Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena na Pompę ciepła ?????

Greli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wydaje mi się, aby 56k PLN to była wygórowana cena,

Wydaje się niestety Tobie .Minimum 20 K za dużo .

Czytam i czytam te Twoje wypowiedzi i rece zalamuj , co z tego ze Ty sobie jestes nawet sam zlozyc pompe, porownuj rzeczy ktore da sie porownac a nie malucha i mercedesa, bo to caly czas robisz! I to jezdzi i to jezdzi i w to wejdzie 4 ludzi i w to wejdzie ale co z tego, Na cene konkretnego urzadzenia wplywa wiele rzeczy. Tak samo jak przyjdzie Ci firma ktora zatfudnia wielu specjalistow to nie zamontuje tego za pol darmo przeciez to oczywiste, jak oczywiste jest ze jak sobie wezmiesz sam koparke i sam sobie zrbisz dz to bedziesz mial taniej, jakni oczywiste jest jak wezmiesz mala firemketo tez moze miec taniej.

Tak wiec cale te Twoje gadanie jest bez sensu, ja sobie zrobilem tez strop 2 razy niz inni!!

Edytowane przez jacentyy

mnie podłogówka ( - 22 obwody na porządnym osprzęcie - Rozdzielacze Purmo i ponad 2km rury 17mm Keller) + pompa i kotłownia wyniosły nieco ponad 50tys - nie licząc dotacji z WFOŚiGW. W cenie 79 tyś mam jeszcze rekuperacje i jeszcze by mi trochę zostało. Czego nie mam? - chyba nalepki NIBE na pompie

Tak wiec cale te Twoje gadanie jest bez sensu, ja sobie zrobilem tez strop 2 razy niz Ty !!

?

Powiedz mi czy uczyli Cię kultury w domu ? Ja do Ciebie sie zwracam per Ty a nie ty.

Wracajac do meritum jak takis szybki bill to moze bys zerknal ze wyedytowalem post na "inni"...

Tak tsk to jest ja sobie potrafie zrobic strop zelbetowy 2 razy taniej niz wiekszosc placi za taka prxyjemnosc bo sie na tym znam.....ale porownywanie mojej ceny z innymi jest bez sensu bo ja mam inne warunki i wiekszosc i tak musi zaplacic za to co ja mam za darmo!

Edytowane przez jacentyy

A to tylko w twojej głowie NIBE to Mecedes

Czym się różni ta NIBE od np ECOPOWER C8i

Jeno wiemy N jest droższa , a co z osiągami ?

no różni się...NIBE droższa...ile nie wiem, nie jestem już na bieżąco

a jakby poszukać i poczytać - to o problemach z Ecopowerami nie słyszałem, a z NIBE co najmniej kilka razy (mimo że użytkowników Ecopowerów przewinęło się tutaj tak na oko kilkunastokrotnie więcej niż NIBE)

Kiedyś może to i faktycznie był Mercedes, ale dzisiaj?? wątpię....

I jak pamiętam, to sterowanie toto miało takie jak dla mnie niestrawne - plusów w tym nie widziałem żadnych, a wręcz miałem wrażenie, żeby było jak najwięcej start/stopów i żeby jak najszybciej padła sprężarka - no ale pewnie to tylko mi się wydaje...nie jestem ekspertem

mnie podłogówka ( - 22 obwody na porządnym osprzęcie - Rozdzielacze Purmo i ponad 2km rury 17mm Keller) + pompa i kotłownia wyniosły nieco ponad 50tys - nie licząc dotacji z WFOŚiGW. W cenie 79 tyś mam jeszcze rekuperacje i jeszcze by mi trochę zostało. Czego nie mam? - chyba nalepki NIBE na pompie

Pewnie tak ;) Pewnie i hydrauliki w tej cenie. Do tego, niestety, trzeba doliczyć lokalizację. Buduję się pod Warszawą, więc nawet i bloczki fundamentowe czy beton komórkowy mam droższy niż u kolegi w Małopolsce(oferował, że nam załatwi taniej materiały, ale po doliczeniu transportu wyszło na jedno). Tak więc jeśli ktoś jest z okolic Waw i ma kontakty do tańszych składów czy hurtowni np. hydraulicznych, chętnie wezmę kontakt :)

Powiedz mi czy uczyli Cię kultury w domu ? Ja do Ciebie sie zwracam per Ty a nie ty.

Wracajac do meritum jak takis szybki bill to moze bys zerknal ze wyedytowalem post na "inni"...

Tak tsk to jest ja sobie potrafie zrobic strop zelbetowy 2 razy taniej niz wiekszosc placi za taka prxyjemnosc bo sie na tym znam.....ale porownywanie mojej ceny z innymi jest bez sensu bo ja mam inne warunki i wiekszosc i tak musi zaplacic za to co ja mam za darmo!

Aleś nerwowy .

jacentyy

Czytam i czytam te Twoje wypowiedzi i rece zalamuj

No proszę pojechałeś na TY , ale się nie czuję sie obrażony .

Z skąd wiesz że zrobiłeś taniej dwa razy strop niż ja? Co to ma wspólnego z moim stwierdzeniem że pc N jest droga , podałem przykład pc polskiego producenta wcale nie gorszej jakościowo niż N , ale na pewno tańszej .

Owszem potrafię sobie ( i nie tylko ) zrobić pc i co z tego , mam się tego wstydzić ?

Jak działają firmy/mercedesy/pc to wystarczy choćby poczytać topic -Dajmy szansę firmie Danfoss ,

56k za pc + zasobnik z armaturą hydrauliczną to mega drogo jest , można to zrobić na polskiej pc taniej , taki fakt , przecież nie o o chodzi że ja sobie ( choć nie tylko ) umiem zrobić taniej , bo mam warunki , wystarczy oprzeć kotłownię pc na innej , wcale nie gorszej jakości pc , i mieć 20K tanie , to fakty są .

Niestety, kolega Garażowiec swoimi wypowiedziami ( podobnie jak rządząca obecnie ekipa ) uważa, że ma monopol na wiedzę, władze i nieomylność

Głupoty piszesz kolego . Zmień tą nieprawdziwą informację w stopce

-80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C ,

Ja pierdziu, tyle tematów, tyle pisaniny i wkoło Macieju te same pytania. No naprawdę....

1. proponuję wszystkim chcącym ogrzewać dom PC (gruntową) wbić sobie do głowy, raz na zawsze, złotą zasadę: na 100% sukcesu składa się 33% dolne źródło, 33% urządzenie, czyli pompa ciepła i 33% górne źródło (podłogówka)....oraz 1 % szczęścia....:p

2. jak już wiemy, że 33% to urządzenie to ja się pytam - przy tych samych sprężarkach, tych samych wymiennikach ciepła, tych samych pompach obiegowych, tym samym osprzęcie elektrycznym - skąd ma się wziąć przewaga w COPie lub "innych" parametrach - urządzeń takich producentów jak NIBE, IVT, Stiebel Eltron, Buderus, Viessman, Vailant etc, względem działających na tych samych podzespołach PC polskich producentów (Ecopower, Ekontech, Hubomag, Silesiaterm, HCT Proline etc)????

3. a jeśli jest jakaś przewaga (bardzo proszę o wytłumaczenie skąd ma się wziąć, szczególnie przydaliby się konsultanci tych wielkich marek) to przy 33% udziale w sukcesie przedsięwzięcia pt. pompa ciepła, jaki może ona mieć wpływ na całościowy rachunek za prąd? Ułamek procenta? No błagam....:cool:

Ponownie dajesz wyraz swojej nieomylności i potwierdzasz tezę tą wypowiedzią ; że tylko Ty masz monopol na wiedzę, władze i nieomylność a inni są be ( bez dowodu jak Ziobro ) . Podciągnij się trochę, nie pisz głupot.

Kurze , dzięki że mnie uświadomiłeś , Faktycznie Jetem Nieomylny .

Jednego jednak nie rozumiem ,Jakby mój dom stał sobie w Suwałkach to czy również 80 % Energii Na Ogrzewanie Mojego Domu Przypadło bBy Na Temperatury > - 2 C ,

Czy tak samo by było jakby stał sobie w Szczecinie ?

ProStaś

No coś w tym stylu

Tylko nieraz jest że z tych 100% sama pc może kosztować 60%

Owszem różnice podobnej klasy pc są prawie żadne , ale ceny już nie koniecznie . Mogą być koszta ukryte np obowiązkowy serwis jeden czy dwa w roku , Czasami ten serwis kosztuje tyle co roczny koszt ogrzewania domu . Różnica i to znaczna może być w dostępie do części w okresie pogwarancyjnym , one potrafią kosztować .

Jeśli pc będą na podobnym poziomie i różnią się cop-em +/- 0,5 , nie wpłynie to znacząco na rachunek , zwłaszcza w domu energooszczędnym. Tutaj ludzie czasami w ogonią za cop-m potrafią czasami przepłącać za pc z 10-20K bo cop lepszy o 0,5 , a stopa zwrotu nigdy nie nastąpi .

Stara zasada mówi przede wszystkim temperatury , musimy dążyć do tego żeby różnica między temperaturą DZ i GZ była możliwie najmniejsza , to jest pierwsza podstawowa sprawa w/g mnie . Dopiero później trzeba wpiąć między GZ i DZ PC

Ja brałbym polskiego producenta w razie W łatwiej będzie o kontakt i ewentualną naprawę...

serio?

widzisz, ze 4 lata temu szukałem i zbierałem oferty

miałęm ponad 100 ofert, w tym od "polskich producentów"...

niektóre oferty sięgały 100-120k

od wszystkich chciałem tego samego

dolne źródło - (z powodu braku terenu kombinowałem z odwiertami, koszami, spiralami, płotem energetycznym), miałem znajomych z powietrznymi to wiedziałem że nie chcę (teraz pewnie bym już chciał :p - u znajomych okazało się, że instalacja zrobiona na odwal a i sam sprzęt był po prostu źle dobrany)

kotłownia z PC, najlepiej z chłodzeniem

GZ - przy czym podłogówka w całym domu

i jedna rzecz- kompletnie nie chciałem samemu przy tym cokolwiek robić :p

dodatkowo OZC i projekty pod zezwolenia (przy odwiertach)

standardem były oferty w granicach 60-75k za całość brutto

nawet polecani tu polscy producenci (Ecopol czy Ecopower) dawali oferty za około 70 (Ecopower c9 bodajze 68k, podobnej mocy Ecopol chyba ze 2k mniej)

najtaniej wychodziło Sofath z ich Nateą za 55k całość (ale przy zastosowaniu poziomego DZ, z wyliczenia ich przedstawiciela moja działka miała akurat na styk terenu :p)

no i GHS z polecenia na tym forum (oferty na stronie GHS były ciut wyższe niż uzyskane od Tomka po rozmowach telefonicznych i mailach :p - ostatecznie lekko ponad 40k )

najpierw zdecydowałem się na Sofath, ale po zrobieniu OZC wyszło ze do oferty za 55 musiałbym dopłacić około 5k (w zaokrągleniu)...

wziąłem więc ofertę od GHS :p najpierw GDH z osobnym zbiornikiem na wodę(firma niemiecka, tzn zarejestrowana w Niemczech, ale produkcja o ile pamiętam w Chinach :p) ale ostatecznie wziąłem SmartHeata (też firma zarejestrowana w Niemczech, a gdzie ją składają? pewnie w Niemczech, żeby mieć certyfikaty, ale pewnie produkują w Chinach)

i wiesz co? mam pewność że z GHSem łatwiej będę mieć kontakt i ewentualną naprawę, niż z niektórymi "producentami" polskimi...