AdamKrakowski 18.06.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Witam serdecznie, Po paru godzinach poszukiwań w końcu zdecydowałem się zapytać na forum. Czeka mnie inwestycja związana z wymianą c.o. węglowego na gazowe w małej kawalerce 34m2 w starej kamienicy. Kocioł będzie dwufunkcyjny. W mieszkaniu nie ma w tej chwili instalacji gazowej lecz gaz jest na klatce schodowej. Z wiadomości, które zebrałem wynika, że moc grzejna kotła musi być ustawiona jak najniżej w przypadku tego mieszkania. Biorąc pod uwagę powierzchnię grzejników, w tym przypadku 3KW może być zbyt dużo. W sumie w mieszkaniu są trzy grzejniki Purmo 80x60cm i jeden łazienkowy. Oto moje pytania: 1. Czy do budowania nowej instalacji gazowej i c.o. mogę użyć w moim przypadku używanego kotła dwufunkcyjnego np.Termet Miniterm Turbo GCO-DP-21-13. Pytam konkretnie, czy może to być piec używany, czy też wymogi prawne są takie, że piec musi być fabrycznie nowy ? 2. Czy przy tak małym mieszkaniu, mogę zamontować piec z minimalną mocą np. 7KW, czy też musi być to piec o mocy minimalnej rzędu 3KW. Pytam, gdyż obawiam się zjawiska taktowania. 3. W tej chwili piece "Turbo" są wycofywane z produkcji na rzecz kondensacyjnych, więc kupując nowy piec dwufunkcyjny np. Termeta, jestem zmuszony kupić kondensacyjny. Czy instalowanie pieca kondensacyjnego ma sens w tak małym mieszkaniu ? Czy nie lepiej kupić tańszy, używany piec Turbo ? Martwi mnie jednak dość wysoka moc minimalna tego typu pieców. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.06.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 jeszcze są atmosferyczne a jak chcesz zamkniętą komorę to teraz kondensaty nie są dużo droższe od otwartej komory a przy termecie możesz zrobić tani wkład komina z tworzywa i koszty będą podobne. tak czy inaczej jak masz glowice termostatyczne to każdy będzie taktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamKrakowski 18.06.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Czy mógł byś rozwinąć temat wkładu z tworzywa ?Rozumiem że głowice termostatyczne odradzasz ?Nadal interesują mnie odpowiedzi na moje pytania... Edytowane 18 Czerwca 2017 przez AdamKrakowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.06.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 http://www.termet.com.pl/kategoria/systemy-spalinowe/39w pokoju regulator kotła a w łazience głowica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.07.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam, W kawalerkach o małej powierzchni warto zastosować gazowy kocioł dwufunkcyjny z dużą modulacją mocy cieplnej. Jest to doskonałe rozwiązanie w mieszkaniach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. oraz gdy wszystkie punkty odbiorcze wody znajdują się w bliskiej odległości. Kotły kondensacyjne mogą pracować również z instalacjami o wyższych parametrach 70/55, jak instalacje grzejnikowe. Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych marki Junkers z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie internetowej produktu: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts