Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energoblok - Keramzyt - robocizna + materiał 300 zł / m2 ?!

Recommended Posts

Cześć

Otrzymałem od wykonawcy wycenę na wykonanie 293 m2 ścian zew. oraz 73 m2 wew. na kwotę 104 tys netto w systemie energobloku z keramzytu.

Czy ktoś budował może w tym systemie?

Wymiary proponowanego bloczka 960 sz x 300 wys x 190 gł

Cena obejmuje także wykonanie podciągów, wieńca,10 stopniowych schodów + 1 komin

Wykonawca próbuje przekonać mnie lepszą akustycznością oraz izolacyjnością w porównaniu do ytonga 24 cm( ściana 2 W ).

Otrzymałem informację, że cena takiego bloczka to 22,10. Wychodzi, że na m2 takich bloczków wchodzi około 3,4 ~ czyli za całość 28 tys. materiał.

Mam wrażenie, że ta cena jest lekko powiedziawszy kosmiczna ;) Czy ktoś może wyprowadzić mnie z błędu ?

Poniżej przeklejam parę danych z karty produktu. Całość jest wypełniana pianką.

Masa elementu : 72 kg

Wytrzymałość na ściskanie (prostopadle do powierzchni kładzenia 960x190 mm) : 10,5 N/mm2

Absorpcja wody

5,9 g/(m²s)

Izolacyjność od bezpośrednich dźwięków powietrznych:

- gęstość brutto w stanie suchym

- kształt i budowa

1250 kg/m3

Jak wyżej

Ekwiwalentny współczynnik przewodzenia ciepła λ10,dry

0,58 W/mK wg EN 12667

Izolacyjność akustyczna Rw (ściana obustronnie otynkowana – tynk cementowo-wapienny)

54 dB

Edytowane przez mejtra