Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybrać kolor tynku

Recommended Posts

Tynki mamy mieć silikon Kreisela. Patrząc na ich paletę bieli ciężko określić, który z kolorów wyszedłby jako delikatnie ciepły biały. 28086 wygląda chyba na najbardziej neutralny, ale to świecąca biel. Niestety poza małym papierowym wzornikiem, który niezbyt ułatwia nie znalazłem w żadnej hurtowni we Wrocku większych próbek. Musiałbym wymieszać całe wiaderko 25kg. Właściwie to ze 4 różne, żeby mieć co porównać a to sporo kasy w błoto. Są jakieś inne metody? Chodzi mi żeby to nanieść na budynek od strony słonecznej i zacienionej i zobaczyć co się z tym dzieje w przeciągu dnia. Tak teraz myślę czy np zakup farby o wybranych kolorach oddałby w miarę dobrze barwę docelową tynku?

proszę wybrać ten kolor, który najmniej odbija światło. mam nadzieję że paleta podaje tą wartość, wspólczynnik odbijania światła. Bo najlepszy tynk to taki, który ma w sobie jak najmniej bieli tytanowej. ma pięknie pochłaniać światło dając zamszowy efekt... w palecie na moj dom, foveo, białe tynki mialy do 60% oddbijania, wybrałam 69% (210F) i oczywiście tynk jest o wiele ciemniejszy niż w katalogu, ale nie przeszkadza mi to. chyba śmialo można zalozyć, że kolor, który nam się podoba, w rzeczywistości będzie wyglądał jak następny w probniku, o ton ciemniejszy... :-) mam probnik przed oczami i faktycznie: żeby uzyskać łososiowy 210E trzeba dać jasniejszy 210F...

Cena systemu na całym budynku w porównaniu z Caparolem wyszła 6tys mniej. Po drugie, wykonawca ma spore doświadczenie z tymi właśnie tynkami.

imo zle policzone... tak policzone zeby wyszlo ze 6k taniej ... jest to po prostu niemozliwe.

Podaj ceny jednostkowe i nazwy produktow Kreisla.

porownamy.

proszę wybrać ten kolor, który najmniej odbija światło. mam nadzieję że paleta podaje tą wartość, wspólczynnik odbijania światła. Bo najlepszy tynk to taki, który ma w sobie jak najmniej bieli tytanowej. ma pięknie pochłaniać światło dając zamszowy efekt... w palecie na moj dom, foveo, białe tynki mialy do 60% oddbijania, wybrałam 69% (210F) i oczywiście tynk jest o wiele ciemniejszy niż w katalogu, ale nie przeszkadza mi to. chyba śmialo można zalozyć, że kolor, który nam się podoba, w rzeczywistości będzie wyglądał jak następny w probniku, o ton ciemniejszy... :-) mam probnik przed oczami i faktycznie: żeby uzyskać łososiowy 210E trzeba dać jasniejszy 210F...

o moj boze....

HBW czyli wspolczynnik odbicia swiatla, 100% - pelne odbicie, idealne lustro.... 0% pelna absorbcja absolutna czern, czarna dziura.

Wszystko co pomiedzy ma jakis kolor... im HBW wyzsze czyli im wiecej swiatla odbija tym kolor jasniejszy, im jasniejszy tym lepiej, bo wiecej swiatla odbitego tym mniej nagrzewajaca sie elewacja. im mniej nagrzewajaca sie elewacja tym mniejsze naprezenia termiczne ktore maja negatywny wplyw na nia.

Zawartosc bieli tytanowej - a w czym Ci ta biel tytanowa przeszkadza? biel tytanowa wybiela po prostu tynk/farbe, zwieksza jej HBW.

To nie biel tytanowa jest problemem, to ilosc pigmentu jest problemem a nie ilosc bieli tytanowej.

Nie mozna powiedziec: jak tynk ma biel tytanowa to jest zly... jak ja ma to ja po prostu ma :) trudniej na nim uzyskac intensywny kolor i tyle...

Pigment jako taki kazdy jest zly i to prawda, ze wzgledu na to ze pigment jest zanieczyszczeniem bazy farby lub tynku, tak na prawde im go wiecej tym gorzej.

Mocno czegos nie zrozumiales/as lub strasznych glupot ktos Ci naopowiadal

No musialem wyedytowac... jaki zamszowy efekt przy absorbcji swiatla?! no wgle cmon... jak ... k... jak? Tobie sie stopien polysku z kolorem pomylil!

nie ma zamszowych efektow... im ciemniejszy tym bardziej sie nagrzewa, im bardziej sie nagrzewa tym bardziej sie rozszerza... fizyka.

jak sie rozszerzy i nagle zmarznie to sie skurczy...

jak sie skurczy zbyt szybko to peknie

jak peknie to wlezie woda

jak wlezie woda to moze zamarzac

jak zamarznie woda to zwiekszy swa objetosc

jak zwiekszy swa objetosc to stworzy sily scinajace

jak powstana sily scinajace to odetna tynk

jak odetna tynk to tynk odpadnie.

Amen.

BIEL TYTANOWA TWYM PRZYJACIELEM ! (ale z umiarem)

NIE DLA CZARNYCH ELEWACJI ! (no chyba ze CarbonSystem)

PRECZ Z ZAMSZOWYMI EFEKTAMI !

NIECH ZYJE FIZYKA !

Edytowane przez fighter1983

Witam, czytam posty nt tynków i ogólnie jest negatywna opinia nt Kreisel'a, a właśnie taki tynk miałem wybrać głównie ze względu na cenę (112zł wiadro)- mowa oczywiście o tynku silikonowym. Mój wykonawca poleca i tynk Sempre, ale bardzo mało informacji na jego temat w necie... Ewentualnie jaka firma robi przyzwoite tynki, a przy tym cena nie zabija...?

Witam, czytam posty nt tynków i ogólnie jest negatywna opinia nt Kreisel'a, a właśnie taki tynk miałem wybrać głównie ze względu na cenę (112zł wiadro)- mowa oczywiście o tynku silikonowym. Mój wykonawca poleca i tynk Sempre, ale bardzo mało informacji na jego temat w necie... Ewentualnie jaka firma robi przyzwoite tynki, a przy tym cena nie zabija...?

No własnie wszystko jest kwestią ceny, jeśli ktoś ma piętrowy budynek to ma ponad 200m2 tynku, czasami nawet ponad 250. Mozna kupić tynk typu Kreisel a niewiele ponad 100zł za wiadro, a można caparola za okolo 170-180zl (o ile nie stosujemy wyszukanych kolorow ktore kosztują jeszcze dużo więcej). Jak łatwo policzyć na samym tynku możemy zaoszczędzić prawie 2tyś. Kolejny tysiąc na tańszej siatce, kleju i gruncie. Na styropianie ludzie już nie oszczedzają, 80% ludzi robi teraz grafitem min 15cm. Biały kupują przeważnie już tylko deweloperzy albo inwestycje miejskie i wspólnoty mieszkaniowe. W hurtowni mi powiedzieli że na domek biały zamawiany jest coraz rzadziej mimo że jest dużo mniej problematyczny.

Każdy ma ograniczony budżet, ma przeznaczone na elewacje np te 20tyś, ekipa bierze 10, styro 5, zostaje 5 na kleje, tynk, siatki i grunt. Najwiecej da się zaoszczędzić na tynku wiec siłą rzeczy ludzie kupują produkty typu Kreisel albo jakiś inny z dolnej półki. Na pierwszy rzut okna niczym sie nie różni. Reklamacji oczywiscie jest wiecej ale coś za coś.

Co do pytania z tytułu wątku. Też miałem ogromny problem. Kolor zawsze wychodzi inny niż nam sie wyobrażał na wzorniku albo na tych mikroskopijnych próbkach które są do obejrzenia w hurtowniach. Tak jak piszesz, trzeba zrobić wiadro tynku za 150zł żeby sobie przetestować. Jak nie mamy pewnosci to trzeba by zrobić min ze 3 takie wiadra do wyboru.

U mnie kolor wyszedł odwrotnie - jasniejszy niż się wydawał, wszystko zależy potem od nasłonecznienia danej ściany.

Tak z doświadczenia mojego i sąsiada napisze - jak łączymy dwa kolory (a prawie każdy ma dwa kolory) to należy je wybrać z jednej kategorii (jednej grupy we wzorniku), jak się wezmie z dwóch róznych to potem nieco się gryzą.

Edytowane przez Pod

ale nawet kreisel za 112 za wiadro to silikatowo-silikonowy... silikatowo - silikonowe to juz najwiekszy juz badziew jaki jest.

sisi - srisi powinny byc zakazane...bez wzgledu na to kto je produkuje.

Jak nie ma hajsu na rozsadny tynk - prosze bardzo koncept jest nastepujacy: skladamy na forum wspolne zamowienie na Amphisilan FP K15 plus PG610.

Zamowienie calopojazdowe, czyli 33 palety x 24 wiadra po 25kg.

przy calopojazdowce, 20 ton- mozliwa jest cena okolo 155 zl za wiadro 25kg. a przy jakims pakietowym nawet 150zl/25kg bialego, barwienie kazdy indywidualnie, dostawa kazdy indywidualnie. Pasuje?

to raptem 7000m2 czyli 35-ciu forumowiczow po 200m2 elewacji.

Edytowane przez fighter1983

o moj boze....

To nie biel tytanowa jest problemem, to ilosc pigmentu jest problemem a nie ilosc bieli tytanowej.

Nie mozna powiedziec: jak tynk ma biel tytanowa to jest zly... jak ja ma to ja po prostu ma :) trudniej na nim uzyskac intensywny kolor i tyle...

Mocno czegos nie zrozumiales/as lub strasznych glupot ktos Ci naopowiadal

No musialem wyedytowac... jaki zamszowy efekt przy absorbcji swiatla?! no wgle cmon... jak ... k... jak? Tobie sie stopien polysku z kolorem pomylil!

nie ma zamszowych efektow... im ciemniejszy tym bardziej sie nagrzewa, im bardziej sie nagrzewa tym bardziej sie rozszerza... fizyka.

jak sie rozszerzy i nagle zmarznie to sie skurczy...

jak sie skurczy zbyt szybko to peknie

jak zamarznie woda to zwiekszy swa objetosc

jak zwiekszy swa objetosc to stworzy sily scinajace

jak powstana sily scinajace to odetna tynk

jak odetna tynk to tynk odpadnie.

Amen.

BIEL TYTANOWA TWYM PRZYJACIELEM ! (ale z umiarem)

NIE DLA CZARNYCH ELEWACJI ! (no chyba ze CarbonSystem)

PRECZ Z ZAMSZOWYMI EFEKTAMI !

NIECH ZYJE FIZYKA !

twoj post to swietny przykład, że gdy profesjonalista tu coś napisze, to jakby rzucał perły przed wieprze...

Jak nie ma hajsu na rozsadny tynk - prosze bardzo koncept jest nastepujacy: skladamy na forum wspolne zamowienie na Amphisilan FP K15 plus PG610.

Zamowienie calopojazdowe, czyli 33 palety x 24 wiadra po 25kg.

Hm płaciłem za kolor jasny 164zł a za kolor ciemny 170zł caparola. Zamowienie tylko kilkanaście wiader. Wiec nie wiem czy za 3-4zł na wiadrze warto zamawiać całego tira. Potem ktos sie wycofa i zostaje wielkie auuu.

Nawet jesli sie zejdzie z cena ponizej 160zł to i tak dla wiekszosci Polakow to jest cena nie do przejscia jak widzą od innego prodeucenta tynki po 110-120zł.

twoj post to swietny przykład, że gdy profesjonalista tu coś napisze, to jakby rzucał perły przed wieprze...

nie takie bylo zalozenie, ale wybacz pozniej powstaja dziwaczne mity ktore paradoksalnie zapadaja w pamiec wielu ludzi...

do tej pory walczy sie z mitami, przyklady:

• cudowne wlasciwosci termoizolacyjnych xps-u... ze rzekomo 2x cieplejszy niz eps
  • kleje do styropianów grafitowych
  • nie kołkowanie elewacji
  • klejenie eps na placki zeby zapewnic oddychanie
  • przecudna wręcz moc folii kubełkowej i jej niewyjaśnione w żaden sposob właściwosci izolacyjne

to tak na szybko. a pewnie znalazloby sie tego cale tomy. stad tez taka reakcja.. moze mnie ponioslo faktycznie :p