Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia biologiczna - wykonawcy

kati.h

Recommended Posts

Chciałam bardzo Was prosić o pomoc, woj. podkarpackie, działka w Przemyślu. Potrzebuję znaleźć wykonawcę projektu biologicznej oczyszczalni ścieków. Mamy zgodę, termin realizacji jest do końca września, więc za dużo czasu nie ma. Moja mama jedzie niedługo na 3 tyg do sanatorium, i chciałabym generalnie w tym czasie zebrać kilka ofert i ustalić szczegóły. Powiedzcie proszę, czy możecie polecić kogoś solidnego do wykonania prac i montażu oczyszczalni? Szukam naprawdę rzetelnej i odpowiedzialnej firmy, z ludźmi, którzy pracują bez ściemy i przy rozsądnych cenach (mama jest samotną rencistką).

Dodatkowo będę wdzięczna, jeżeli możecie podzielić się poradami co do zakresu umowy. Wiem, że to nie jest nadzór inwestorski nad całą budową:p ale czy są kwestie, na które w takim przypadku powinnam zwrócić uwagę, żeby nie narobić sobie kłopotu w razie problemów z wykonawcą?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie, informacje i Wasze uwagi lub doświadczenia. Będę czekać z niecierpliwością, bo jako żółtodziób nie bardzo wiem, jak ruszyć w temacie:oops:

Nie znam instalatorów w Twoim rejonie, ale kilka uwag w temacie mogę dodać :)

Wyboru oczyszczalni jaki i jest instalatora można wykonać " z dwóch stron ". Oznacza to, że albo masz już instalatora, który poleci Ci oczyszczalnię lub sam wybierzesz oczyszczalnię i zapytasz producenta, którego instalatora poleca najbliżej Ciebie. Czyli w Twoim przypadku, według mnie pozostaje druga wersja.

W umowie lub ustaleniach odnośnie montażu oczyszczalni, należy jasno mieć na piśmie:

- kwestię kierownika budowy i jego wpisów w dziennik

- kto kupuje podsypkę lub inne materiały sypkie oraz cement i ile tego jest wycenie lub ile trzeba kupić, aby było dobrze to wykonane

- ile dostajesz gwarancji na montaż

- ile masz gwarancji na poszczególne elementy oczyszczalni, np. zbiornik, wyposażenie, dmuchawę, sterowanie, itp. ( gdy to instalator ją kupuje i płacisz za całość )

Jest jeszcze wiele innych kwestii po drodze, kończącej się dobrze wykonaną oczyszczalnią. Pierwszym dla mnie przykładem jest potwierdzenie samemu warunków gruntowo-wodnych na działce. Kolejna kwestia to wyprowadzenie normalnej puszki z zasilaniem na ścianę budynku, aby łatwo do niej podpiąć oczyszczalnię. Przyda się też sprawna wentylacja wysoka pionu kanalizacyjnego, a jeśli takiej nie ma to należy ją wyprowadzić - kwota i zapis do dodania w umowie.

Teraz pozostaje Ci szukanie dalsze instalatora lub oczyszczalni, którą chciałbyś mieć - powodzenia :)

• 3 months później...
Jedni wolą wydać mało ( tak jak np ja to zrobiłem) i kupić jedną z najtańszych oczyszczalni na rynku, która po kilku latach się rozpada (nie tylko moja opinia) a inni wolą kupić droższą i mieć spokój na lata. Ja obecnie z większości firm otrzymuję oferty i ceny są za zbiornik w granicach 7-10 tyś.

• 2 months później...
Oooo to jesteś wyjątkiem od reguły, bo w mojej okolicy działa jeden instalator Traidenis i z użytkownikami tych systemów, mam coraz częściej kontakt. Żaden nie jest zadowolony z ich działania jak i z "zapachów" nim towarzyszących.

Czyli jednak jacyś kliencie są takich systemów, którzy doceniają ich zalety, których ja ciągle nie widzę. Trzeba pójść chyba do okulisty :) :)[

moze nie sa oryginalne :p ostrzezono mnie ze jest duzo podrobek ich oczyszczlni