kati.h 13.06.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Chciałam bardzo Was prosić o pomoc, woj. podkarpackie, działka w Przemyślu. Potrzebuję znaleźć wykonawcę projektu biologicznej oczyszczalni ścieków. Mamy zgodę, termin realizacji jest do końca września, więc za dużo czasu nie ma. Moja mama jedzie niedługo na 3 tyg do sanatorium, i chciałabym generalnie w tym czasie zebrać kilka ofert i ustalić szczegóły. Powiedzcie proszę, czy możecie polecić kogoś solidnego do wykonania prac i montażu oczyszczalni? Szukam naprawdę rzetelnej i odpowiedzialnej firmy, z ludźmi, którzy pracują bez ściemy i przy rozsądnych cenach (mama jest samotną rencistką). Dodatkowo będę wdzięczna, jeżeli możecie podzielić się poradami co do zakresu umowy. Wiem, że to nie jest nadzór inwestorski nad całą budową ale czy są kwestie, na które w takim przypadku powinnam zwrócić uwagę, żeby nie narobić sobie kłopotu w razie problemów z wykonawcą? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie, informacje i Wasze uwagi lub doświadczenia. Będę czekać z niecierpliwością, bo jako żółtodziób nie bardzo wiem, jak ruszyć w temacie:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 17.06.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Nie znam instalatorów w Twoim rejonie, ale kilka uwag w temacie mogę dodać Wyboru oczyszczalni jaki i jest instalatora można wykonać " z dwóch stron ". Oznacza to, że albo masz już instalatora, który poleci Ci oczyszczalnię lub sam wybierzesz oczyszczalnię i zapytasz producenta, którego instalatora poleca najbliżej Ciebie. Czyli w Twoim przypadku, według mnie pozostaje druga wersja. W umowie lub ustaleniach odnośnie montażu oczyszczalni, należy jasno mieć na piśmie: - kwestię kierownika budowy i jego wpisów w dziennik - kto kupuje podsypkę lub inne materiały sypkie oraz cement i ile tego jest wycenie lub ile trzeba kupić, aby było dobrze to wykonane - ile dostajesz gwarancji na montaż - ile masz gwarancji na poszczególne elementy oczyszczalni, np. zbiornik, wyposażenie, dmuchawę, sterowanie, itp. ( gdy to instalator ją kupuje i płacisz za całość ) Jest jeszcze wiele innych kwestii po drodze, kończącej się dobrze wykonaną oczyszczalnią. Pierwszym dla mnie przykładem jest potwierdzenie samemu warunków gruntowo-wodnych na działce. Kolejna kwestia to wyprowadzenie normalnej puszki z zasilaniem na ścianę budynku, aby łatwo do niej podpiąć oczyszczalnię. Przyda się też sprawna wentylacja wysoka pionu kanalizacyjnego, a jeśli takiej nie ma to należy ją wyprowadzić - kwota i zapis do dodania w umowie. Teraz pozostaje Ci szukanie dalsze instalatora lub oczyszczalni, którą chciałbyś mieć - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 10.10.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Na pewno nie polecam produktów tanich na rynku - ja kupiłem produkt tani i po prawie trzech latach muszę wszystko przekopać i wymienić. W moim przypadku to produkt Eko Sum. Naprawdę warto pomyśleć i kupić porządny produkt i zaoszczędzić sobie stresu po kilku latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
problematyczny 11.10.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Naprawdę warto pomyśleć i kupić porządny produkt. To znaczy jaki to "porządny" a jaki "tani"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 11.10.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Jedni wolą wydać mało ( tak jak np ja to zrobiłem) i kupić jedną z najtańszych oczyszczalni na rynku, która po kilku latach się rozpada (nie tylko moja opinia) a inni wolą kupić droższą i mieć spokój na lata. Ja obecnie z większości firm otrzymuję oferty i ceny są za zbiornik w granicach 7-10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
problematyczny 11.10.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Możesz mi podesłać oferty tych porządnych zbiorników? Byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 11.10.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Tak nie bardzo - to są oferty, od firm, które są w internecie - po wpisaniu w wyszukiwarkę OCZYSZCZALNIA BIOLOGICZNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejgzik 21.12.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 Oooo to jesteś wyjątkiem od reguły, bo w mojej okolicy działa jeden instalator Traidenis i z użytkownikami tych systemów, mam coraz częściej kontakt. Żaden nie jest zadowolony z ich działania jak i z "zapachów" nim towarzyszących. Czyli jednak jacyś kliencie są takich systemów, którzy doceniają ich zalety, których ja ciągle nie widzę. Trzeba pójść chyba do okulisty :)[ moze nie sa oryginalne ostrzezono mnie ze jest duzo podrobek ich oczyszczlni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts