mm0123 26.06.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 serio? widzisz, ze 4 lata temu szukałem i zbierałem oferty miałęm ponad 100 ofert, w tym od "polskich producentów"... niektóre oferty sięgały 100-120k od wszystkich chciałem tego samego dolne źródło - (z powodu braku terenu kombinowałem z odwiertami, koszami, spiralami, płotem energetycznym), miałem znajomych z powietrznymi to wiedziałem że nie chcę (teraz pewnie bym już chciał - u znajomych okazało się, że instalacja zrobiona na odwal a i sam sprzęt był po prostu źle dobrany) kotłownia z PC, najlepiej z chłodzeniem GZ - przy czym podłogówka w całym domu i jedna rzecz- kompletnie nie chciałem samemu przy tym cokolwiek robić dodatkowo OZC i projekty pod zezwolenia (przy odwiertach) standardem były oferty w granicach 60-75k za całość brutto nawet polecani tu polscy producenci (Ecopol czy Ecopower) dawali oferty za około 70 (Ecopower c9 bodajze 68k, podobnej mocy Ecopol chyba ze 2k mniej) najtaniej wychodziło Sofath z ich Nateą za 55k całość (ale przy zastosowaniu poziomego DZ, z wyliczenia ich przedstawiciela moja działka miała akurat na styk terenu ) no i GHS z polecenia na tym forum (oferty na stronie GHS były ciut wyższe niż uzyskane od Tomka po rozmowach telefonicznych i mailach - ostatecznie lekko ponad 40k ) najpierw zdecydowałem się na Sofath, ale po zrobieniu OZC wyszło ze do oferty za 55 musiałbym dopłacić około 5k (w zaokrągleniu)... wziąłem więc ofertę od GHS najpierw GDH z osobnym zbiornikiem na wodę(firma niemiecka, tzn zarejestrowana w Niemczech, ale produkcja o ile pamiętam w Chinach ) ale ostatecznie wziąłem SmartHeata (też firma zarejestrowana w Niemczech, a gdzie ją składają? pewnie w Niemczech, żeby mieć certyfikaty, ale pewnie produkują w Chinach) i wiesz co? mam pewność że z GHSem łatwiej będę mieć kontakt i ewentualną naprawę, niż z niektórymi "producentami" polskimi... Kilka sezonów już masz za sobą - czy decyzja była słuszna? Jakie wyszło Ci zużycie w porównaniu do OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.06.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 mam nieodparte wrażenie, że ciebie ten problem bardziej dotyczy:P Skoro tak piszesz, to na pewno jesteś komuchem, albo z pisu. Przynajmniej wg rzeczonego specjalisty, co PC widział tylko na stronie panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.06.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Kilka sezonów już masz za sobą - czy decyzja była słuszna? Jakie wyszło Ci zużycie w porównaniu do OZC? według mnie decyzja była słuszna jak na razie mam mniejsze zużycie niż wynika z OZC, ale nie chwalmy dnia przez zachodem słońca nie wyobrażam sobie jakbym miał latać np. z ekogroszkiem moze wybrałbym pompę PW, ale ... zależy od ceny bo jeśli w podobnej co zapłaciłem byłaby to nie miałoby sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.06.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 ^^@okobar pokaż nam fakture na te 44k PLN na te Twoją pompe plus podłogówkę -> swoje dane możesz zamazać... bo jak narazie te ciut tańsze oferty niż na stronie mają się nijak do tej Twoej ceny nieco ponad 40K za pompe i podłgówke do domu około 180 m2 !!!Na stronie firmy GHS ta sama pompa co ja niby masz kosztuje 42k, to ile jest to niby ciut tanśze niz na stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.06.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 ja tam wciąż czekam aż powiesz dlaczego nie masz konta firmowego i co reklamujesz poza tym widzę ze masz problemy ze słowem pisanym - ceny 4 lata temu nie wiem jakie GHS ma teraz ceny na stronie, ja oferty zbierałem ponad 4 lata temu (ponad bo zacząłem około 2011 a skończyłem gdzieś koło 2013), wtedy mnie interesowały ich ceny i o tym piszę... teraz nie znam ich oferty, więc o ich cenach nie podyskutujesz ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.06.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 ^^nie odwracaj kota ogonem, pokaż fakturę, na fakturze jak zakryjesz swoje dane nie ma nic "strasznego" do pokazania.Jak jej nie pokażesz to dla mnie znaczy, że coś ściemniasz, tyle w temacie pompy i podłogówki za 40k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.06.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 W tej pogoni za parametrami i ceną PC nikt nie analizuje zajmowanej powierzchni przez poszczególne PC w "kotłowni". Ta powierzchnia też kosztuje. Dla mnie jednym z powodów dla których wybrałem IVT było właśnie to. Moja "kotłownia" ma 4.5m2 powierzchni i obok PC jest tam zlew gospodarczy, 300l zbiornik na wodę pitną, 100l zbiornik filtra wody i szafa serwera. PC IVT zajmuje tylko 0.5m2 tej powierzchni i zapewnia mi CO i CWU. Ile miejsca zajmują te wszystkie systemy PC w skład których wchodzi często sama PC+bufor+ewentualnie zbiornik na CWU +te wszystkie pompy i zbiorniki na ścianie? Co do polskich wykonawców to próbowałem z Hubomag. Nic z tego nie wyszło bo choć cena z PC była do przyjęcia to cała reszta niezbędnych urządzeń była znacznie przeszacowana co powodowało że instalacja jako całość konkurencyjna już nie była. Kiedy zwróciłem uwagę że ceny poszczególnych elementów zestawu (poza PC) są chyba z kapelusza to mi powiedział że to nieistotne bo cena za całość ma być taka jak podał. Ta jego odpowiedź zakończyła moją przygodę z firmą Hubomag i może niesłusznie ale z resztą polskich producentów PC. Wiesz co ja to jestem jednak gość bo nie mam nawet takiego pomieszczenia jak kotłownia... Jak budowałem swoją chałupę to nawet nie zastanawiałem się czy mi do tego nieistniejącego pomieszczenia wszystko wlezie... Wybierając projekt domu trzeba mieć pewną świadomość czym będzie się grzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.06.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Ja mam polską pc i nie mam kotłowni , jako takiej , wystarczyła wnęką w przedpokoju , która ma normalne drzwi suwane , tak jak szafa na ubrania.Czyli nie mam komina w domu i nie mam kotłowni i nie ma pc z cudowną naklejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.06.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Jeśli wybór padnie na pompę polską "kotłownia" będzie potrzebna. Dlatego zwracam uwagę na koszt powierzchni którą ona i jej osprzęt zajmie. Nie przesadzajmy. Ja w moim domu zrezygnowałem z kotłowni która będzie łazienką na parterze (z pierwotnej łazienki robię spiżarnię) Pompę i zbiornik postawię w garażu, żeby za bardzo nie przeszkadzała przedłużyłem garaż o 60cm. Przecież nawet jeśli nie montujemy "kompaktowej" pompy ze zbiornikiem to i tak pewien obrys jest zajęty, czy postawimy zbiornik obok o średnicy 70cm czy nie, nie zmienia to jakoś szczególnie funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.06.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Czyli powiększyłeś powierzchnię domu o te 60cm razy szerokość garażu. Ile te extra metry kwadratowe kosztowały? Pewnie w sumie jakieś 500zł na 3m2 dodatkowego dachu doszły, dłuższe krokwie, plus kilkanaście bloczków Silki E24 Pewnie jeszcze ze 500zł na więcej betonu na strop i na kilka kilogramów pręta zbrojeniowego. Budowlaniec takich drobnych zmian w wycenie nie uwzględnia. Z drugiej strony zbilansuj mi ekstra miejsce dodatkowe na rowery, bo takie automatycznie powstaje. Gdzieś takie rzeczy trzeba trzymać, dzięki temu nie zajmą innego pomieszczenia. Zbilansuj też przestrzeń na rekuperator, bo też zmieści się w dodatkowym 0,6 metra. Ale jaki obrys? Moja pompa zajmuje 60x60cm i o tyle przesuwa mi się linia powierzchni do dyspozycji dla parkowania samochodów. Powiększam długość garażu właśnie o te 60cm aby ta dostawka nie zmniejszyła głównej funkcjonalności. Trochę te Twoje argumenty aptekarskie się wydają, ale jeśli w takim razie tak bardzo liczysz metry kwadratowe i koszty ich wybudowania, to podaj o ile DROŻSZA jest Twoja pompa kompaktowa od mojej HCT? Idę o zakład że ja wydam na to mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 26.06.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Wiesz co ja to jestem jednak gość bo nie mam nawet takiego pomieszczenia jak kotłownia. .. To ja musze być dziad, bo takie pomieszczenie posiadam. Co prawda kocioł tam zajmuje najmniej miejsca, ale zbiornik na cwu, pralka, regaly na domowe alkohole i legowisko psa zajmują juz trochę. Zastanawia mnie gdzie przeciwnicy 'kotłowni' trzymają takie rzeczy i jak tanszy jest koszt wybudowania m2 na ich schowki,pralnie,wnęki itp. Miejace na graty w domu jest niezbedne! W garażu tez juz mi go brakuje...wiec teraz buduje 25m2 drewutnie. A to wszystko za zaoszczędzone pieniądze z braku inwestycji w pompe ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 27.06.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 To ja musze być dziad, bo takie pomieszczenie posiadam. Co prawda kocioł tam zajmuje najmniej miejsca, ale zbiornik na cwu, pralka, regaly na domowe alkohole i legowisko psa zajmują juz trochę. Zastanawia mnie gdzie przeciwnicy 'kotłowni' trzymają takie rzeczy i jak tanszy jest koszt wybudowania m2 na ich schowki,pralnie,wnęki itp. Miejace na graty w domu jest niezbedne! W garażu tez juz mi go brakuje...wiec teraz buduje 25m2 drewutnie. A to wszystko za zaoszczędzone pieniądze z braku inwestycji w pompe ciepła no nie wiem, mam PC, mam "kotłownię", stoi w niej PC, jest rozdzielnia podłgówki parteru, stoją narzedzia ogrodnicze (widły x 2 szt., łopaty x 2 szt, grabie, motyczki) stoi regał metalowy na ogrodnicze sprawy mojej żony, w tej chwili stoi zmiękczacz wody, jest okno i pare worków torfu Mam też zamurowany komin który wybudowałem na "wszelki wypadek" i żałuję... a drewutnie już mam, zrobioną własnoręcznie, na zewnątrz, wypełnioną po czubek.... Według mojego szacunku ilość drewna jaką mam starczy mi przy takim zużyciu na jakieś 20 lat... bo dzięki PC używam kozy sporadycznie (w sezonie 2016/2017 ze 3 razy dla nastroju) mógłbym oczywiscie to wszystko mieć w garażu, ale niestety w garażu chciałbym trzymać jakiś samochód, ale i tak oba stoją na zewnątrz, pod wiatą.... bo w garazu nie ma miejsca - są rowery, kolejne 3 regały, zapasowe opony, kosiarka, nawet farby kilka wiader i kilka worków cementu żadne auto nie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 27.06.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Zadałem sobie trud i zajrzałem na kilka stron poświęconym polskim wyrobom. I panowie, rozumiem że to działa. Ale na Boga, jak ja mam podjąć decyzję zakupową na podstawie materiałów tam zawartych? Dane techniczne opracowane albo po macoszemu, podane według starych norm lub wręcz "po swojemu".Rozważając zakup gruntówki zamiast powietrznej czy gazu to inwestor chce mieć jakąś oszczędność, większą wygodę i tak dalej. Skoro mam kupić produkt, który nawet szacunkowo nie jest w stanie mi zagwarantować zużycia energii, albo mam przeczucie że będzie na poziomie powietrznej to po co się w to pchać? Za te rzekome 30 tysięcy to można kupić Samsunga (mówię o domu z zapotrzebowaniem ca 8kW), Panasonica i coś zostanie. Jak ktoś chce to i Daikina kupi. W zamian dostanie produkt, który na pewno go zadowoli, o komforcie sterowania nie ma co mówić. Co panowie możecie mi odpowiedzieć? Polecić do domu 140m2 wg WT2017, a nawet polepszonym standardzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Ok, ja też nie mam kotłowni tylko pomieszczenie na serwer w którym postawiłem pompę i filtr wody. Ta Twoja wnęka "nie kotłownia" to jaką ma powierzchnię? Niecałe 2 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.06.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 mógłbym oczywiscie to wszystko mieć w garażu, ale niestety w garażu chciałbym trzymać jakiś samochód, ale i tak oba stoją na zewnątrz, pod wiatą.... bo w garazu nie ma miejsca - są rowery, kolejne 3 regały, zapasowe opony, kosiarka, nawet farby kilka wiader i kilka worków cementu żadne auto nie wejdzie I właśnie dlatego kiedyś prawie każdy dom miał piwnicę...ale to temat na inna dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 27.06.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 no nie wiem, mam PC, mam "kotłownię", stoi w niej PC, jest rozdzielnia podłgówki parteru, stoją narzedzia ogrodnicze (widły x 2 szt., łopaty x 2 szt, grabie, motyczki) stoi regał metalowy na ogrodnicze sprawy mojej żony, w tej chwili stoi zmiękczacz wody, jest okno i pare worków torfu Mam też zamurowany komin który wybudowałem na "wszelki wypadek" i żałuję... a drewutnie już mam, zrobioną własnoręcznie, na zewnątrz, wypełnioną po czubek.... Według mojego szacunku ilość drewna jaką mam starczy mi przy takim zużyciu na jakieś 20 lat... bo dzięki PC używam kozy sporadycznie (w sezonie 2016/2017 ze 3 razy dla nastroju) mógłbym oczywiscie to wszystko mieć w garażu, ale niestety w garażu chciałbym trzymać jakiś samochód, ale i tak oba stoją na zewnątrz, pod wiatą.... bo w garazu nie ma miejsca - są rowery, kolejne 3 regały, zapasowe opony, kosiarka, nawet farby kilka wiader i kilka worków cementu żadne auto nie wejdzie Kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 I właśnie dlatego kiedyś prawie każdy dom miał piwnicę...ale to temat na inna dyskusję Na ale raczej KIEDYŚ , mało kto miał dwa auta w domu a i kilku workach cementu , oponach , tez można było pomarzyć ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Rozważając zakup gruntówki zamiast powietrznej czy gazu to inwestor chce mieć jakąś oszczędność, większą wygodę i tak dalej. To pokaż mi sprzedawcę pc powietrznej , czy kotłą na gaz , którzy sprzedając te urządzenia od razu powiedzą Tobie ile zaoszczędzisz na kosztach eksploatacji . o komforcie sterowania nie ma co mówić.Fakt . włączasz raz w roku na cykl zimowi i raz na cykl letni .Całkowity brak komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.06.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Nie, w HCT ustawiasz temperaturę i taką utrzymuje niezależnie czy zima czy inna pora.Garażowiec pisze o czymś innym jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Gdybym dla swojej pompy zrobił taką wnękę to miała by jakieś 0.5 m2. Czy w tej pompie HCT (zakładam że o niej piszesz) trzeba samemu decydować czy pracuje w cyklu letnim bądź zimowym? Nie robiłem tej wnęki specjalnie dla pc . Miałem w projekcie małe pomieszczenie gospodarcze na kocioł gazowy ,zlew i c oś tam jeszcze , ale zrezygnowałem z tego pomieszczenia ( powiększył się trochę jeden pokój i łazienka ) a że korytarz był duży w/g mnie ,zmieściła się szafa na ubrania i ta na pc . Ale oprócz pc i zasobnika mam tam rozdzielacz podłogówki , rozdzielacz CWU , rozdzielacz zimnej wody , dodatkowe wejście na wodę na zewnątrz budynku ( będę robił własne ujęcie ) rur z WM , po to aby podłączyć do niej chłodnicę . Ne nie miałem na myśli HCT . trzeba samemu decydować czy pracuje w cyklu letnim bądź zimowym? Nie no ,toż to istna tragedia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts