Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do czego te przyłacza?

Sylw.

Recommended Posts

Mam kuchnię, w której są przyłącza: do zmywarki, pralki , ciepła i zimna woda do zlewozmywaka. Numer 1 na rysunku to na pewno do zmywarki.Na ścianie zaznaczonej literą Z ma być zlewozmywak, a na ścianie gdzie P ma być pralka. Kran musi być na prawo od parapetu okiennego, by okno można otworzyć na oścież. Do czego są przyłącza oznaczone przeze mnie na schematycznym rysunku cyframi 2,3, 4?

przyłącza.JPG

Edytowane przez Sylw.

W nowych domach się robi tak, że pod zlew wypuszcza się ciepłą i zimną wodę, ciepła ZAWSZE jest z lewej, czy to w kuchni, czy to w łazienkach - no chyba, że pseudo fachowcy zrobią jak im wygodniej, ale to się chyba już teraz rzadko zdarza.

Z pod zlewu jak masz blisko możesz podpiąć pralkę, choć tam się zazwyczaj podpina zmywarkę. Można kupić specjalny zaworek - koszt około 30zł, że podepniesz zlew, i pralkę. Jak masz wyjście za pralką to idealnie, nie ma co kombinować z zaworkami. Zrób zdjęcie tej ściany. Generalnie w czym masz problem? Jak w planach miałaś zlew na środku okna to i okno się inne zamawia, żeby bateria nic potem nie blokowała.

• 1 month później...
Teraz mam pytanie wiem, że idiotyczne..... Mam zlewozmywak Franke mtg 100-651. Nie ma wybitych otworów do baterii kuchennej. Byłam pewna, że robi się to przed montażem zlewu, ale od jednego stolarza usłyszałam, że trzeba to zrobić po montażu. Tzn. stolarz wytnie otwór w blacie, da silikon , a ktoś inny wybije otwory. Mam wątpliwości co do kolejności robót. Co radzicie? Wybić te otwory wcześniej (bo muszą być dwa), czy po robocie stolarza? I kto to zrobi? Hydraulik?

Jezeli wiesz gdzie bedzie bateria - pewnie na srodku zlewozmywaka - to nie widze powodu zeby robic to po montazu zlewozmywaka, teraz raczej bedzie latwiej i od razu bedzie widac czy od spodu nie bedzie blokowal niczego blat kuchenny, potem moze byc tak, ze ciezko bedzie dziure zrobic bo strasznie ciastno bedzie zlewozmywak spasowany. Trzeba taka otwornice https://2.allegroimg.com/s400/039136/4a76897a4eb9918292d6deb60a32 i kluczykiem, moze imbusem krecisz i robisz dziurke odpowiednia do baterii jaka masz

Z tego co się orientuję to te otwory w zlewozmywakach niemetalowych (granitowych) się wybija. Doszłam do tego, że mogę przed montażem, ale i po Ale kto się tym zajmie fachowo?

Czy w sklepach takich jak np. OBI,Castorama? A jeśli nie to kamieniarz?

Edytowane przez Sylw.