Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarzajaca woda

Micam

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Odwołuję to co napisałem powyżej. Napalenie raz na jakiś czas w kozie to nie problem. Dwa tygodnie temu silny wiatr otworzył mi niedomkniete drzwi na balkon. Wszystko szlak trafił. Nie pomogło ocieplenie, palenie w kozie - w środku miałem minus 5 stopni. To i tak niewiele bo na zewnątrz było minus 20. Trochę pomogło okrywanie styropianem. Dzięki temu woda tylko zamarzła, a nie rozsadziła zaworu. NA SZCZĘŚCIE!! Ale przeszedłem poważne stresy. Koledze rozsadziło zawór, przez dwie godziny (tylko tyle lała się woda po rozmarznięciu zaworu a przed jego przyjazdem). Możecie sobie wyobrazić jak wygląda dom zalany wodą w środku zimy.

Polecam kabel SELFTEC z oferty firmy ELEKTRA (ma stronę).

Jest to kabel grzejny samoregulujący fabrycznie zakończony i wyposażony w zwykłą wtyczkę, co pozwala założyć go "nieelektrykowi".

Przy dobrym ociepleniu rur i zaworów pianką czy też wełną potrzebuje bardzo niewiele energii. W nieogrzewanym domu, w którym było prawie tak samo zimno jak na dworze, licznik nakręcił zaledwie 1 kWh!

Niestety, mądry Polak po szkodzie, kabel kupiłem jak mróz rozsadził zawór główny i wodomierz ...

a propos, czy ktoś przechodził procedurę wymiany wodomierza?