Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fronty kuchenne z uchwytami tradycyjnymi czy frezowane uchwyty ?

Pod

Recommended Posts

Staje przed wyborem frontów do kuchni. Na pewno białe, ale kwestia czy akryl czy lakier z frezami zamiast uchwytów. Cenowo akryl wychodzi kilka stówek mniej ale to nie pomaga w decyzji. Na plus frezów na pewno wygląd, brak wystających uchwytów, lakier też można odnowić za ileś tam lat. Akryl to praktycznie tylko wymiana. Z tym że ponoć nawet po latach kupując ten sam kolor z wzronika nie bedzie sie on odrózniał na jednej szafce od innych. Przy lakierze podobno nie ma na to szans. Mam pytanie do uzytkowników frezowanych frontów. Czy po roku, a nawet kilku latach uzywania widzicie jakies ubytki na tych ostrych krawędziach? Łatwo uszkodzić np patelnią, sztućcami? Tradycyjne uchwytowe fronty nie mają tak przewężonych krawędzi i wydaje sie trwalsze. Tego się najbardziej boje decyzując się na frezy.

Stolarze bardziej polecają akryle, nie wiem moze mają na tym wiekszy zarobek? Ogladałem próbki akrylowych i lakierowanych i ja nie widzę przewagi lakieru. Jedynym plusem jest oczywiscie mozliwosc zastosowania frezow do otwierania ale wlasnie o to sie boje że one sie wyszczerbią albo poodpryskują.

Ktoś ma to dłuzej i jak wrażenia?

Ogólnie własnie ze względów praktycznych wybrała bym meble lakierowane, nawet drobne uszkodzenia dużo łatwiej naprawić.

Zdarzyło Ci się naprawiać takie uszkodzenia?

U mnie przez 13 lat w poprzednim mieszkaniu i przez 4 w obecnym nic się nie stało co by wymagało naprawy frontu ;)

A poza tym meble lakierowane wyglądają zdecydowanie dużo lepiej.

Bez przesady, ja wielkiej różnicy nie widzę

Jak zamawiałam meble do kuchni do obecnego mieszkania, to wiedziałam na pewno, że będą mieć frezowane uchwyty. Zrobiłabym je po raz drugi, są rewelacyjne :). Marzyłam o tych frezach już w poprzednim mieszkaniu, zwłaszcza ilekroć widziałam dzieci w kuchni podczas przepychanek tuż obok uchwytu takiego normalnego (kanciasty, prostokątny). Na szczęście nigdy nic się nie stało, ale strach zawsze był ;). Dlatego cieszę się, że teraz mam te uchwyty frezowane. Gdybyś je zamawiała, to koniecznie tzw. pogłębione, są one o pół cm głębsze od "tradycyjnych", ale jest spora różnica w komforcie otwierania.

Co zaś do tego czy lakier czy akryl. Sporo mebli się wcześniej naoglądałam i akryl wykluczyłam, bo nie podobały mi się łączenia na brzegach, a poza tym nie dało się zrobić frezów, a były one dla mnie bardzo ważne. I ostatecznie do kuchni wybrałam meble lakierowane (góra) i fornirowane (dół i wysoka zabudowa). Oczywiście z frezami wszędzie :). Po prawie roku intensywnego użytkowania kuchni (5-osobowa rodzina) w lakierze ubytków nigdzie nie widzę, za to przy fornirze mam jeden odprysk na rogu, ale byłam uprzedzana, że ciężko się robi w nich frezy i mogą się zdarzyć pęknięcia, więc biorę to na klatę ;)

Natomiast trzeba mieć na uwadze, że lakier da się "zarysować", bo np. w sypialni, gdzie też mam meble lakierowane, to mąż na swojej części ma sporą rysę, ponieważ nie zamknął drzwi do pokoju i otwierając szafę zahaczył o klamkę, która po nich przejechała. Nie wiem jak to zrobił, bo mamy sporo mebli lakierowanych w mieszkaniu i tylko tam się zdarzyła taka rysa ;). W każdym razie jestem z nich tak zadowolona, że kolejny raz też bym zrobiła lakierowane :)

Tez jestem bliższy frezowanym frontom lakierowanym. Wychodzi 400zl wiecej co przy cenie calej kuchni nie jest czymś wygórowanym. Stolarze jednak zachęcają do akrylu ktory ponoć duzo trudniej głeboko zarysować i można po latach wymienic jakis uszkodozny front mając prawie pewnosc że kolor będzie pasować. Mimo wszystko jednak frezy sa duzo ładniejsze...