Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W 2015 naliczono mi opłatę za odrolnienie czy w 2017 mogę to jakoś skasować?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W 2015 r. naliczono mi opłaty za odrolnienie 0,05 ha pod budowę domu na terenie miasta. Działka już wtedy była wpisana w MPZP pod buownictwo mieszkaniowe jednorodzinne. Z tego co wiem to w 2017 zmieniono przepisy i za takie działki już nie trzeba płacić odrolnienia. W tym miesiącu mam termin to zapłaty kolejnej raty za odrolnienie. Czy w związku ze zmianą przepisów mogę się jakoś odwołać i skaskować te opłaty? Może jest też możliwość odzyskania tego co już zapłciłem?

Dodam jeszcze że należność została rozbita na kilka lat. Tak więc jeszcze przez kilka lat mam płacić kolejne raty za to odrolnienie.

Wiem z doświadczenia w innych sprawach, że w relacjach państwo-obywatel takie sytuacje są rozwiązywane na ogół na korzyść obywatela. Dlatego proszę osoby które mają odpowiednią wiedzę o pomoc.

Dodam jeszcze że należność została rozbita na kilka lat. Tak więc jeszcze przez kilka lat mam płacić kolejne raty za to odrolnienie.

Wiem z doświadczenia w innych sprawach, że w relacjach państwo-obywatel takie sytuacje są rozwiązywane na ogół na korzyść obywatela. Dlatego proszę osoby które mają odpowiednią wiedzę o pomoc.

Kupilem wczoraj kurczaka po 16zl/kg dzisiaj jest promocja po 13zl/kg jak myslisz jak pojde dzisiaj do sklepu to zwroca mi roznice?

Kupilem wczoraj kurczaka po 16zl/kg dzisiaj jest promocja po 13zl/kg jak myslisz jak pojde dzisiaj do sklepu to zwroca mi roznice?

Przypuśćmy że jesteś gwałcicielem, podofilem, zwyrodnialcem. Sąd skazuje Cię na karę śmierci prawomocnym wyrokiem. Potem przed wykonaniem kary zmienia się jednak prawo. Ktoś przy okazji ogłasza amnestię i zamienia dożywotnie wyroki na 25 lat więzienia. Mimo że powinieneś już dawno gnić pod płotem to jednak po 25 latach możesz wyjść z więzenia i np. udzielać się na forum Murator dom. Taka różnica.

Przypuśćmy że jesteś gwałcicielem, podofilem, zwyrodnialcem. Sąd skazuje Cię na karę śmierci prawomocnym wyrokiem. Potem przed wykonaniem kary zmienia się jednak prawo. Ktoś przy okazji ogłasza amnestię i zamienia dożywotnie wyroki na 25 lat więzienia. Mimo że powinieneś już dawno gnić pod płotem to jednak po 25 latach możesz wyjść z więzenia i np. udzielać się na forum Murator dom. Taka różnica.

Słabe porównanie, strzeliłeś sobie w kolano:bash:

Bez komentarza :D Tylko potwierdziles, ze zbyt inteligentny to nie jestes, ale zadajac takie durne pytania to sie w sumie nie dziwie.

3 osoby juz odpowiedzialy Ci na pytanie, a Ty dalej liczysz na cud.

Nie masz co jesc, ze tak bardzo liczysz na jakies zwroty?

Jak to miasto to napisz do burmistrza/prezydenta, czy umorzy resztę rat.

Napisz, że spłacałeś wszystko w terminie (tak robiłeś?) i prosisz teraz o umorzenie reszty. Możesz też poprosić o np. umorzenie 5 z 10 rat. Wszystko zależy od włodarza.

Po drugie tu nie chodzi o rozstrzyganie na korzyść obywatela, ale o pewną sprawiedliwość społeczną.

A ja brałem kredyt, jak frank był po 2,19, teraz jest za 3,89.

Mam jeszcze 188 rat do spłacenia.

Myślicie, że zwrócą mi różnicę?

Twoje ryzyko jak brałeś i chciałeś wydymać innych to teraz dymaj i spłacaj ;)

Co do odrolnienia to nie za dobrze wróżę, ale zawsze warto uderzyć do odpowiedniego urzędu i zapytać ;)