, pianki styropianu -zawsze można.

Chociaż widziałem w Niemczech szczeliny na bokach po 10 cm [zupełnie niezgodnie ze sztuką budowlaną] wypełnione pianką PU i osłonięte listwami.

Zapomniałem się spytać czy masz już okno czy tylko dziurę na okno.

Jak masz tylko dziurę na okno to zrób to co radzi Jezier - zamów okno z luzami po ok. 1 cm na stronę i więcej luzu na dół

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: plonskij dnia 2002-07-29 16:22 ]

Sorry za RKS - myslałem, że jak ja wiem to juz wszyscy wiedzą :smile:

Otwór zawsze możesz zmniejszyć lub zwiększyć - zakładam, że wymiar okien masz przemyślany i będą one właściwie doświetlać pomieszczenia.

Na boki i dół otworu możesz dokleić (na cienką spoinę lub zaprawę ciepłochronną) odpowiednie kawałki porotermu lub po prostu zwykła cegła i styropian (wełna) dom i tak będzie tynkowany, więc siatka na styropian i po sprawie.

Jeżeli chcesz obniżyć nadproże a okna nie są zbyt szerokie możesz górę uzupełnić styropianem.

Przy szerokich oknach to nie wypali, bo one powinny być zakotwione ze wszystkich stron.

Pogadaj z twoim kierownikiem budowy.

W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1 : 8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie naturalne jest wymagane ze względów na przeznaczenie - co najmniej 1 : 12.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2002-07-30 15:00 ]