Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barka

kroyena

Recommended Posts

Czytam sobie właśnie lipcową "Wiedzę i życie". Na stronie 13 jest fajny artykulik pt. "Pływające domy" - o osiedlu w Holandii, którą nawiedzają powodzie. 100 km od Amsterdamu znajduje się kosntrukcja z lekkiego drewna umieszczona na betonowych, pustych w środku podstawach. Dodatkowo mocowane są do wysokich na 4,5 m. słupów, wewnątrz których biegna przewody elektryczne oraz elastyczne rury z wodą i kanalizacyjne. Jeden dom kosztuje 260 - 310 tys. EUR. Może cena wyleczy chętnych?

Magdziu, ale u nas powodzie to jeno przy rwących rzekach, tak więc byłaby zmiana adresu, no bo kto by toto przycholował z powrotem na dawne miejsce?

Tam są wody głownie stojące to tak można, a jak im się poziom Morza podniesie to wezmą to na holownik i gdzieś zaciągną.

Magdziu, ale u nas powodzie to jeno przy rwących rzekach, tak więc byłaby zmiana adresu, no bo kto by toto przycholował z powrotem na dawne miejsce?

Tam są wody głownie stojące to tak można, a jak im się poziom Morza podniesie to wezmą to na holownik i gdzieś zaciągną.

A włąśnie, że nie. Jak sie okazuje, to najwieksze szkody wyrządzają małe strumyczki, których nikt nigdy o nic nie podejrzewał i w związku z tym nie robił żadnych zabezpieczeń, typu wały przeciwpowodziowe.

A poza tym - ja wcale nie sugeruję, żeby pomysł pływającego osiedla przenosić do nas. Po prostu taki zbieg okoliczności, że temat barki pojawił sie na forum i ja natknęłam sie na niego w "Wiedzy...", dlatego zacytowałam, bo wydawał mi sie adekwatny. A jeśli chodzi o wody stojące i Holandię, to, kroyena, bardzo sie mylisz. Oni mają masę kanałów, o czym niewiele osób wie, to jest prawie jak Wenecja. W kanałach woda płynie. Nie tak prędko, jak w rzekach, ale zawsze.

• 1 year później...
  • 3 weeks później...