Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzeszczące panele podłogowe

bentley

Recommended Posts

Witam,

w nielicznych miejscach w moim mieszkaniu zaczęły trzeszczeć panele podłogowe. Panele były kładzione w nowym mieszkaniu, posadzka była równiutka, podkład korkowy 4mm, panele dość dobrej klasy 12mm AC4 z V-fugą. Po ponad 2 latach panele zaczęły trzeszczeć jak się po nich chodzi (głównie przy wejściu do łazienki). Jest to dość irytujący problem. Nie do końca wiem jak sobie z tym poradzić. Rozebrać panele w tym miejscu i ułożyć nowe ? Mam kilka paczek jeszcze tych paneli. Ekipa, która je kładła miała dość spore doświadczenie i ogólne wykonanie remontu było bardzo dobre.

Czy macie jakieś pomysły jak się pozbyć trzeszczenia ? Może jest jakiś sposób aby uniknąć rozbierania podłogi ?

Wsłuchaj się dokładnie i próbuj znaleźć miejsce hałasu - takie trzeszczenie zwykle świadczy o ocieraniu paneli o ścianę, futrynę lub listwę łączącą - po prostu zostały położone ze zbyt małym dystansem w którymś miejscu i "złapały" trochę wilgoci lub minimalnie rozluźniły się na łączeniach, co spowodowało dodatkowe zmniejszenie odległości w w/w miejscach.

Jak namierzysz przyczynę, to możesz np zdjąć listwę przyścienną i dociągnąć panele lub podkuć ścianę w miejscu ocierania.

• 4 months później...

mam podobną sytuacje panel Balterio z v- fuga, podklad Premium Wood Sound,

montaz fachowcy z salonu.

Po montażu panel dość mocno "unosił" sie na całej powierzchni.

Troszkę osiadł i... trzeszczenie panela, kazdego panela.

Jak juz przejdę wszystkie miejsca - trzeszczenie zanika

Czyli nowe panele za 127, podkład 27 do tego montaz przez certyfikowana firme i mam skrzypienie/trzeszczenie!

Reklamacja odrzucona

Widzę, że sa dni gdzie mniej skrzypi ale do szalu doprowadza!

Osiadl panel potem jakby znow wzniosl się

Dodam deweloperski stan,

rowna betonowa posadzka,

nieruchomość 2 lata

i problem!

Ktoś cos podpowie?

Nic nowego się nie dowiesz-trzeszczenie paneli najczęściej wynika ze zbyt małej dylatacji przy krawędziach. Ewentualnie jakiś ciężki mebel ogranicza "pływanie" podłogi, co z kolei może świadczyć o błędnie dobranym podkładzie.

Jeśli skrzypienie nie zmienia się wraz z okresem grzewczym (zmiany wilgotności) to może być jeszcze uszkodzony jeden /kilka paneli - pooglądaj dokładnie okolice skrzypiącego miejsca, czy na łączeniach trzymają zamki.

dylatacja 8 mm;

podkład to chyba wyzsza półka;

skrzypienie tylko za pierwszym razem przejscia potem na kilka h cisza.

4 h nie uzytkuje podlogi i znów skrzypi

Okres grzewczy mamy i skrzpia

Zakladane pod koniec września wiec nie wiem co bedzie latem

Unoszenie sie podlogi dziwi mnie - czy spowodowane zmiana wilgotności?

Jak najbardziej możliwe - szczególnie jeśli nowa posadzka (nie wysuszona do odpowiednich, podawanych na opakowaniu, parametrów wilgotnościowych) lub skrajnie różne warunki wilgotnościowe (vs magazyn sklepu) a panele kładzione "z marszu" bez "leżakowania" w docelowym miejscu.

To, że podkład "z wyższej półki" nie świadczy o jego poprawnym zastosowaniu.

Masz jakieś ciężkie meble w tym pomieszczeniu? Masz folię pod podkładem?

Edytowane przez przemo1

Posadzka betonowa 2 lata nieruchomośc, 2 ptr

Podklad z zintegrowana folia ale oprocz tego dodatkowo jest folia 0,2mm

Aklimatyzacja w domu 38h

Nic nie mam umeblowane

Panel jest lekki banan

Ale badania reklam.ocenili ze wszystko ok

Montaz, certyfikowani.

Aczkolwiek doczepic sie można:

- aklimatyzacja 38h zamiast 48

- folia hm do równo położonych nie zaliczylbym

- podklad kladziony rownolegle do paneli, ja bym ulozyl prostopadle

Podklad z rolki co ost kawalki popodwijane i to moze tez wplywac na podniesienie

- roznoszone po podkładzie troche wióry po cięciu paneli max 2 mm

Podsumowujac: folia zagnioty, podklad zrolowany, banan panel, lekkie zanieczyszczenia = moze byc treszczenie?!

Jesli teraz trzeszcza czego mige sie spodziewac latem?

Czarna wizja jaka moze byc - gory i doliny?

To jest chore...kupuje dobra jakość i usluge a... odrzuca sie reklamacje bo wszystko ok

Jeśli panel wygięty/rozwarstwiony na krawędziach a z dylatacjami nie ma (i nie było- potrafią się znacznie zmienić zależnie od temp/wilgotności) problemu, to moim zdaniem masz uszkodzone panele - albo podczas montażu (zależnie od rodzaju zamków można źle spasować lub za mocno dobić) albo złapały wilgoć. Rozumiem, że zaraz po położeniu było ok.?

Jesteś w stanie wrzucić kilka zdjęć? I napisz co to za seria paneli? W warunkach montażu Balterio mają taki paragraf, w którym informują, że można montować ich panele tylko na ich podkładach, chodzi tu bardziej o grubość niż firmę, nie wolno kłaść Balterio na podkładach grubszych niż 2,6 mm - to ich najgrubszy. Ale to co piszesz o podnoszeniu się i opadaniu to jakiś grubszy problem, jeśli są zachowane wszędzie dylatację, nie ma mebli i brak znaczących różnic w temperaturze i wilgoci to musi być wadliwy panel, pamiętaj, że zawsze możesz się odwołać od decyzji w sprawie reklamacji, lub zgłosić ponownie reklamację na inną wadę np: jeśli wcześniej zgłaszałeś skrzypienie to teraz zgłoś wybrzuszenia na krótkich bokach. Balterio to solidny producent i pewnie masz gwarancję na co najmniej 15 lat. Natomiast montażyści mają odpowiedzialność tylko 2 lata, więc jak chcesz reklamować sam montaż to pamiętaj o tym.

• 2 years później...
Masz uszkodzone panele, albo podczas montażu (zależnie od rodzaju zamków można źle spasować lub za mocno dobić) albo złapały wilgoć. Może pora zastanowić się nad zmianą podłogi? Nie bawić się w żadne płyty laminowane, tylko dołożyć i kupić panele z prawdziwego drewna? Nie sklejka? Ja miałem podobny problem, wkurzyłem się i zainwestowałem w podłogi premium, z którymi od 5 lat nic złego się nie dzieje. A mam psy i trojkę dzieci :) Sprawdź firmę :spam: Wyszło najkorzystniej i jestem mega zadowolony.

Pięknie. 8 postów, wszystkie reklamujące jedną firmę. Raz macie panele od 3 lat, raz deskę od 5. I drzwi.. Post oryginalny zostawiam ukryty by nie zapomnieć, która to firma zleciła taki spam..