Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyłączenie z produkcji rolnej

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem od rolnika ziemię rolniczą wraz z projektem budowlanym i wszelkimi zezwoleniami. Przeniosłem zezwolenie na budowę na siebie, otrzymałem je bez informacji o wyłączeniu z produkcji rolnej. Nikt nie poinformował mnie, że nie będąc rolnikiem takowe powinienem uzyskać. Jak wybrnąć z sytuacji najmniejszym nakładem finansowym oraz czy można rozwiązać problem bez konieczności uzyskania wszelkich zezwoleń ponownie?

Z góry dziękuję za pomoc

Taka zabudowa jest tylko dla rolników jeśli nim nie jesteś to nowe PnB.

A jak jesteś to budujesz na podstawie papierów które masz bez wyłączania.

Przepisali PnB na zagrodę nie rolnikowi???Może WZ przepisałeś?

Przepisali PnBw, mam nawet dzienniki budowy i pieczęć, że decyzja jest ostateczna

Przepisali PnBw, mam nawet dzienniki budowy i pieczęć, że decyzja jest ostateczna

Do czego w takim razie potrzebne jest to wyłączenie?

Idziesz z dziennikiem i zgłaszasz budowę do PINB u wyłącza się z produkcji rolnej przed wydaniem PnB tutaj był to rolnik i nie musiał , jeśli przepisali pozwolenie to teraz chcą odrolnienie???

Zgłosiłem budowę do PINB, urząd nie upomina się o wyłączenie, przynajmniej jeszcze. Ale zauważył to geodeta oraz bank. Chce uniknąć sytuacji gdy wybuduje się, przyjdzie do odbioru i okaże się, że trzeba wyłączyć grunt z produkcji rolnej. Ochrona środowiska policzy sobie całą działkę i zakopie się pod fundamentami.

Zgłosiłem budowę do PINB, urząd nie upomina się o wyłączenie, przynajmniej jeszcze. Ale zauważył to geodeta oraz bank. Chce uniknąć sytuacji gdy wybuduje się, przyjdzie do odbioru i okaże się, że trzeba wyłączyć grunt z produkcji rolnej. Ochrona środowiska policzy sobie całą działkę i zakopie się pod fundamentami.

Nie bardzo rozumiem, co ma dać to wyłączenie budujesz budynek w zabudowie zagrodowej, i taką geodeta nanosi na mapie do odbioru budynku na to masz pozwolenie skoro je przepisali widocznie tak można .....

Co do banku nie mam pojęcia, jak zabezpieczają się w takim przypadku.

A konkretnie geodeta i bank jakie widzą problemy czy zagrożenia w obecnej sytuacji?

A jak ma to być budynek jednorodzinny to nowa WZ i nowe PnB bo chyba MPZP na tym terenie nie ma...

Geodeta zasugerował, że powinno być wyłączenie oraz nowe WZ i PnB. Obawiam się, że po prostu omylnie wydano mi PnB, a składając na nie wniosek oświadczałem przecież, że nie wnoszę żadnych zmian. Więc stąd może z góry traktują mnie jako osobę uprawnioną do budowy w zabudowie zagrodowej i tego nie weryfikują. Widzę, że muszę po prostu udać się do źródła