Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego Panasonic T-CAP 9kW jest mocniejszy niż NIBE 16kW!!! podobnie Buderus ......

NC_PC

Recommended Posts

W związku z tym iż wielu klientów którzy otrzymali ode mnie oferty dziwi się dlaczego ja polecam pompę ciepła np. T-CAP 9kW lub Mitsubishi 8kW, a inni do tego samego domu zalecają np. F2040 Nibe 16kW.

Już tłumaczę,

Pompa ciepłą Panasonic posiada technologię T-CAP, czyli wydajność jej nie spada wraz ze spadkiem temperatury.

Więc przy temperaturze +7st.C ma 9kW, przy +2st.C ma tez 9kW oraz przy -15st.C ma też 9kW COP 2,09 dla W35!!

W przypadku Nibe jest zupełnie inaczej, czyli pompa ma tylko nazwę 16kW, a moc jaką dysponuje to

przy temperaturze +7st.C ma 7kW, przy +2st.C ma 9,33kW, przy -15st.C ma tylko 9,36kW a COP tylko 1,76 dla W35

Czyli mimo że pompa nazywa się 16kW, to taką mocą nie dysponuje, jeszcze gorzej jest z modelem Nibe F2040 12kW, ona przy -15st.C 6,94kW, czyli ledwie połowę mocy jaką podaje producent.

Podobna technologia co w Panasonic T-CAP jest w Mitsubishi Zubadan tyle że tam jest jeszcze lepiej niż w Panasonic, bo niedość że moc w pompie 8kW nie spadnie wraz ze spadkiem temperatury to jeszcze na maksymalnych obrotach pompa 8kW potrafi dać 10,11kW przy -15st.C !!!!

Tego inne pompy nie potrafią, dlatego ważna kwestią przy porównywaniu urządzeń jest dokładne przejrzenie specyfikacji.

Podobnie jest z COP, np Buderus podaje moc i COP wg. normy EN14825 a większość firm podaje wg. normy EN14511, i skutkuje to tym że dzięki kreatywnemu marketingowi gorsza pompa(Buderus) czasem dla nie wprawnego oka wydaje się lepsza.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Panasonic H jest z inwerterem (falownikiem) który zwieksza moc silnika sprężarki przez regulację obrotów silnika sprężarki. Stąd utrzymuje moc cieplną jednak przy spadku COP (większy pobór pradu). :goodnight:

Teraz każda pompa powietrzna jest inwerterowa, Nibe i Buderusy też, ale one tak nie potrafią, to wynika z innej konstrukcji układu chłodniczego. A nie z instalacji invertera.

Już tłumaczę,

Pompa ciepłą Panasonic posiada technologię T-CAP, czyli wydajność jej nie spada wraz ze spadkiem temperatury.

Więc przy temperaturze +7st.C ma 9kW, przy +2st.C ma tez 9kW oraz przy -15st.C ma też 9kW COP 2,09 dla W35!!.

Fajne tłumaczenie . Ale można inaczej .

T-Cap ma mniejszą moc w wyższych temperaturach bo jest ograniczona elektroniczne . A tak naprawdę to T-Cap 9 to to samo co inna typ 16 .

To taki "chłyt " marketingowy .

Tak Cap 9 jak inna pompa typ 16 da tyle samo mocy w tych samych temperaturach , ale tcap nie wejdzie powyżej 9 kW

Nawet niektóre pompy typ 16 np Atlantic te 9 kW mają w temperaturze -20 C.

Warto porównać ceny np katalogowe

Edytowane przez fachman19

Dobrze się czujesz CNC??

Klienci odchodzą do konkurencji to trzeba pojechać po konkurencji. Ten twój czarny marketing jest żałosny dziwię się, że ludzie u ciebie biorą instalacje. CNC powinno być CCC cena czyni cuda. Jak NIbe robiło pompy ciepła to panasonic nie wiedział, że takie coś istnieje!! Mydlisz ludziom oczy i oszukujesz . Nibe F2120 jest w każdym calu lepsza od Panasonica przy każdym parametrze!.

Dobrze się czujesz CNC??

Klienci odchodzą do konkurencji to trzeba pojechać po konkurencji. Ten twój czarny marketing jest żałosny dziwię się, że ludzie u ciebie biorą instalacje. CNC powinno być CCC cena czyni cuda. Jak NIbe robiło pompy ciepła to panasonic nie wiedział, że takie coś istnieje!! Mydlisz ludziom oczy i oszukujesz . Nibe F2120 jest w każdym calu lepsza od Panasonica przy każdym parametrze!.

Zwróć uwagę na to ,że klimatyzator to pompa ciepła .

Witam,

zaciekawiła mnie ta Nibe - COP może ma ciut lepsze od T-capa w najniższym zakresie ( możliwe , że w innych też)- ale nie ma wydajności nominalnej przy -15st .

Np 16kW przy -15 st i 55st ma coś ponad 10kW ...

Jak znam życie i geografię , to znowu stary doby T-cap będzie się mocno bronił ( ja gustuję w japońszczyźnie i rozpatrywałem wybór : Daikin i Panasonic , znaczna różnica w cenie spowodowała wybór Panasa , przy ciut lepszych COP Daikina powyżej 45st)

Trzeba to porównać cenowo czyli 9kW T-cap i 16kW Nibe (lub nawet 9kW Nibe) - raczej Skandynaw nie przeskoczy Japończyka ( z domieszką Malezji)

Pzdr

Witam,

zaciekawiła mnie ta Nibe - COP może ma ciut lepsze od T-capa w najniższym zakresie ( możliwe , że w innych też)- ale nie ma wydajności nominalnej przy -15st .

Np 16kW przy -15 st i 55st ma coś ponad 10kW ...

Jak znam życie i geografię , to znowu stary doby T-cap będzie się mocno bronił ( ja gustuję w japońszczyźnie i rozpatrywałem wybór : Daikin i Panasonic , znaczna różnica w cenie spowodowała wybór Panasa , przy ciut lepszych COP Daikina powyżej 45st)

Trzeba to porównać cenowo czyli 9kW T-cap i 16kW Nibe (lub nawet 9kW Nibe) - raczej Skandynaw nie przeskoczy Japończyka ( z domieszką Malezji)

Pzdr

No i o to chodzi umiesz spokojnie, kulturalnie wyjaśnić dla jednego potrzebny będzie T-CAP a dla innego wystarczy NIbe słabsze mocowo z lepszym COP.

Chodzi mi o formę wypowiedzi CNC - jego najlepsze inne to chłam.....

Dobrze się czujesz CNC??

Już się wykrzyczałeś.? Już ciśnienie zeszło?

Wiem że czasem prawda boli ale jeszcze jej odkrywaniu u Ciebie jak widać towarzyszy krzyk rozpaczy.

Jak już poruszony został temat modelu F2120, jest to nowa seria od Nibe, rozwiązanie na sprężarkach COPELAND EVI, czyli takich jakie od 7 lat sprzedaję w pompach Meeting:

http://pompymeeting.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-18kw-evi-380v

więc żadna nowa technologia.

do tego pompa Nibe ma podstawową wadę, jest monoblokiem, więc wrażliwym na zamarzanie.

Kolejnym problemem jest ilość czynnika chłodniczego w modelach 16kW i 20kW bo aż 3 kg, więc urządzenie podlega dożywotnim przeglądom F-GAZ.

Wad jest jeszcze kilka, ale ok, ma ta pompa też swoje plusy.

Plusem jest wydajność zastosowanie sprężarek, sprężarki EVI firmy Copaland to naprawdę wydajne urządzenia, dające bardzo dobre wyniki COP i mocy, sprawdzałem już to lata temu na Meetingach :-), które są 3 x tańsze od nibe. :-)

Już się wykrzyczałeś.? Już ciśnienie zeszło?

Wiem że czasem prawda boli ale jeszcze jej odkrywaniu u Ciebie jak widać towarzyszy krzyk rozpaczy.

Hmm brak argumentów? Jak chcesz mogę tu publicznie podać kilka przykładów tego co robisz i jak robisz ale nie mam w tym interesu i nie uprawiam czarnego marketingu. Widać, że boli cie, że klienci wybierają inne urządzenia i tyle . Napisz prawdę dlaczego 9 T-CAP jest mocniejsza , dlaczego zwykła jednostka ma pojedynczy agregat a a T-CAP podwójny, o jakiej mocy jest sprężarka w T-CAP 9 kW, napisz że jest programowo zblokowana przy wyższych temperaturach, napisz ile kosztuje i porównaj z innymi o tej samej mocy a nie porównujesz nazwy.

• 3 weeks później...
Jak w stopce jestem użytkownikiem Daikina. Tak na prawdę nie interesuje mnie COP jaki pompa ma, ale SCOP. Dopiero ta wartość będzie odczuwalna dla mojej kieszeni.

Tak, kolego średni COP(nie SCOP) to wyznacznik całej pracy systemu.

Ale z drugiej strony masz dom 135m2 + garaż 42m2, + ewentualnie 85m2 ogrzewanych .

Czyli do normalnego ogrzewania 217m2, izolację masz wręcz idealną więc zapotrzebowanie na ciepło w okolicy 30W/m2 co daje nam zapotrzebowanie na CO = 6,9kW, a pompę masz 16kW! Do tego ta pompa ma jeszcze z tego co kojarzę grzałki 9kW.

Opisywany Panasonic w Twoim wypadku byłby dopasowany na jakieś 130%, a on ma 9kW, a nie 16 :-)

Jak w stopce jestem użytkownikiem Daikina. Tak na prawdę nie interesuje mnie COP jaki pompa ma, ale SCOP. Dopiero ta wartość będzie odczuwalna dla mojej kieszeni.

Poczekaj jak się zaczną naprawy po gwarancji.

Daikin jest kosmicznie drogi w naprawach.

Produkt, raczej dla użytkowników, którzy po gwarancji wymieniają urządzenia na nowe.

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
Kit totalny, niezmienna moc przy -20C oraz niezmienne COP, reklama łamie prawa fizyki, nie widziałem sprawnego Panasonica starszego niż 4 lata,

Raczej mało widziałeś..........

gdzie masz napisane że niezmienny COP?

MOC jest stała do -20st.C, ale cop nie to chyba logiczne.