Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania o dobór kotła gazowego w kawalerce

AdamKrakowski

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Po paru godzinach poszukiwań w końcu zdecydowałem się zapytać na forum. Czeka mnie inwestycja związana z wymianą

c.o. węglowego na gazowe w małej kawalerce 34m2 w starej kamienicy. Kocioł będzie dwufunkcyjny. W mieszkaniu nie ma w tej chwili instalacji gazowej lecz gaz jest na klatce schodowej.

Z wiadomości, które zebrałem wynika, że moc grzejna kotła musi być ustawiona jak najniżej w przypadku tego mieszkania. Biorąc pod uwagę powierzchnię grzejników, w tym przypadku 3KW może być zbyt dużo. W sumie w mieszkaniu są trzy grzejniki Purmo 80x60cm i jeden łazienkowy. Oto moje pytania:

1. Czy do budowania nowej instalacji gazowej i c.o. mogę użyć w moim przypadku używanego kotła dwufunkcyjnego np.Termet Miniterm Turbo GCO-DP-21-13. Pytam konkretnie, czy może to być piec używany, czy też wymogi prawne są takie, że piec musi być fabrycznie nowy ?

2. Czy przy tak małym mieszkaniu, mogę zamontować piec z minimalną mocą np. 7KW, czy też musi być to piec o mocy minimalnej rzędu 3KW. Pytam, gdyż obawiam się zjawiska taktowania.

3. W tej chwili piece "Turbo" są wycofywane z produkcji na rzecz kondensacyjnych, więc kupując nowy piec dwufunkcyjny np. Termeta, jestem zmuszony kupić kondensacyjny. Czy instalowanie pieca kondensacyjnego ma sens w tak małym mieszkaniu ? Czy nie lepiej kupić tańszy, używany piec Turbo ? Martwi mnie jednak dość wysoka moc minimalna tego typu pieców.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 3 weeks później...

Witam,

W kawalerkach o małej powierzchni warto zastosować gazowy kocioł dwufunkcyjny z dużą modulacją mocy cieplnej. Jest to doskonałe rozwiązanie w mieszkaniach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. oraz gdy wszystkie punkty odbiorcze wody znajdują się w bliskiej odległości. Kotły kondensacyjne mogą pracować również z instalacjami o wyższych parametrach 70/55, jak instalacje grzejnikowe. Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych marki Junkers z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie internetowej produktu: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers