Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza - wełna tylko między krokwiami

Sławomir Zając

Recommended Posts

Mam duże poddasze użytkowe, które nie jest ocieplone. Będę w tym roku budował w nim jedno małe pomieszczenie (15 m2 - studio muzyczne). Będę w nim przebywał dość często więc muszę zadbać o izolację całego poddasza.

Nie chcę wydać więcej niż jest to potrzebne. Czy ocieplenie poddasza wełną 15 cm (tylko między krokwiami) ma sens? Kupiłbym Supermatę Isovera.

Myślę o tym rozwiązaniu tylko dlatego, że na poddaszu będzie tylko to jedno pomieszczenie i nic więcej - chodzi więc głównie o to, żeby ciepło nie uciekało jak głupie, a mostkami termicznymi mogę się w ogóle nie przejmować (samo pomieszczenie będzie dodatkowo wygłuszone/ocieplone wełną Rockwoll 100 mm).

Dobrze kombinuję? :)

A może większy sens ma dobre ocieplenie tylko tego pomieszczenia niż całego dużego poddasza ? Przez dach nie tylko zimą przenika ciepło z dołu do góry ale latem z góry do pomieszczenia. Im większa gęstość izolacji tym mniejszy spadek lambdy wraz ze wzrostem temperatury czyli skuteczniejsze ocieplenie latem.

To nie grubość ocieplenia będzie decydować o komforcie zimą ale intensywność ogrzewania. Jeżeli liczysz się z większymi kosztami ogrzewania to nie inwestuj w większą grubość ocieplenia.