Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wrzuciłem jeszcze kilka fajnych fotek:D To prawda - mam nieopisaną frajdę kiedy przychodzę na budowę. Mogę tam i 2 godziny wieczorem siedzieć, po prostu oglądając wszystko i robiąc zdjęcia:lol2:
  • 2 weeks później...
Wygląda już zacnie ;) Jakie dalsze plany na ten rok? Na jakim etapie planujesz zakończyć?

Dzięki!:cool:

W zasadzie to całość w planach jest:rolleyes: Tzn, jak najszybciej okna - wzywam zaraz ekipę Mielczarka na pomiary, ekipa od pompy ciepła, ogrzewania podłogowego i rekuperacji jest załatwiona, elektryk i hydraulik też. Wchodzą na budowę jak tylko powstaną ścianki działowe. Przed zimą jeszcze dach i ocieplenie i tynki wewnętrzne. A potem grzanie i wentylowanie.

Jak się uda... bo z dachem mam nie mały kłopot. Dach jak i ocieplenie miała robić ta sama firma co SSO ale jest problem bo chyba konstrukcja dachu ich przerosła i zaczęli szukać firmy podwykonawcy. A firmy które znaleźli żądają więcej niż ekipa sobie policzyła i byliby na minusie:-P A te firmy które mają "lepsze" wyceny mają z kolei problemu z dostępnością płyt PIR którymi maja być ocieplony dach... sam zacząłem szukać firmy ale efekt podobny. Zobaczymy, czy nie będzie trzeba zaczekać z dachem :confused: Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez dorgar
Piękny dom! Pierwszy raz jestem na forum i od razu taki świetny wątek - sama będę budować dom z płaskim dachem, również w Krakowie, ale działkę mam mniejszą.

Bardzo dziękuję!!:D Bardzo miło przeczytać taki komentarz!:) Zachęcam więc do śledzenia i komentowania a kiedy nadejdzie odpowiedni moment do założenia swojego dziennika! Z wielką przyjemnością będę śledził budowę "sąsiadki" z Krakowa:yes: Jeżeli płaski dach to dom na pewno też będzie świetny. A mała działka nie musi być przeszkodą - dobry architekt na pewno sobie poradzi. W razie czego z chęcią mogę coś podpowiedzieć, doradzić.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Wrzuciłem drobną aktualizację:) Czasu nie starcza na wszystko:rolleyes: Miałem pewne kłopoty z dachem, tzn firma budowlana, która robiła SSO miała równiez zrobić dach ale okazało się, że mają z tym problem, nie mogą zorganizować materiałów, nie mieszczą się w kosztach itd. Więc się wkurzyłem i wziąłem sprawy w swoje ręce:mad: Załatwiłem PIR, spadki styropianowe na których będą ułożone płyty PIR i firmę wykonującą hydroizolacje. Obecnie ekipa od Mielczarka montuje okna - mają skończyć w środę. Później ocieplenie i dach - jak pozwoli pogoda:rolleyes: Wszystkich śledzących dziennik proszę o trzymanie kciuków!:D

Mr A - masz zrobione kable grzewcze w rurach spustowych? Ja zakupiłem wpusty podgrzewane Sita, rury są pod 10 cm EPS grafitowego... ale zastanawiam się czy nie trzeba dodać jeszcze kabli grzewczych?

Kurna gdzieś mi umknęły powiadomienia i nie widziałem "nowości" ;) Dopiero przy aktualizacji swojego dziennika zauważyłem dzisiaj wpis ;)

Jak tam okna? Zamontowane? Zadowolony jesteś? Rzucaj foty ;) Muszę się do nich odezwać bo mieli mi jeden zawias przy okazji przywieźć i tak ze 2-3 miesiące już czekam ;)

Ja wpustów podgrzewanych nie instalowałem, ale kable grzewcze mam w każdej rurze zainstalowane.

Okna zamontowane, wrzucę foty w wolnej chwili bo mam 1000 rzeczy na głowie obecnie i trochę nie wyrabiam ze wszystkim. Ogólnie jestem zadowolony, okna są piękne. Co do montażu to mam kilka zastrzeżeń - wypowiem się jak wszystko zostanie skończone. Mam kilka nietypowych rozwiązań o których rozmawiałem z nimi od jakiegoś pół roku albo lepiej a na koniec okazało się, że monterzy nie wiedzieli co mają robić, było kilka błędów i musieli przerabiać co już zrobili... plus nerwy i ustalanie w ostatnim momencie kluczowych rozwiązań... więc za organizację pracy i niepoważanie klienta mają spory minus u mnie niestety. Ale same okna piękne:cool: Napiszę więcej przy okazji zdjęć.

A co do rur - możesz mi rozjaśnić jak ma być zamontowany kabel grzejny? Jak się go wprowadza do "zamkniętej" rury? Będę wdzięczny :yes:

Pytanie czy w ogóle u Ciebie są potrzebne kable, jakbymmiał wpusty zsobione pewnie bym sobie darował temat. A kable mam zamontowane od wpustu długości około 50-100 cm w głąb puszczone luzem, połączone w małej puszcze z elektryką.
  • 2 months później...