PiotrKostek 14.06.2017 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Cześć ! Planuję w domu strop filigran, zastanawiam się jak prowadzić instalację górnego oświetlenia. Strop z tego co wiem ma strukturę na gotowo i nie trzeba go zasłaniać. Jak w takim razie prowadzicie instalacje górnego oświetlenia? Robić bruzdę ? Czy od góry przez strop ? Jak to się powinno robić ? Teoretycznie prowadzenie przez strop od góry jest korzystniejsze, ale zastanawiam się jak wtedy wyprowadzać kable na dół, tak, żeby je ukryć pod tynkiem? na jakim etapie to robić ? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 15.06.2017 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Przewody elektryczne ułożyłbym przed tynkami i wylewkami.Puszki obsadza tynkarz i glazurnik tak by licowały z tynkiem i płytkami.Każde pomieszczenie jest na ogół realizowane od wewnętrznej strony.Chociaż spotkałem przypadki,gdzie przewód do żyrandola był poprowadzony w peszlu na stropie,ale w planie była też wylewka..Robienie bruzdy w żelbecie to raczej ostateczność i do przyjemnych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 24.07.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 Od góry przez strop można prowadzić pkt. oświetleniowe. Trzeba tylko dobrze zaplanować miejsce (uwzględniając np. zabudowy z KG, które mogą zmienić środek pomieszczenia). Idzie to później przekuć ale jest z tym zabawy. Do włączników prowadzisz ścianą i później przewiercenie na górę. Możesz robić po wylewkach, więcej wiercenia. Możesz też wrzucić same kable do pkt. oświetlenia, w peszelu, przed zalaniem stropu. Ja robiłem po i nie było z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts