Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena na Pompę ciepła ?????

Greli

Recommended Posts

Wiem co potrzebuję , robię takie ujęcia zawodowo, od czasu do czasu , taka uboczna praca. W moim regionie wystarczy jeden filtr na rurowy wstępny , odżelaziacz/odmanganiacz wielkości dużej gaśnicy , ewentualnie jeszcze zmiękczacz , ale nie koniecznie .Filtr i odżelaziacz/odmanganiacz to ok 3K ( tak podpowiem , bo widzę czasami jak ludzi naciągają na 15 K ) , a i nie koniecznie to w domu musi stać .

Strasznie jesteś drażliwy.

Nieprawda , zauważyłem ze jakoś chwyciłeś ,,kość w zęby " z tym przełączaniem . Jest taki sterownik , że mógłbym nie przełączać , PC będzie pracować tylko na potrzeby CWU , ale pompka obiegowa CO stała by z 8 miesięcy . Po przełączeniu na tryb letni , pc dalej będzie grzała tylko CWU , ale od czasu do czasu przegoni pompkę obiegową GZ aby się nie zastała . Skoro za taką pc płaci się mniej niż połowę za pc np N , nie jest te przełączanie jakieś uciążliwe , Jak nie przełączę , to pc działa , ale najprawdopodobniej na początku sezonu grzewczego trzeba by ją śrubowkrętem rozruszać tyle w temacie

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie jest zaśmiecanie ponieważ kotłownia w domu nie tylko pompę zawiera ale i inne urządzenia niezbędne do funkcjonowania domu.

Pytanie jest czy te wszystkie urządzenia się zmieszczą w kotłowni razem z pompą ciepła niekompaktową.

Może pompa kompaktowa zaoszczędzi kilka metrów kwadratowych domu.

Moderatorowi sugerowałbym zwrócenie uwagi na wycieczki polityczne w tym wątku i odpowiednie zareagowanie.

Drążysz temat czy pc kompakt jest niejako trochę tańsza niż zwykła pc z osobnym zasobnikiem , bo mniej miejsca zajmuje . Fakt zajmuje mniej miejsca ok~`1m 2. Ale cena tych pc kompakt jest jednak na tyle wyższa że za różnica można zbudować dom o kilka m2 większy . Z drugiej strony w obu przypadkach są to tak małe powierzchnie , że taka dyskusja o wyższości jednej pc nad drugą jest bezcelowa

Rzeczywiście nieraz pompa kompaktowa jest lepszym rozwiązaniem, bo potrzeby mniejsze jeśli chodzi o ciepłą wodę i miejsca czasami komuś może brakować w malutkim domeczku. Bardzo rzadko mam takie przypadki.

Jednak w większości zewnętrzny zasobnik jest lepszym rozwiązaniem bo:

-można wybrać producenta,

-można wybrać wielkość,

-można wybrać RODZAJ (sposób działania),

-można wykorzystać ODPOWIEDNI zasobnik jako rodzaj bufora dla kilku grzejników (drabinek łazienkowych) -grzanie cały rok bez ozdobnych grzałek i kabli w łazience

-łatwiejszy i tańszy w naprawie/wymianie po 20 latach w razie awarii ;)

Nie tylko że jest tańsza patrz #146. Jak Tobie mocno padnie pc za 8 lat to wymieniasz ,,całą kotłownię" , a w niekompaktowej tylko jedno urządzenie .

Niekompaktowa nie wymaga 1-2 m2 powierzchni większej od kompaktu , zasobnik ma około 60 cm średnicy , a sama pc z reguły zmieści się w kwadracie 0,7X0,7 m2 .Tak jak wcześniej podawałem moja ,,kotłownia " oparta na niekompaktowej pc ma niecałe 2 m2 i oprócz pc są tam jeszcze inne rzeczy . I nie budowałem tych m2 pod pc specjalnie , praktycznie do każdego nawet typowego projektu domu wstawi się obojętnie jaką pc , i w praktyce nie ponosi się z tego jakiś dodatkowych kosztów budowy domu .

Nie tylko że jest tańsza patrz #146. Jak Tobie mocno padnie pc za 8 lat to wymieniasz ,,całą kotłownię" , a w niekompaktowej tylko jedno urządzenie .

Niekompaktowa nie wymaga 1-2 m2 powierzchni większej od kompaktu , zasobnik ma około 60 cm średnicy , a sama pc z reguły zmieści się w kwadracie 0,7X0,7 m2 .Tak jak wcześniej podawałem moja ,,kotłownia " oparta na niekompaktowej pc ma niecałe 2 m2 i oprócz pc są tam jeszcze inne rzeczy . I nie budowałem tych m2 pod pc specjalnie , praktycznie do każdego nawet typowego projektu domu wstawi się obojętnie jaką pc , i w praktyce nie ponosi się z tego jakiś dodatkowych kosztów budowy domu .

zgódźcie się w końcu :p

kompaktowa ma swoje zalety, niekompaktowa także :p

kompaktowa:

+zajmuje mniej miejsca

+zazwyczaj jest ładniejsza

+mniej rurek na ścianach :p

-najczęściej jest droższa

-w razie awarii wymiana uszkodzonego elementu może być trudniejsza (z różnych przyczyn, od rozmiarów po kompatybilność), w skrajnym wypadku nawet niemożliwa (w skrajnym!!! mam nadzieję że tylko to teoria)

-nie można dowolnie manewrować elementami układu, np. zbiornikiem na CWU :p

niekompaktowa:

+można samemu dobierać elementy - np. zbiornik

+zazwyczaj tańsza

+w razie awarii wymiana uszkodzonego elementu może być łatwiejsza (może być, zależy od tego co się zepsuje :p)

-wygląda nieefektownie

-jeśli montował "znajomy" zamiast specjalisty od hydrauliki, to łatwiej o błędy instalacyjne

-zajmuje więcej miejsca

główne różnice :p główne :p

A tak naprawdę to o co chodzi...?

Mamy miejsce w chałupie to montujemy co nam pasuje...

Nie mamy miejsca bo daliśmy doopy przy wyborze projektu czy innych przyczyn to ściskamy pośladki i kupujemy kompaktowe rozwiązanie...

To samo z dolnym źródłem...

Jest gdzie to ryjemy pod poziomy ...

Jak nie ma to odwierty albo powietrzna...

Nie wiem co to za bezsens z tym liczeniem m2 kotłowni...?

Witam,

W celu doboru i wyceny powietrznej pompy ciepła zachęcam Państwa do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Buderus. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 777 008. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Logatherm [moderowano]

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.