Garażowiec1719514970 27.06.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Wiem co potrzebuję , robię takie ujęcia zawodowo, od czasu do czasu , taka uboczna praca. W moim regionie wystarczy jeden filtr na rurowy wstępny , odżelaziacz/odmanganiacz wielkości dużej gaśnicy , ewentualnie jeszcze zmiękczacz , ale nie koniecznie .Filtr i odżelaziacz/odmanganiacz to ok 3K ( tak podpowiem , bo widzę czasami jak ludzi naciągają na 15 K ) , a i nie koniecznie to w domu musi stać . Strasznie jesteś drażliwy.Nieprawda , zauważyłem ze jakoś chwyciłeś ,,kość w zęby " z tym przełączaniem . Jest taki sterownik , że mógłbym nie przełączać , PC będzie pracować tylko na potrzeby CWU , ale pompka obiegowa CO stała by z 8 miesięcy . Po przełączeniu na tryb letni , pc dalej będzie grzała tylko CWU , ale od czasu do czasu przegoni pompkę obiegową GZ aby się nie zastała . Skoro za taką pc płaci się mniej niż połowę za pc np N , nie jest te przełączanie jakieś uciążliwe , Jak nie przełączę , to pc działa , ale najprawdopodobniej na początku sezonu grzewczego trzeba by ją śrubowkrętem rozruszać tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 No chyba że norma żelaza przekroczona jest 59 razy a manganu 65 razyO kurna , w Czarnobylu mieszkasz?Żelazo to jeszcze nie jakiś kosztowny problem , z mangnem już trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.06.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Panowie przestańcie zaśmiecać wątek. Wasze przepychanki nikogo nie interesują, przynajmniej w tym temacie. Są odpowiednie wątki o zmiękczarkach i uzdatniaczach wody w których możecie swobodnie wymieniać opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 27.06.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 To jeszcze porozmawiaj o piwie bo może stoi koło pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 To nie jest zaśmiecanie ponieważ kotłownia w domu nie tylko pompę zawiera ale i inne urządzenia niezbędne do funkcjonowania domu. Pytanie jest czy te wszystkie urządzenia się zmieszczą w kotłowni razem z pompą ciepła niekompaktową. Może pompa kompaktowa zaoszczędzi kilka metrów kwadratowych domu. Moderatorowi sugerowałbym zwrócenie uwagi na wycieczki polityczne w tym wątku i odpowiednie zareagowanie. Drążysz temat czy pc kompakt jest niejako trochę tańsza niż zwykła pc z osobnym zasobnikiem , bo mniej miejsca zajmuje . Fakt zajmuje mniej miejsca ok~`1m 2. Ale cena tych pc kompakt jest jednak na tyle wyższa że za różnica można zbudować dom o kilka m2 większy . Z drugiej strony w obu przypadkach są to tak małe powierzchnie , że taka dyskusja o wyższości jednej pc nad drugą jest bezcelowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.06.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Rzeczywiście nieraz pompa kompaktowa jest lepszym rozwiązaniem, bo potrzeby mniejsze jeśli chodzi o ciepłą wodę i miejsca czasami komuś może brakować w malutkim domeczku. Bardzo rzadko mam takie przypadki. Jednak w większości zewnętrzny zasobnik jest lepszym rozwiązaniem bo: -można wybrać producenta, -można wybrać wielkość, -można wybrać RODZAJ (sposób działania), -można wykorzystać ODPOWIEDNI zasobnik jako rodzaj bufora dla kilku grzejników (drabinek łazienkowych) -grzanie cały rok bez ozdobnych grzałek i kabli w łazience -łatwiejszy i tańszy w naprawie/wymianie po 20 latach w razie awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.06.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Nie tylko że jest tańsza patrz #146. Jak Tobie mocno padnie pc za 8 lat to wymieniasz ,,całą kotłownię" , a w niekompaktowej tylko jedno urządzenie . Niekompaktowa nie wymaga 1-2 m2 powierzchni większej od kompaktu , zasobnik ma około 60 cm średnicy , a sama pc z reguły zmieści się w kwadracie 0,7X0,7 m2 .Tak jak wcześniej podawałem moja ,,kotłownia " oparta na niekompaktowej pc ma niecałe 2 m2 i oprócz pc są tam jeszcze inne rzeczy . I nie budowałem tych m2 pod pc specjalnie , praktycznie do każdego nawet typowego projektu domu wstawi się obojętnie jaką pc , i w praktyce nie ponosi się z tego jakiś dodatkowych kosztów budowy domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 28.06.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Nie tylko że jest tańsza patrz #146. Jak Tobie mocno padnie pc za 8 lat to wymieniasz ,,całą kotłownię" , a w niekompaktowej tylko jedno urządzenie . Niekompaktowa nie wymaga 1-2 m2 powierzchni większej od kompaktu , zasobnik ma około 60 cm średnicy , a sama pc z reguły zmieści się w kwadracie 0,7X0,7 m2 .Tak jak wcześniej podawałem moja ,,kotłownia " oparta na niekompaktowej pc ma niecałe 2 m2 i oprócz pc są tam jeszcze inne rzeczy . I nie budowałem tych m2 pod pc specjalnie , praktycznie do każdego nawet typowego projektu domu wstawi się obojętnie jaką pc , i w praktyce nie ponosi się z tego jakiś dodatkowych kosztów budowy domu . zgódźcie się w końcu kompaktowa ma swoje zalety, niekompaktowa także kompaktowa: +zajmuje mniej miejsca +zazwyczaj jest ładniejsza +mniej rurek na ścianach -najczęściej jest droższa -w razie awarii wymiana uszkodzonego elementu może być trudniejsza (z różnych przyczyn, od rozmiarów po kompatybilność), w skrajnym wypadku nawet niemożliwa (w skrajnym!!! mam nadzieję że tylko to teoria) -nie można dowolnie manewrować elementami układu, np. zbiornikiem na CWU niekompaktowa: +można samemu dobierać elementy - np. zbiornik +zazwyczaj tańsza +w razie awarii wymiana uszkodzonego elementu może być łatwiejsza (może być, zależy od tego co się zepsuje ) -wygląda nieefektownie -jeśli montował "znajomy" zamiast specjalisty od hydrauliki, to łatwiej o błędy instalacyjne -zajmuje więcej miejsca główne różnice główne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.06.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 A tak naprawdę to o co chodzi...?Mamy miejsce w chałupie to montujemy co nam pasuje...Nie mamy miejsca bo daliśmy doopy przy wyborze projektu czy innych przyczyn to ściskamy pośladki i kupujemy kompaktowe rozwiązanie...To samo z dolnym źródłem...Jest gdzie to ryjemy pod poziomy ...Jak nie ma to odwierty albo powietrzna...Nie wiem co to za bezsens z tym liczeniem m2 kotłowni...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 03.07.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Witam, W celu doboru i wyceny powietrznej pompy ciepła zachęcam Państwa do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Buderus. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 777 008. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Logatherm [moderowano]Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 3 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts