Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop filigran oświetlenie górne

Recommended Posts

Cześć !

Planuję w domu strop filigran, zastanawiam się jak prowadzić instalację górnego oświetlenia. Strop z tego co wiem ma strukturę na gotowo i nie trzeba go zasłaniać. Jak w takim razie prowadzicie instalacje górnego oświetlenia? Robić bruzdę ? Czy od góry przez strop ? Jak to się powinno robić ? Teoretycznie prowadzenie przez strop od góry jest korzystniejsze, ale zastanawiam się jak wtedy wyprowadzać kable na dół, tak, żeby je ukryć pod tynkiem? na jakim etapie to robić ?

Piotr

Przewody elektryczne ułożyłbym przed tynkami i wylewkami.Puszki obsadza tynkarz i glazurnik tak by licowały z tynkiem i płytkami.

Każde pomieszczenie jest na ogół realizowane od wewnętrznej strony.Chociaż spotkałem przypadki,gdzie przewód do żyrandola był poprowadzony w peszlu na stropie,ale w planie była też wylewka..Robienie bruzdy w żelbecie to raczej ostateczność i do przyjemnych nie należy.

• 1 month później...
Od góry przez strop można prowadzić pkt. oświetleniowe. Trzeba tylko dobrze zaplanować miejsce (uwzględniając np. zabudowy z KG, które mogą zmienić środek pomieszczenia). Idzie to później przekuć ale jest z tym zabawy. Do włączników prowadzisz ścianą i później przewiercenie na górę. Możesz robić po wylewkach, więcej wiercenia. Możesz też wrzucić same kable do pkt. oświetlenia, w peszelu, przed zalaniem stropu. Ja robiłem po i nie było z tym problemu.